Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Zvonimir Boban: "I Jugoslavija je bila moj tim"

"Moj potez je protumačen kao napad na državu, ali je isti taj policajac prethodno pretukao mlade ljude"
Datum: 19/09/2017

Zvonimir Boban: "I Jugoslavija je bila moj tim"

Foto Profimedia

Zvonimir Boban je uvek bio više od fudbalera. Još od onog Maksimira 1990. njegov sukob sa policajcem je ostao kao simbol kraja Jugoslavije.

Boban je svakako bio strašno dobar fudbaler.

Nekadašnji fudbaler Milana i reprezentacije Hrvatske Zvonimir Boban u intervjuu "Bliku" pričao je o neverovatno talentovanoj jugoslovenskoj selekciji, incidentu u duelu sa Crvenom zvezdom, patriotizmu...

"Pre raspada, Jugoslavija je bila možda i najtalentovanija selekcija koja se pojavila u Evropi. Da se igralo sa 10 lopti, verovatno bismo bili šampioni svega. Ali, ne mislim da bismo postali. Jednostavno, nije bilo mesta za sve toliko nadarene igrače", rekao je Boban, a preneo N1.

"Imali smo jedinstvenog Stojkovića, genijalca Savićevića, prefinjenog majstora Prosinečkog... To je toliko talenta na jednom mestu da ga je teško uklopiti. Ja bih, recimo, morao da igram krilo, drugačije ne bih bio u timu".

Boban je ostao upamćen i po nasrtaju na policajca u duelu protiv Crvene zvezde odigrano 13. maja 1990. godine na "Maksimiru".

"To je bio znak otpora režimu i borbe za slobodu. Bili smo godinama ugnjetavani. Bili smo godinama ugnjetavani, a bili smo mladi i borili se za ideale. Moj potez je protumačen kao napad na državu, ali je isti taj policajac prethodno pretukao mlade ljude", kaže Boban i naglašava da nije samo on bio simbol otpora.

"Svi oni ljudi, koji su se tog dana branili, su simboli. To je bio ustanak svih. Ali ja sam bio Boban, Dinamova desetka, to je bila razlika. Borio sam se protiv sistema, a ne Srba. Kako bih, kada sam imao prijatelje Srbe, igrao sa njima u istom timu".

On je napomenuo da nikada, čak ni tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, nije imao problem sa srpskim prijateljima.

 

"Nikada nisam delio ljude. Ti koji to rade su idioti. Hvala Bogu da je rat završen i da su odnosi između Hrvata i Srba sve bolji".

Boban napominje da je uvek igrao punim srcem za Hrvatsku, ali i za Jugoslaviju.

"Da li sam sanjao da slušam hrvatsku himnu, odgovor je - da. Da li sam hrvatski patriota? Jesam. Ali, i Jugoslavija je bila moj tim, moja reprezentacije. Na svakom meču davao sam sve od sebe, pa i za Jugoslaviju", naglasio je Boban koji živi u Švajcarskoj i jedan je od najbližih savetnika predsedika FIFA Đanija Infantina.Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Петар Гордић
20.09.2017 - 09:49
Ово је безобразлук
Борба за идеале, са Фрањом Туђманом на челу!!! У фудбал ти се не мешам, али нисмо сви пали с Марса само да знаш.