Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Znamo šta ćete pamtiti do sledećeg leta: 9 serija koje su obeležile godinu

U godišnjim inventarima prave se razne liste najboljih sportista, filmova, glumaca, knjiga i naravno - TV serija. Nedeljnik je od samog svog početka značajan deo svog prostora posvetio ovom žanru , zato i navodimo serije koje su obeležile 2017.
Datum: 02/01/2018

Znamo šta ćete pamtiti do sledećeg leta: 9 serija koje su obeležile godinu

Profimedia

"Mindhunter" je serija koja je sigurno nešto najbolje što je iznedrila TV produkcija u 2017. Iz Netflixove kuhinje stiglo je deset epizoda koje potpisuje kao režiser čuveni Dejvid Finčer, dok je izvršni producent takođe zvezda Šarliz Teron. Ova dva "disidenta" iz Holivuda su onaj slikoviti prebeg o kojem smo već govorili, a to je da veliki broj značajnih filmskih autora sada avanturu traži u formatu TV serija a ne filma. Serija se bavi početnim danima jedinice FBI-ja koja se bavi profajlingom, tj. skiciranjem profila serijskih ubica. Dva agenta FBI-ja razgovaraju sa zatvorenim serijskim ubicama želeći da saznaju šta je to što ih je nateralo na zločin i na taj način pronađu prečice u hvatanju budućih kilera. Smeštena u 1979, ova serija baštini eru kada se pušilo u kancelarijama i ostalim danas zabranjenim prostorima baš kao što se to radi u hitu smeštenom decenijama unazad -- "Mad Men".

 

"Sluškinjina priča" je serija koja je pokupila čak pet ovogodišnjih Emija. Glavna glumica Elizabet Mos je posle tolikog čekanja i prethodnog briljiranja u seriji "Mad Men" konačno uspela da popuni vitrine, i to nakon čak devet nominacija u prethodnom serijskom životu. Ovo je adaptacija savršenog romana savršene književnice Margaret Atvud koji se bavi totalitarnim društvom u SAD gde su žene prisiljene da rode dete svojim gospodarima. Popularnost ove serije u eri Trampove Amerike je slučajnost, ili?

 

"Fargo" je serija čije smo prve dve sezone gutali baš kao što smo i naivno u prvi mah poverovali u uvodnu rečenicu braće Koen da se radi o istinitom događaju... Naravno da je sve fikcija i naravno da nas baš briga za to pa smo progutali i treći nastavak koji je posebna celina. U ovom delu briljira Juan Mekregor koji tumači dvostruku ulogu - "kralja parking servisa Minesote" i njegovog brata.

 

"Big Little Lies" je serija koja je dominirala u kategoriji mini-serije na ovogodišnjoj dodeli EMI nagrada. Glavna glumica Nikol Kidman dokazala je teoriju s početka ovog teksta da filmski superstarovi beže iz Holivuda u svet TV serija. Inače, serija se bavi omiljenom temom američke produkcije -- četiri junakinje čiji su životi savršena fasada u zaista savršenim fasadama, a ispod svega se nalaze nesrećne sudbine domaćica.

 

"The Deuce" je serija koja je pokazala da se HBO vraća, ili da nikada i nije odlazio i da je samo puštao Netflix ili ga se preplašio pa se vraća u furioznom kambeku, što dokazuju EMI nagrade. Serija prikazuje uspon porno-industrije sedamdesetih i osamdesetih godina i smeštena je u danas uglancani Tajms skver u doba kada su tim delom Njujorka vladali makroi i prostitutke. Zanimljiva je i zato što su seksualne radnice bile konsultanti u radu na ovom hitu, kao i po tome što Džejms Franko tumači dva brata blizanca (Pozdrav za "Fargo 3" i Juana Mekgregora). Seriju potpisuju "kuvari" HBO klasike "The Wire", a već po emitovanju prve epizode "The Deuce" je ponela epitet najslobodnije serije do sada.

 

"Line of Duty" je serija koja je pokazala da je Tendi Njutn i dalje seksi kao i onda kada smo je prvi put zapazili u filmu "Intervju sa vampirom" u kome su joj Tom Kruz i Bred Pit zarili očnjake u lepo telo. Ovo je britanska serija u kojoj ona glumi detektivku koja u uzbudljivoj priči juri za serijskim ubicom.

 

"Dark" je serija koja je, ako uspete da zanemarite nemački jezik, pokazala koliko su serije postale globalni fenomen. Sem "Babylon Berlin", koja unekoliko korespondira sa "Senkama nad Balkanom", i nekoliko godina posle sjajne "Deutschland '83", pojavio se "Dark", neuporedivo bolji, zanimljiviji i dublji sci-fi od planetarno popularnog Netflixovog hita "Stranger Things". Priča o nestanku i ubistvu dece u tri različita doba, odvojena 33 godine, nadomak nuklearne elektrane u zabačenom nemačkom gradu, jedna je od onih koje morate pomno da pratite i bindžujete.

 

"This Is Us" je serija romantičnih, višeslojnih, uverljivo napisanih likova, predodređena da osvoji američko tržište, ali i srca svih onih koji shvataju da je porodica, ipak, iznad svega.

 

"Rick and Morty" je serija koju vole pametni ljudi, najduhovitija i najbolja crtana stvar još od prvih sezona South Parka i Simpsonovih sredinom devedesetih.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Journalist u mirovini
04.01.2018 - 13:54
Nove serije,koje će obradobvati gledaoce i čitaoce!
Mene ne zanimaju strane serije,ma kako bile sadržajno i majstorski obradjene.Mene zanimaju predstojeći izbori,da vidim,da li se ovaj narod opametio ili poblesavio sasvim!Demokratija je moj neostvaren san,koji će možda doći,kad mene neće biti!Da li će Šešelj još da postoji?Kako misli da će ostvariti \"Veliku Srbiju\" sa katolicima,pravoslavcima i muslimanima ?