UMETNOST I DIZAJN

Lice iza Deadpoola: Možda je Rajan Rejnolds poznat, ali brine. Baš mnogo brine.

"Anksiozan sam. Uvek sam bio", kaže 41-godišnji Rejnolds
Kara Bakli
Datum: 23/06/2018

Lice iza Deadpoola: Možda je Rajan Rejnolds poznat, ali brine. Baš mnogo brine.

Rajan Rejnolds otvoreno priča o svom detinjstvu i svojoj "poremećenoj fazi". Fotografija: Magdanela Vosinska za Njujork tajms

BEVERLI HILS - Nikada ne biste pretpostavili na osnovu njegovog opuštenog šmekerskog vajba i zgodnoće koja isijava sa naslovnih strana magazina, ali Rajan Rejnolds je često, i tajno, nervozna olupina.

Ima napade straha i mučnine pre svakog pojavljivanja u nekom tok-šouu i tada je ubeđen da može da umre. U vreme ABC sitkoma, voleo je da zagreje publiku delom da bi joj se umilio a delom i kako bi preusmerio svoju paniku ili, kako to opisuje, "da povrati energiju".

Jednog aprilskog popodneva u hotelu "For sizons" na Beverli Hilsu jedva da je nešto okusio ceo dan jer mu i intervjui izazivaju nervozu.

"Anksiozan sam. Uvek sam bio", kaže 41-godišnji Rejnolds. "Pričam i o onoj laganoj 'nervozan sam zbog ovoga' stvari ali sam išao i do mračnih delova spektra, a to nije zabavno."

To je iznenađujuće priznanje od čoveka čiji se život i supruga pojavljuju na stranama svetskih magazina i koga je magazin People 2010. proglasio najseksepilnijim čovekom na svetu. Pa opet, i ne treba da iznenađuje što je momak koji stoji iza gotovo savršenog blokbastera iz 2016. "Dedpul" o sardoničnom Marvelovom antiheroju uvrnutog uma i poganog jezika, razvio je opaku vrstu humora pošto je ceo život izvlačio komediju iz zebnje.

"Dedpul" koji je mahom bio nepoznat lik, koštao je 58 miliona dolara - mnogo manje od većine filmova o superherojima - i promovisan je kroz kampanju koja je uključivala viralne spotove, blesave bilborde i suvohumorne promotivne tvitove samog Rejnoldsa (Biće krvi. Oružja. F-bombi. I grafičkog, ekspertski osvetljenog francuskog jednorog seksa).

Film je zaradio 783 miliona dolara i dve nominacije za Zlatni globus, a Rejnoldsa učinio jednim od GQ muškaraca 2016.

To je možda bio i pravi trenutak uspona feniksa iz pepela za Rejnoldsa čije su veze sa poznatim ženama - veridba sa pevačicom Alanis Moriset, trogodišnji brak sa Skarlet Johanson - ponekad zasenjivale njegovu karijeru punu uspona i padova koja je uključivala i superherojski promašaj iz 2011. "Zeleni fenjer".

"Dedpul 2", koji je premijeru imao sredinom maja, oborio je rekorde u pretprodaji za film sa oznakom R.

U stvarnosti, Rejnolds je uzdržaniji i svedeniji od svojih junaka. Nakon što je u "National Lampoon's Van Wilder" (2002) glumio momka sa koledža, dvadesetogodišnjaci su mu prilazili u barovima i častili ga pićem samo da bi otkrili da je on "neverovatno dosadna verzija tipa koji liči na njihovog heroja", rekao je on.

"Van scene, on nije veći od života", kaže njegova koleginica iz "Dedpula" Lesli Agams. "On nije poput Roka. Kada Rok ušeta u sobu, sigurna sam da su svi u fazonu 'Oh Bože, to je Rok'. Ali Rajan nije takav. On nije gospodin Holivud."

Delimičan razlog je to što je Rejnolds, poput Dedpula, Kanađanin. I duhovit je.

Internet je pun kompilacija njegovih najboljih tvitova - ima 10,6 miliona pratilaca - a mnogi su o njegove dve ćerke koje ima sa suprugom Blejk Lajvli. (Par sada podiže porodicu severno od Njujorka).

Veći deo njegovog humora je, kaže, ukorenjen u mehanizmima samoodbrane koje je naučio kao klinac koji je bio najmlađi od četvoro braće u Vankuveru, Britanska Kolumbija. Njegov otac Džim Rejnolds, bivši policajac koji je postao prodavac, bio je "stres dispanzer u našoj kući", priča Rejnolds.

I otac mu je zanimljiv lik. Pravio je crveno vino u kanti za smeće u podrumu, užasnu, gadnu mešavinu, kaže glumac. Ali mu je i pokazao velikane komedije poput Bastera Kitona i Džeka Benija.

Iz svega ovoga naučio je da tragediju meri količinom apsurda, što je crta koju ne veruje da bi imao da je odrastao u idiličnom, mirnom domu. (Otac mu je bolovao od Parkinsonove bolesti i preminuo je 2015.)

Posle srednje škole, Rejnolds se zaputio u Los Anđeles gde se pridružio skeč trupi. Dvadesete su mu bile burne i naziva ih svojom "pravom poremećenom fazom".

"Divljao sam i pokušavao na neki način da nestanem", kaže. Često se budio usred noći, paralizovan od nervoze, brinući o budućnosti. Izborio se sa time tako što je sam sebi prepisao terapiju, ali kada mu se nekoliko prijatelja predoziralo, smanjio je malo odlaske na žurke.

Usledile su veće uloge i manje, pa onda opet veće. Pre "Dedpula" njegovi najcenjeniji filmovi su mahom bili nepoznati, indi drame poput "Buried" iz 2010. i "Mississippi Grind" iz 2015. Iako "Zeleni fenjer" nije dobro prošao, on je otkrio da mu arhetip glavnog glumca ne odgovara i da mu više odgovara ismevanje, što je i pokazao na odjavnoj špici "Dedpula".

Sprijateljio se a potom i zaljubio u koleginicu Blejk Lajvli kojom se oženio 2012. Odlučili su da napuste holivudski život i podižu porodicu severno od Njujorka (iako imaju stan i u centru Menhetna). Par je miljenik medija zahvaljujući tome što je i Blejk pokazala da ima opak um. Na Dan očeva 2015. postavila je fotografiju Rejnoldsa sa komentarom "Od dana kada je naša beba rođena, imam snažan osećaj u srcu da si ti najverovatnije otac".

"Ona me prilično razume", kaže Rejnolds.

Rejnolds, koji koristi aplikaciju za meditaciju Headspace, kaže da čim izađe na scenu zna da će nervoza nestati.

"Kada se zavesa podigne, uključim ovog tupavca i on nekako sve preuzme i nestane čim siđem sa scene", kaže. "To je sjajan mehanizam samoodbrane. Kapiram da ako već moraš da skačeš sa litice, onda možeš i da letiš."

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.