SVET DANAS

Mučna smrt predivnih bića: Fabrike ubijaju delfine nadomak Rio de Žaneira

Industrija je porasla, kažu naučnici, stvorivši tako veću koncentraciju zagađivača na morskom dnu
Dado Galdijeri
Datum: 18/04/2018

Mučna smrt predivnih bića: Fabrike ubijaju delfine nadomak Rio de Žaneira

Više od 200 mrtvih gvajana delfina je pronađeno u Sepetiba zalivu u blizini Rio de Žaneira od kraja prošle godine. Fotografija: Dado Galdijeri za Njujork tajms

ITAKURUK, Brazil - Nešto zlokobno se dešava u tirkiznim vodama Sepetiba zaliva, luke koja se cveta u blizini Rio de Žaneira. Počev od kraj prošle godine, ribari su počeli da nailaze leševe delfina pune ožiljaka i izgladnele, ponekad i pet dnevno, kako isplivavaju na površinu.

Od tada, naučnici u pronašli više od 200 mrtvih gvajana delfina ili Sotalia guianensis, četvrtinu najveće svetske koncentracije vrte. Smrti, prouzrokovane respriatornim i zastojem nervnog sistema povezane sa virusom, su počele da se proređuju ali naučnici rade na otkrivanju misterije iza njih.

Kako je virus koji obično ubije svega nekoliko delfina sada ubio toliko? I da li deo odgovora leži u samom zalivu koji je istovremeno svedočanstvo ekonomske moći Brazila i predskazanje rizika po prirodnu okolinu, pitaju se naučnici i lokalno stanovništvo.

Gvajana delfini se smatraju "čuvarima" jer su sisari glavni predatori. "Kada nešto nije u redu sa njima, to pokazuje da je ceo ekosistem u problemu", kaže Marijana Alonso, biolog na Institutu za biofiziku Federalnog univerziteta Rio de Žaneira.

Nekada uspavana ribarska oblast sa belim peščanim plažama i mali ostrvima poput brežuljaka, Sepetiba zaliv, 60 kilometara zapadno od centra Rija, postao je jedan od glavnih centara brazilskog izvoza ove generacije. Tokom 2017, 39 miliona tona gvozdene rude i drugih dobara je prebačeno odavde.

Drveni ribarski čamci koji prelaze zaliv sada se kreću između ogromnih trgovačkih brodova prepunih olova i čelika. Iako ljudi i dalje plivaju u zalivu četiri luke, na obalama je nikla cela konstelacija fabrika čelika, hemijske i proizvodne industrije. Jedan od najistaknutijih proizvođača čelika na svetu, Vale, ima nov terminal na starom ribarskom mestu u blizini Guaiba ostrva.

"Broj industrije i fabrika duž Sepetiba zaliva je porastao eksponencijalno proteklih godina", kaže dr Alonso "To stvara veću koncentraciju zagađivača na dnu mora i u lancu ishrane".

Naučnici su veiki broj smrti delfina pripisali morbilivirusu, virusu koji se prenosi vazduhom i koji je iz porodice virusa malih boginja kod ljudi. Posledice virusa - osim, groznica, respiratorne infekcije, dezorijentacija - pokazuju na mučnu smrt. Umirući delfini su viđeni kako plivaju postranice i sami. Neki leševi su imali ružne deformacije i krv im je curila iz očiju.

Serđo Hiroči (49) ribar je rodom iz ove oblasti i svedok je propadanja prirodne okoline zaliva.

"Odavde, vidim koliko mineralnog otpada završi u okeanu", kaže Hiroči. "Zaliv Sepetiba je sklonište za vrste. A kada ga uništite, uništavate pomorski život".

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.