NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hoćemo li konačno odvojiti nos od tih ekrana?

Sada kada su pametni telefoni postigli dominantnu poziciju, revolucija se ponovo oseća u vazduhu
Farhad Mandžu
Datum: 16/07/2018

Hoćemo li konačno odvojiti nos od tih ekrana?

Foto: Profimedia

Pametni telefoni su nekada bili najbolja stvar koja se dogodila tehnološkoj industriji – i neko vreme se činilo da su najbolja stvar i za sve nas. Tokom 11 godina od debija ajfona, pametni telefoni su apsorbovali gotovo svaku spravicu i izmenili svaki biznis, od medija do prodaje, taksija i televizije, promenivši sve što smo do tada znali o medijima, politici i realnosti.

Ali sada, kada su pametni telefoni postigli dominantnu poziciju, revolucija se ponovo oseća u vazduhu.

Globalna prodaja pametnih telefona opada iz očiglednog razloga – svako ko može da priušti sebi jedan, već ga ima, a sve više se pojavljuju pitanja da li previše koristimo telefone, i to bez preteranog razmišljanja.

Na nedavno održanim razvojnim konferencijama Gugla i Epla, izvršni direktori su izašli na scenu kako bi pokazali koliko su njihovi telefoni neodoljivi. A onda je svaka kompanija pokazala još nešto: softver koji treba da vam pomogne da manje koristite telefon.

Postoji razlog što tehnološke kompanije osećaju ovu tenziju između pravljenja sve boljih telefona i brige da su previše adiktivni. Stigli smo do onoga što ja nazivam "vrhuncem ekrana".

Tehnologija sada vlada gotovo svim vizuelnim kapacitetima. Amerikanci tri do četiri sata dnevno provedu gledajući u telefone i oko 11 sati dnevno gledajući u sve moguće ekrane.

Zbog toga tehnološki giganti prave nešto novo: svet koji se manje oslanja na vizuelni deo, digitalni pejzaž koji se oslanja na glasovne asistente, slušalice, satove i druge aksesoare koji treba da malo ublaže pritisak na oči.

Zavisno od razvoja ovih tehnologija, digitalni ekosistem koji je manje naporan po naše oči mogao bi da bude dobar za sve – manje sveobuhvatan, manje adiktivan, podložniji multitaskingu, manje društveno neprilagođen i možda bi čak i mogao da spase naše političke i društvene odnose.

Ko će nam doneti tu budućnost? Amazon i Gugl su veliki igrači ali ne odbacujte kompaniju koja nas je i dovela do "vrhunca ekrana". Sa unapređenjima Apple sata i AirPods slušalica, Epl polako i tiho stvara alternativu svojim telefonima.

Ako budu uspešni, to bi moglo da promeni sve.

Ekran je nezasit vampir koji zahteva vašu pažnju.

Studija koju je sproveo Edrijan Vard, profesor marketinga na Poslovnoj školi Univerziteta Teksas, otkrila je da samo prisustvo pametnog telefona koji može da se vidi znatno umanjuje kognitivne kapacitete. Ljudi ne mogu da se suzdrže i ne troše vrednu mentalnu energiju na gledanje telefona. A kada popuste, izgube um.

"Ono u šta budete uvučeni nije stvar koja vam je privukla pažnju – poruka, tvit ili štagod", kaže Karolina Milanezi, analitičar u tehnološko-istraživačkoj firmi Creative Strategies. Umesto toga, vi otključate telefon i momentalno, gotovo nesvesno, uronite u neodoljive divote digitalnog sveta.

Ekrani su postali štaka za tehnologe, lenj, siguran način da se doda digitalno iskustvo svakom proizvodu.

To je godinama vidljivo u auto-industriji. Sa kontrolama na tač skrinovima umesto na običnoj kontrolnoj tabli sa prekidačima i dugmićima, proizvođači automobila su vozila napravili iritirajućim i opasnijim za interakciju. Teslin "model 3", najiščekivaniji automobil na planeti, ovo prenosi na još apsurdniji nivo. Kako je više kritičara primetilo, sve u tom automobilu zahteva pristup preko ekrana.

Ili pogledajte izmenjenu realnost (AR), tehnologiju koja vam omogućava da vidite digitalne slike u stvarnom svetu. Neke mogućnosti poput stavljanja psećeg lica umesto vašeg na Snapchatu mogu da budu zabavne. Ali prečesto AR deluje kao da joj je jedini cilj da privuče pažnju.

Na Eplovoj konferenciji prošlog meseca, Martin Sanders, izvršni direktor Lega, pokazao je novi AR "lego" set. Kada je usmerio ajped na "lego" strukturu, ekran su mu preplavili digitalni vatrometi, superheroji, sportski automobili – kompletan, užurban "lego" grad koji nije morao da izgradi niti da zamisli.

"Toliko toga se tu može raditi", uzviknuo je Sanders dok su on i njegov asistent stajali potpuno mirno i zurili u animirane "lego" kocke kroz komad digitalnog stakla. Bilo je potpuno bizarno. Cela poenta "lego" kockica je fizička interakcija ali je AR sada pretvorila "lego" u još jednu video-igru.

Postoje dva načina na koja možemo da prevaziđemo svoju zavisnost od ekrana.

Prvo, trebalo bi da svesnije koristimo svoje telefone.

Pomoć je na putu. Počeo sam da koristim Screen Time, jednu od novih mogućnosti Eplove nove verzije operativnog sistema za mobilne. Taj softver vam pruža vredne informacije o tome koliko koristite telefon i može da vam blokira aplikacije za koje vi procenite da su nezdrave. Verujem da će to zaista promeniti način na koji koristimo telefone.

Onda je tu i potreba za drugim, manje sveobuhvatnim načinima interakcije sa digitalnim svetom. U tome mogu da nam pomognu tri tehnologije: glasovni asistenti od kojih su Amazonova Aleksa i Guglov Asistent najbolji, i Eplovi AirPods i sat.

Sve to su stvari na kojima se radi. Glasovni asistenti i dalje ne mogu sve da urade za vas iako i Gugl i Amazon upošljavaju stotine inženjera kako bi ih poboljšali. AirPods su fantastične – imaju manje problema sa konekcijom od drugih bežičnih slušalica – a Apple Watch vam pokazuje taman dovoljno stvari da bude koristan ali ne i zamoran.

Ako bi još Epl uspeo da poboljša Siri, svog asistenta, onda bi sa slušalicama i satom mogao da dobije nešto novo: mobilni kompjuter koji nije povezan sa ogromnim ekranom, koji omogućava da uradite neke stvari u pokretu a da ne budete uvučeni u taj svet. Zamislite kako bi bilo da umesto beskonačnog pregledanja aplikacija samo kažete svojim slušalicama "rezerviši mi sto za večeru u 19 sati".

Epl se nikada nije plašio da poremeti svoje najbolje izume. Ponovnim razmatranjem ekrana, sada opet ima šansu to da uradi.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 12. jula.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.