BIZNIS I FINANSIJE

Nije sve samo uspeh: U Kini se gase visoke peći

Mnogo pre američkih taksi, Kina je počela da zatvara neke fabrike
Kit Bradšer, Ajlin Tang
Datum: 23/04/2018

Nije sve samo uspeh: U Kini se gase visoke peći

Fabrika na ugalj, simbol moćne aluminijumske industrije u Kini. Fotografija: Đulija Marki za Njujork tajms

ČENGKUŽEN, Kina - Grejanje u stanu Li Džinci je nestalo kada su se peći ugasile.

Li radi u kineskoj fabrici aluminijuma, onoj vrsti industrijske instalacije koja je pomogla da se pokrene svetski trgovinski sukob. Preseddnik SAD Donaldd Tramp nedano je uveo nove takse na uvoz čelika i aluminijuma posle žalbi američkih kompanija da kineska vlada podiže previše fabrika.

Ali u malom kineskom gradu Čengkuženu, zvaničici su prošle godine ostavili fabriku bez posla. To je prekinulo grejanje u stanovima gde fabrički radnici žive.

"Morala sam da nosim debelu jaknu" u kući, kaže Li. "Nadam se da će fabrika ponovo proraditi".

Zvaničnici u Vašingtonu kažu da Kina ima previše fabrika čelika i aluminijuma i mnogi kineski zvaničnici se slažu. U tom slučaju, Trampove takse su usmerene na trgovinske bitke iz prošlosti.

Kina primorava mnoge kompanije da zatvore fabrike koje zagađuju okolinu kako bi sredila svoju ekonomiju i očistila vazduh. Peking želi više tehnološki i tehnički naprednijih proizvoda koji mogu da se takmiče sa američkim na potpuno drugačijem nivu. Kina je odustala od izvoza komadića ili delova aluminijuma i orjentisala sa e ka već napravljenim čeličnim mostovima i lakim aluminijumskim ratkapnama.

U narednih nekoliko godina želi da stavi naglasak na sofisticiranije predmete poput robotskih ruku i električnih automobila gde su čelik i aluminijum jedini sastojci.

Fabrika u Čengkuženu pretvara sirov materijal u sirov aluminijum koji je pogođen Trampovim taksama. Ali isti vlanik namerava a otvori drugu fabriku. Ta fabrika u gradu Zupingu, 150 kilometara dalje, uzima sirov aluminijum i pretvara ga u delove za automobile.

Čak i pre tarifa, kineski izvoz čelika je opadao potpomognut naporima Pekinga da smanji industriju a istovremeno podstakne potražnju kod kuće. Kineski izvoz aluminijuma raste ali to samo delić u odnosu na raniju stopu

Dve fabrike u Čengkuženu i Zuping pokazuju kako će kineski zvaničnici pomoći nekim fabrikama a dopustiti propast drugih.

U Zupingu su se lokalne vlasti umešale posle protesta nekh radnik. Zvaničnici su obebzedili dve trećine plate za radnike i ponovno pokretanje operacija, kažu ljudi koji su upoznati sa situacijom ali nisu želeli da budu imenovani.

Ali su dve od četiri peći u toponici u Zupingu i dalje hladne.

U Čengkuženu, zvaničnici kažu da imaju sve manje razloga da drže fabriku otvorenom.

Kada su se Li i njen suprug preselili u Čengkužen pre pet godina iz grada u unutrašnjosti udaljenog pet sati vožnje, nadali su se da če ih novi poslovi ubaciti u sve prosperitetniju klasu zaposlenih u teškoj industriji.

Ona je prošlog proleća fabrika zatvorena. Do leta, besprekorno izglanana oprema i održavanje iste postali su obavezni zadatak za šaku radnika. Došla je jesen a potom i zima i peći u fabrici više nisu bile uključene.

Preostali radnici dobijaju deo plate. U uzamenu za podršku vlade neki i dalje ostaju.

"Čuli smo da je fabrika imala dobar profit i visoke plate", kaže Li. "Ko je znao da će propasti?"

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.