UMETNOST I DIZAJN

Brkovi su se vratili: Jani, bog grčke muzike, obeležava četvrt veka od čuvenog koncerta

Verni obožavaoci izdržali su pauzu od nekoliko godina početkom veka zbog iscrpljenosti i depresije
Zahari Vulf
Datum: 23/06/2018

Brkovi su se vratili: Jani, bog grčke muzike, obeležava četvrt veka od čuvenog koncerta

Foto: Profimedia

FILADELFIJA – Brkovi su se vratili. Jani, grčko-američki bog velike, simfonijske muzike, kaže da kada je reč o karakterističnom detalju njegovog lica, ide napred-nazad. Pre nekoliko godina ih je obrijao; bili su upadljivo odsutni sa omota njegovog albuma iz 2016. godine "Senuous Chill".

Ali sada su se vratili na svoje mesto, uokvireni poznatim, mekim kaskadama kose.

I kosa i brci su iste tamnobraon boje kao i pre 25 godina; 25. septembra 1993. kada je Jani, koji sada ima 63, uložio svoju ušteđevinu kako bi organizovao koncert na Akropolju u Atini uz podršku kompletnog orkestra i, što je od suštinskog značaja, taj nastup je bio sniman.

Godinama nakon koncerta film je bio promovisan na javnoj televiziji i učinio je Janija veoma poznatim: album je prodat u sedam miliona primeraka i otvorio je vrata drugim sličnim, raskošnim instrumentalnim zvucima Riverdancea, Enje i Lindzi Sterling.

"Mislim da su malo preterali sa emitovanjem", rekao je Jani u bekstejdžu Man centra za izvođačke umetnosti gde nastupa u okviru tromesečne turneje organizovane povodom godišnjice koncerta na Akropolju.

Ali očigledno voli da se priseća tog šoua. "Nema šanse da se Akropolj ponovi", kaže.

Zainteresovan kako i zašto se horde ljudi povezuju sa muzikom koju doživljavaju kao klasičnu, pristupio sam koncertu kao nekadašnji obožavalac.

Nisam pratio Janijevu karijeru od Atine. Ali je on od tada nastupio u Tadž Mahalu 1997. ušavši sa svojom muzikom na živo tržište Indije. Postao je još slušljiviji a da nije izgubio od drame sa Akropolja (If I Could Tell You), ubacio je flaute (Ethnicity) i sarađivao je sa operskim zvezdama koje vole da menjaju žanrove – Plasidom Domingom i Rene Fleming (Inspirato).

Verni obožavaoci izdržali su pauzu od nekoliko godina početkom veka zbog iscrpljenosti i depresije, ali je indikativno što na ovoj turneji nastupa samo jedan dan u Radio Siti mjuzik holu u Njujorku umesto 10 rasprodatih nastupa koliko je imao 1998.

U Filadelfiji je izveo pesme sa albuma "Live at the Acropolis" i drugih ploča. Ovoga puta nije bilo orkestra ali je prateći bend sa živim, virtuoznim solo pasažima – frenetičnim bubnjevima i režućim violinama – nadoknadio nedostatak orkestra poput onog u Atini.

Pričao je, kao i pre 25 godina, o astronautu koji je pogledao našu planetu i nije video nijednu od granica na kojima insistiramo. Ali je najvećim delom bio apolitičan. "Politika me sada ne interesuje, iako je veoma relevantna", rekao mi je.

Nekoliko članova publike je posle koncerta došlo u bekstejdž da se upoznaju. Odrasle žene su plakale u Janijevom prisustvu. Druga je rekla da će ako treba sutra da umre, umreti srećna.

"Kada me vole", rekao je Jani pre koncerta, "onda me zaista vole."

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.