UMETNOST I DIZAJN

Kako je progovorio HAL 9000

Čak i dok je režirao film, Kjubrik je osetio da će HAL ostaviti trajnije posledice
Džeri Falhajv
Datum: 21/04/2018

Kako je progovorio HAL 9000

HAL 9000, kompjuter u filmu "Odiseja u svemiru 2001" Stenlija Kjubrika. Fotografija Warner Bros.

"Žao mi je Dejve, bojim se da to ne mogu da uradim".

Čak i ako nikada niste videli film, znate glas.

HAL 9000, naizgled sveznajući kompjuter iz "Odiseje u svemiru 2001" bio je najizražajnija i najemotivnija figura u filmu i ostavio je trajan utisak na našu kolektivnu maštu.

Priča o stvaranju HAL-ovog glasa - rezultat saradnje režisera Stenlija Kjubrika i kanadskog glumca Daglasa Rejna – bila je izgubljena 50 godina od premijere filma u aprilu 1968. Kao i njegov uticaj: Veštačka inteligencija je pozajmljivala mnogo toga od HAL-ove persone i sada blagi nagoveštaj Kanade postoji u našim telefonima i interaktivnim napravama.

Rejnov HAL postao je referenca ne samo zbog glasa već i zbog ljudskih kvaliteta koji se očekuju od mašine. Samo pogledajte Amazonovu Aleksu ili Guglov Houm – kadenca, prijateljski stav, prijatna inteligencija i osećaj mirne kontrole u njihovim glasovima podsećaju na Rejnovo nezaboravno izvođenje.

Čak i dok je režirao film, Kjubrik je osetio da će HAL ostaviti trajnije posledice. On je u intervjuu 1969. sa piscem i kritičarem Džozefom Gelmisom rekao da je jedna od stvari koju je pokušao da pokaže "realnost sveta – kakav će naš uskoro postati – naseljenog mašinama koje su jednako ako ne i više inteligentne od ljudi. Želeli smo da stimulišemo ljude da razmisle kako bi bilo deliti planetu sa takvim stvorenjima".

I kako je ovaj lik stvoren?

Istoričar "2001" Dejvid Larson kaže da je "Kjubrik došao na finalnu verziju HAL-ovog glasa dosta kasno. Tokom planiranja filma bilo je odlučeno da će većina kompjuterskih komandi i komunikacije bude preko glasa a ne pisano".

Za HAL-a, Kjubrik je prvo izabrao Martina Balsama koji je iz Njujorka i tako zvuči. Adam Balsam, njegov sin, ispričao je da ga je Kjubrik snimio "veoma realno i ljudski". Ali da se onda predomislio.

"Teško smo odlučili kako bi HAL trebalo da zvuči a Marti je zvučao previše kolokvijalno američki", ispričao je Kjubrik 1969.

Kjubrika je Rejnu privukao njegov "blagi, srednjeatlantski akcenat koji je bio odgovarajući za ulogu" Rejnov akcent uopšte nije srednjeatlatnski već je standardni kanadski engleski.

Profesor lingvistike sa Univerziteta Toronto Džek Čejmbers kaže da da zbog toga imamo kompjuter koji zvuči kao da ne potiče ni iz jednog određenog mesta. Standardni kanadski engleski zbuči "normalno" i to je razlog zašto Kanađani dobro prolaze u SAD kao voditelji i reporteri jer nemaju akcenat.

Za lik koji je bezbroj puta bio karikaturisan od Simpsonovih i Saut Parka do reklama, HAL je inspirisao ogroman broj prideva tokom godina. On i njegov glas opisani su kao nezainteresovani, sablasno neutralni, svilasti, komandujući, konstrolisani, uniseks, nežni, konverzacijski, sanjivi, izuzetno mirni i racionalni.

Rejn nikad nije video "Odiseju u svemiru". Za penzionisanog glumca koji u maju puni 90 godina, HAL je bio samo posao.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Srba
23.04.2018 - 12:08
Kako je.HAL dobio naziv
Zanimljivost: Pomeranjem po jednog slova abecede od IBM