SVET DANAS

A za bivšu suprugu... jahta sa neprobojnim staklima

Megajahta je u centru ružnog razvoda jednog oligarha
Dejvid Sigal
Datum: 12/07/2018

A za bivšu suprugu... jahta sa neprobojnim staklima

Možda ima sistem za detekciju raketa, ali ne može da ga zaštiti od bivše supruge. Fotografija: Marko Seki/Corbis, via Getty Images

LONDON – Sa spa delom, bazenom, dva helikoptera i prostorom za 18 gostiju "Luna" je više plutajuća luksuzna vila nego jahta. Posada od 50 članova vodi računa da svih devet paluba budu u besprekornom stanju. Čamci za spasavanje koštaju četiri miliona po komadu. Blistavi motori mogu da postignu maksimalnu brzinu od 22 čvora.

Ali se "Luna" trenutno ne kreće. Stoji na suvom doku u Dubaiju kao najtraženija nagrada u onome što je nazvano najskupljim britanskim razvodom.

U decembru 2016, sudija Visokog suda naredio je Farhadu Ahmedovu, ruskom milijarderu koji od devedesetih ima kuću u Engleskoj, da plati 646 miliona dolara bivšoj supruzi Tatjani Ahmedovoj. Odbio je rekavši da je par u Rusiji razveden pre više od deset godina.

Sudija mu nije poverovao, pa je ovog aprila naredio Ahmedovu da bivšoj supruzi preda jahtu procenjenu na oko 500 miliona dolara. Jahtu su zaplenile vlasti Dubaija gde je bila na održavanju.

Više od deset godina ruski oligarsi su svoje porodice i dobar deo bogatstva ostavljali u Engleskoj. Dogovor je podrazumevao da oligarsi imaju utočište od sumorne realnosti Putinove Rusije, a Britanija veoma bogate ljude.

Sada, međutim, oligarsi uviđaju da i život u Britaniji može da bude opasan. To se odnosi i na one koji nisu građani, poput Ahmedova koji nikada nije postao britanski državljanin. Željan da skloni britanske poreske agente od svog novca, ograničio je svoj ostanak u Engleskoj na maksimalno 180 dana godišnje. (Odnedavno, taj broj je smanjen na 90.)

U januaru se pojavio na "Putinovoj listi", spisku političke i poslovne elite u Rusiji, koju je objavila Trampova administracija.

Sedmorica oligarha – iako među njima nije bio Ahmedov – od tada su pod sankcijama koje ih sprečavaju da rade iz Sjedinjenih Država.

Čak je i "Luna" prilagođena čoveku koji je očekivao nevolju. Ima sistem za detektovanje projektila, sistem protiv dronova, prozore otporne na metke i vrata otporna na bombe.

Ništa od toga nije, međutim, zaštitilo Ahmedova od britanskog pravosudnog sistema.

Kako je presuda sa devet cifara ulazila u istoriju brakorazvodnih parnica, Ahmedov je počeo ono što je sudija nazvao “kampanjom” da sakrije sve što ima u “mreži ofšor kompanija”. A ništa ne demonstrira koliko je ta mreža razgranata kao “Luna”. Od novembra 2016. ona se kreće, ali samo na papiru.

Prvobitno, zaplena jahte u Dubaiju je zvučala kao manja prepreka za Ahmedova. Onda je on zatražio da o sudbini jahte odluči lokalni sud u Dubaiju koristeći islamski zakon poznat i kao šerijatski.

Pravni stručnjaci kažu da je Ahmedov procenio da će imati više šansi u šerijatskom sudu, naročito zato što je njegova bivša supruga hrišćanka koja je priznala da je počinila preljubu dok je bila u braku. Priče u britanskim tabloidima odnedavno naglasak stavljaju na to da je Ahmedov pobožan musliman.

To je novost za Ahmedovu koja kaže da nikada nije videla bivšeg supruga kako se moli ili odlazi u džamiju.

Takođe je šokirana Ahmedovom kampanjom da joj uskrati ijedan cent od svog bogatstva od 1,4 milijarde dolara. Kaže da joj je novac potreban jer živi od sredstava koja joj daje posrednička firma koja finansira i njene advokate i koja to radi na procenat.

"Ne želim da izigravam žrtvu jer to nisam ja. Ali moram da se branim", rekla je ona.

Ahmedova dodaje da je ona pokušala da postigne dogovor van suda, tiho i za mnogo manje od one sume koja joj je dodeljena. I dalje sa simpatijama priča o vremenu koje je provela sa bivšim suprugom koga je upoznala u Moskvi 1989. kada je imala 17 godina. On je imao dvostruko više.

Par se venčao 1993. i preselio u London.

Ahmedov je 2014. kupio "Lunu" od Romana Abramoviča, kolege oligarha i vlasnika fudbalskog kluba Čelsi.

Ako Ahmedova pobedi, kaže da će prodati jahtu. Ahmedov će se verovatno suditi dok ne pobedi.

"On bi radije gledao ’Lunu’ kako truli u vrelom Dubaiju nego da ode Tatjani u ruke", rekao je njegov portparol Ijan Monk.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 12. jula.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.