AMERIKANA

Hipsteri su promenili život starom italijanskom restoranu

U gradu čija se čuvena žestina polako brusi, pojedini mladi romantici i dalje tragaju za autentičnim mestima
Aleks Vadukul, Ejmi Lombard
Datum: 15/10/2018

Hipsteri su promenili život starom italijanskom restoranu

"Forlini" je lokalni italijanski restoran koji je iznenada postao tražen kao noćni klub. Fotografija: Ejmi Lombard za Njujork tajms

Dok su se pacovi gostili po mesečini, među kantama za smeće u Kineskoj četvrti, povorka ljudi koji su dobro izgledali počela je da ulazi u stari italijanski restoran "Forlini". Prošli su kroz zagušljivu trpezariju osvetljenu lusterom gde su ih sredovečne mušterije gledale preko teletine i stolova za rulet.

Jedan od prvih koji je stigao je 20-godišnji maneken/skejtborder sa milion sledbenika na Instagramu.

Sklonio je dredove sa strane i prošao kroz salu kao da je na modnoj pisti. Mršava žena sa vojničkim čizmama pojavila se potom i rekla prijateljici: "Nikada nisam bila ovde ali stalno čujem ponešto o njemu. Ovo mi je prvi put i mnogo sam uzbuđena što sam tu."

Napolju, modni dizajner je zacičao kada mu je stigao partner.

Stalne mušterije platile su svoje račune i otišle, ali je u "Forliniju" gužva postajala sve veća.

Dominantna odeća je sa odela i kravata prešla na visoku uličnu modu. Prelepi ljudi su se okupljali na proslavi rođendana u zadnjoj sali koja je pretvorena u mračni laundž ispunjen stilistima, glumcima, influenserima, urednicima magazina, dizajnerima, blogerima i ljudima koji kao da sutra nisu morali da idu na posao.

U jednom separeu, manekenka "Viktorija sikreta" snimala je prijatelje, radosno bacajući ružine latice u vazduh pre nego što je sve snimljeno postavila na Instagram.

Kako se ponoć bližila, svi su krenuli na afterparti. Na čelu "egzodusa" bio je Džordan Baret, 21-godišnji australijski surfer koji je jedan od najtraženijih modela na svetu.

On je došao na rođendansku proslavu influensera sa društvenih medija i kreativnog konsultanta. "Ovde sam samo zbog Žene Lombardo. Ovaj restoran je važan samo zbog Žene Lombardo. Ovaj restoran nije ni postojao pre ove noći", rekao je on.

"Forlini" zapravo postoji od 1956. Skrovište iz vremena kada je Mala Italija i dalje sezala u današnju Kinesku četvrt. Smešten u ulici gde se nalazi i Krivični sud Menhetna, decenijama je bio omiljena kantina sudskih službenika.

Kada je pauza za ručak, "Forlini" postaje neutralno tlo, gde tužioci i advokati odbrane zajedno uživaju u piletini. Pravni sudovi čekaju presude i onda slave pobede šampanjcem ili ispiraju gorak ukus poraza za barom.

Dolazak mladih i lepih ljudi u ovaj restoran starog sveta deo je velike i subverzivne njujorške tradicije. U gradu čija se čuvena žestina polako brusi, pojedini mladi romantici i dalje tragaju za autentičnim mestima.

Redovne mušterije su polusvesne novajlija. Sintija Sitnik (64), bivši pomoćnik tužioca, nedavno se obrela u "Forliniju". Sa antropološkom znatiželjom posmatrala je mlade. "Čujem da sada hipsteri dolaze u ’Forlini’. Pretpostavljam da razumem. ’Forlini’ je toliko nehipsterski da im je postao hipsteraj", rekla je ona.

Interesovanje za "Forlini" je bez sumnje skočilo prošlog maja, nakon što je magazin Vog organizovao raskošnu zabavu uoči Met gala zabave.

Selfiji iz "Forlinija" postali su traženi. Nedavno je autorka iz Voga Bruk Bob večerala u "Forliniju" i sa Tajmsom podelila svoja razmišljanja o fenomenu. "Postalo je mesto. Jedno od onih popularnih na Instagramu. Hrana uopšte nije poenta već da izgledate kul na kauču", rekla je ona.

Dalji rođaci Džo i Derek Forlini vode restoran. Šezdesetogodišnji Derek se prisetio kako je leto u "Forliniju" počelo pošto su ga prošlog proleća zvali iz Voga.

"Želimo vaš restoran", čuo je glas. "Želimo da budete zatvoreni u subotu."

Od te majske večeri, desetak hipsterskih zabava je organizovano do sitnih jutarnjih sati. A što se novih lica tiče, zaposleni u "Forliniju" imaju samo lepe reči.

"Sve su to dobra deca", rekao je Forlini. "Dobra deca. Nikada nisu napravila neku nevolju. Neki su toliko mršavi da se pitate kako uopšte mogu da popiju nešto."

Mesec dana kasnije, leto je počelo da jenjava i sudbina "Forlinija" je neizvesna: da li je sve gotovo?

Gužva za ručak navodi na pomisao da je mesto i dalje opčinjavajuće. Džo Forlini (65) prebrojao je keš u kancelariji u dnu restorana. A Feniks Džonson (23) upravo je došao na papardele bolonjeze.

Kada je jelo stiglo, Džonson je ustao sa stolice i počeo da fotografiše tanjir. Forlini je prišao i ukorio ga.

"Moraš da pojedeš papardele pre nego što to uradiš", rekao mu je. Mladić se nasmejao i namestio nekoliko nudli po tanjiru. Kasnije, Forlini mu je prišao uznemiren.

"Da li ćeš to da pojedeš? Hladi se", pitao ga je. "Žao mi je što ovo moram da vam kažem, ali verovatno neću", rekao mu je Džonson.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 11. oktobra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.