HRANA

Indijanska hrana doživljava procvat

U Britanskoj Kolumbiji i Torontu se otvaraju restorani starosedelačke hrane i kafei
Dan Bilefski
Datum: 13/02/2018

Indijanska hrana doživljava procvat

Indijanska kuvarica Mari Sesil Senzin Notavej dimi losa ispred svog doma u algonkinskom Kitigan Zibi rezeratu u Maivakiju, Kvebek. Foto: Reno Filip za Njujork tajms

MANIVAKI, Kvebek - Kada je Sezin Notavaj iz plemena Algonkin imala pet godina, majka ju je naučila kako da golim rukama ubije i odere dabra. Devojčica, koja je sada glavni kuvar, je naučila i kako da uhvati zeca u klopku i istera losa iz šume imitirajući njegov zov.

"Koristili smo lokalne sastojke davno pre nego što je to bilo moderno", kaže 38-godišnja Notavej dok stoji u svojoj kuhinji u Kitigan Zibi rezervatu udaljenom 135 kilometara severno od Otave.

Ovde, ona priprema jela poput dimljenog losa sa čajem i lukom za svoju ketering kompaniju Wawatay.

Notavej koja je kompaniju nazvala po algonkinskoj reči za severnu svetlost je nova generacija kanadskih kuvara koji se ponovo okreću i popularišu starosedelačka jela.

"Prihvatanje ove kuhinje je način da povratimo ono što je naše", kaže ona.

Obnovljeno interesovanje pojavilo se u trenutku kada Kanada pokušava da se pomiri sa svojom problematičnom kolonijalnom prošlošću. Uz mnogo drugih stvari, vlada i crkva su indijanskoj deci uskraćivala njihova tradicionalna jela u "rezidencijalnim školama" otvorenim da bi ih asimilovali. Vlada je takođe uskraćivala hranu kako bi isterala Indijance sa njihove zemlje.

U septembru, premijer Džastin Trudo je priznao da je Kanada u prošlosti "ponižavala, zanemarivala i zlostavljala" Indijance i obećao je da će poboljšati živote 1,4 miliona starosedelaca. Obećanje je pratilo i novo divljenje prema indijanskoj kulturi uključujući i bogatu kulinarsku tradiciju koja je trajala vekovima.

Ta tradicija se ponovo pojavila. U Britanskoj Kolumbiji i Torontu se otvaraju restorani starosedelačke hrane i kafei dok u Otavi možete otići na kurs kuvanja. Notavej je prošle godine u Otavi poslužila čorbu od dimnjene pastrmke tokom državne proslave 150 godina Kanade.

"Zahvaljujući političkom pomirenju svedoci smo kulinarskog pomirenja i renesanse", rekao je kuvar iz Kvebeka Žan Pol Grap.

Sa 75, ovaj uticajni kanadski kuvar i pionir starosedelačke kuinje putuje po provinciji i mlade kuvare uči kako da koriste tehnike svojih predaka uključujući pripremanje prepelica osam sati u glinenoj posudi postavljenoj na usijano kamenje u rupi u zemlji.

Notavej je članica Algonkin nacije, jedne od 11 starosedelačkih grupa u Kvebeku koji su živeli ovde davno pre dolaska Evropljana u 17. veku.

"Uzeli su nam zemlju, kulturu, jezik i sada se borim da to vratim uz pomoć moje hrane", kaže.

Iako je domorodačka kuhinja slavljena u nekim krajevima, zaštitnici prava životinja je kritikuju jer koristi meso ulovljenih životinja što se kosi sa kanadskim regulativama za bezbednost hrane.

Pojavile su se peticije protiv nekih indijanskih restorana, uklučujući i popularnu Ku-Kum Kuhinju koja nudi mesto foke. Krajem prošle godine, pojavila se peticija sa 6500 potpisa sa zahtevom da Ku Kum iz jelovnika izbaci meso foke.

Notavej tvrdi da je lov deo njenog identiteta i da je mesto koje ulovi i posluži mušterijama isto koje služi svojoj porodici.

"Ova hrana sam ja i ne vidim razlog zašto je ne bih poslužila čak i ako to znači da kršim zakon", kaže.

Svejedno, pred indijanskim kuvarima je veći izazov: Identifikovanje i očuvanje njihove kuhinje.

Džordž Lenser, kuvar iz Montreala i član Nisga'a nacije sa severa Britanske Kolumbije, kaže da se starosedelački sastojci poput divljih bobica i tradicije poput lova već dugo smatraju "kanadskim" ili "kvebečkim".

Notavej smatra da je kuvanje njeno najbolje oružje protiv asimilacije i nedavno je otišla u lov na jelene , jarebice i dabrove u snegom prekrivenoj šumi.

Kada se ispostavilo da joj je plen umakao, vratila se kući i iz zamrzivača izvadila zamrznutog losa. Ubrzo se na stolu pojavila gozba sa tankim trakama dimljenog mosa, grilovanim i premazanim sirupom od javora.

"Ne može biti kanadskije od toga", rekla je ona.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.