SVET DANAS

Nova lica protiv diskreditovanih političara. Ko će pobediti?

Poverenje u tradicionalne političke partije u Brazilu je na rekordno niskom nivou
Šasta Darlington
Datum: 14/06/2018

Nova lica protiv diskreditovanih političara. Ko će pobediti?

Kamila Godino je jedna od stotina političkih novajlija koje se kandiduju za neki položaj. Fotografija: Gabrijela Portiljo za Njujork tajms

SAO PAULO, Brazil - Pedro Markun je nekada mislio da je hakovanje brazilskog političkog sistema najbolji način da ga promeni. Poslednjih deset godina, 32-godišnji kompjuterski programer uznemiravao je politički establišment digitalnim upadima, poput kloniranja predsednikovog bloga kako bi omogućio ostavljanje komentara.

Sada, želi mnogo više od pukog uzburkavanja establišmenta. Želi da ga porazi na glasanju za Kongres. Markun je deo talasa novih kandidata koji su podstaknuti na akciju korupcionaškim skandalom koji guši glavne političke partije i koji je oborio moćne političare.

Predsednik Mišel Temer, brazilski konzervativni lider, optužen je posle jednogodišnje istrage korupcije poznate kao "Lava Jato" ili "Auto-perionica", koja se fokusirala na pranje novca u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras. Bivši levičarski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva je u aprilu počeo da služi 12-godišnju zatvorsku kaznu u vezi sa tim slučajem. Više od polovine senatora i trećina poslanika u Donjem domu je takođe pod istragom. Ali većina njih i dalje planira da se opet kandiduje za izbore u oktobru kada će se birati i novi predsednik.

Ispitivanja pokazuju da korupcija najviše interesuje birače uoči izbora, dok je poverenje u tradicionalne političke partije na rekordno niskom nivou. Autsajderi se nadaju da će iskoristiti to nezadovoljstvo. "Shvatio sam da problem nije politika već političari", rekao je Markun. "A jedini način da se politika približi ljudima jeste da se običan svet uvede u politiku."

Drugi autsajderski kandidat Mišel Gimaraes, bivša izvršna direktora kompanije "Džonson i Džonson", kaže da ju je u politiku naterao loš zdravstveni sistem u njenoj rodnoj državi Amazonas i loše predstavljanje žena u politici. "Odlučila sam da je vreme da se političari koji su 30 godina na vlasti, povuku", rekla je Gimaraesova koja se kandiduje za Donji dom Kongresa.

Za Kamilu Godino, borca za očuvanje prirodne sredine i socijalnu radnicu iz severoistočne države Baija, odluka da se kandiduje za Kongres delom je podstaknuta željom da birači imaju veći izbor, mimo tradicionalnih političkih porodica koje se generacijama kandiduju na izborima. "Moramo da pokažemo narodu da opcije postoje", rekla je ona.

Ova sveža lica - nekoliko stotina njih se kandiduje za mesta u regionalnim skupštinama i nacionalnom Kongresu - suočavaju se sa velikim preprekama. Brazilski izborni zakon ne dozvoljava kandidatima da kao nezavisni takmaci izađu na izbore, a lideri partija koje se obično kandiduju više vole lojalne članove od novajlija. A po zakonu, kandidati sa kampanjom mogu da počnu tek u avgustu. Međutim, oni koji su već izabrani koriste svoje političke dužnosti kako bi se ranije obratili biračima.

Kao odgovor na skandal "Auto-perionice", Vrhovni sud je zabranio korporativne doprinose kampanji a Kongres je odobrio javni fond za kampanje. Ali taj novac, uz besplatan marketing, prosleđen je strankama na osnovu njihovog trenutnog broja u Kongresu. Time su manje poznate stranke oštećene.

Šaka uticajnih Brazilaca uspostavila je nepartijske inicijative kako bi obučili nove političare uoči kampanje. Renova BR daje stipendije za 133 Brazilca iz celog političkog spektra koji planiraju da se kandiduju za Kongres. Novac pokriva troškove života dok učesnici odlaze na intenzivne kurseve izbornog i ustavnog prava, izbornih procesa i finansiranja kampanje i marketinga. Mnogi novi kandidati pomoć dobijaju i od Agore, grupe formirane 2016, kako bi se javnost više uključila u politička pitanja.

Čak i ako mnogi novi kandidati ne uđu u Kongres, pristalice ubrizgavanja nove krvi u brazilsku politiku kažu da je 2018. tek početak. Ilona Sabo, koosnivač Agore, kaže: "Biće više od jednog izbornog kruga."

Obični birači počinju da obraćaju pažnju. Filipe Nogeira Konsoline (33), muzički producent iz Sao Paula, kaže da gravitira ka novim kandidatima.

"Pratim ih na internetu, naročito da bih uporedio šta govore oni a šta političari na TV", kaže. "Sve se vrti oko korupcije, ali željan sam i nečeg novog a ne istih belih matoraca."

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 14. juna.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.