SVET DANAS

Kako postati Kanađanin? Skijajte!

Skijanje je deo kanadskog života i kulture
Den Levin
Datum: 12/03/2018

Kako postati Kanađanin? Skijajte!

Gu Jun, novopridošlica iz Kine, pomaže četvorogodišnjoj ćerli Šun Ju da skija. Fotografija: Tara Volton za Njujork tajms

PLAVE PLANINE, Ontario - Da bi postali kanadski državljani, imigranti moraju da polože zakletvu kraljici Elizabeti II, dokažu da dobro govore engleski ili francuski i pokažu da razumeju simboliku javorovog lista.

Ali način da se zaista oseti kulturni identitet ove severne zemlje šalje imigrante niz blagu padinu pogodnu za početnike: snegom prekriveni brežuljak.

"Zimi ništa drugo ne može da se radi", kaže Mahendran Arumugam koji se 2014. preselio u Kanadu iz indijske države Tamil Nadu. "Nema svrhe žalliti se na sneg, pa onda možete i da uživate u njemu a najbolji način za to je da počnete da skijate".

Poput drugih imigranata Arumugam, 32-internet tehničar, je naučio da skija u ski centru na Plavim planinama, oko 160 kilometara severno od Toronta. Na obližnjem brežuljku novajlije se upinju da čuju instrukcije na brojnim jezicima i savijaju drhtava kolena dok uče kako da naprave plug. Instruktori sa Plavih planina govore 19 jezika.

"Skijanje je deo kanadskog života i kulture", kaže Rozmari Kanikaradž, 39-godišnja imigrantkinja iz Indije koja je upravo imala prvi čas skijanja. "Ako planirate da ostanete, treba da se adaptirate".

Poslednjih godina, gotovo 30 posto novih imigranata smestilo se u okolini Toronta, najvećeg kanadskog grada. Zbog toga su Plave planine odlično mesto za mnoge da nauče da skijaju.

Ksi Feng, 32, koja se 2015. iz Kine preselila u Kanadu, kaže da je samo dva puta u životu stala na skije. Čvrsto držeći skije, otišla je da nauči da se skija.

Na vrhu brdašceta stoji 32-godišnja Ma Rong koja se pre svega dve neselje doselila iz Kine. Počinje silazak koristeći tehniku koja se najbolje opisuje kao usporena elipsasta vožnja. Ubrzavši malo, za dlaku uspeva da izbegne drugog skijaša i nekoliko sekudni je delovalo da će uspeti da savrala vrh brda bez problema Ali je onda jedna žena napravila mali zastoj i Ma je sela da odmori.

"Lako je", rekla je bez daha dok se vraćala na brdo. Slično je reagovao i njen suprug Gu Jun koji je pomagao njihovoj četvorogodišnjoj ćerki Šun Ju da se spusti niz breg na malim skijama.

U brvnari, izubijani i izmoreni skijaši uživaju u hamburgerima i krompiru sa komadićima sira, jelu iz Kvebeka koje je popularno u celoj Kanadi.

Drugi se samo odmaraju od hladnoće. Du Šan, 36, veb developer kaže da je počeo da skija ubrzo pošto je kao tinejdžer emigrirao iz Kine na nagovor oca.

"Moj tata je želeo da razumem kulturu", rekao je Du.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Roman
12.03.2018 - 17:18
Hokej na Ledu
Pre skijanja,klizanje i hokej na ledu.