Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Žene u Srbiji su manje plaćene od muškaraca: Poverenica za ravnopravnost kaže da je reč o diskriminaciji

Iako postoji diskriminacija, poverenica za ravnopravnost kaže da Srbija spada u zemlje sa najmanjim platnim jazom i da je u našoj zemlji problem manji nego u državama EU
Datum: 19/02/2018

Žene u Srbiji su manje plaćene od muškaraca: Poverenica za ravnopravnost kaže da je reč o diskriminaciji

Foto: Screenshot

Istraživanja pokazuju da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca, kaže Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodaje da je reč o diskriminaciji žena, a ne nedostatka zakona.

Ona je naglasila da Srbija spada u zemlje sa najmanjim platnim jazom i da je u našoj zemlji problem manji nego u državama EU. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2014. to iznosi 8,7 odsto, kaže ona i dodaje da razlika u platama za isti posao nije dozvoljena srpskim zakonima, prenosi Tanjug.

"Znamo da taj problem postoji posebno u privatnom sektoru, gde ne postoji obaveza javnog objavljivanja zarada", kaže poverenica.

Govoreći o značaju ženskog preduzetništva za ravnopravnost u društvu, Jankovićeva kaže da to preduzetništvo treba da bude prepoznato kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja našeg društva i važno za dostizanje pune ravnopravnosti.

Ona je naglasila da je važan sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabićc sa ženama preduzetnicama, jer žene koje su postigle uspeh u svojim delatnostima mogu mnogo da kažu na tu temu kao i da kažu šta je to što država može da učini za poboljšanje poslovnog okruženja.

Ona je komentarisala i slogane za podsticaj rađanja, rekavši da nisu od neke pomoći kada je reč o rešavanju demografskih problema i da je važno što je na Dan državnosti stigla poruka iz državnog vrha da će se tom pitanju posvetiti posebna pažnja narednih godina.


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Aleksandar Popovic
19.02.2018 - 15:03
O uzrocima samo konkretno, molim
Otkad smo poceli da (previse) govorimo o navodnim razlikama u platama, “sugurnim” kucama, rodnoj ravnopravnosti(apsolutnoj), situacija u drustvu je rapidno krenula nizbrdo. Poverenica za ravnopravnosti bi morala da nastupi sa konkretnim slucajevima, da objasni uzroke za oko 15 hiljada resenja o prinudnom iseljenju supruznika, dece rastavljene od roditelja... Od izjava opsteg tipa nikakva korist, vec samo steta.
neidealni
19.02.2018 - 15:04
rodna ravnopravnost
Gornje je vidljivo kad se dodje u Srbiju narocito Bgd, narocito kad dodjete iz neke druge rep bivse Ju. Beogradjanke su najupucenije, najangaziranije, najsamostalnije. Svjetske. Kao i muskarci. Svaka cast.
koya
19.02.2018 - 20:24
nisam robot
Odakle vam ova informacija kad ne znate da izracunate ni prosecni LD u zemlji Srbiji? Ili mozda tajite podatke?
Mrmot
20.02.2018 - 12:22
feministicka propaganda i ništa drugo
To jednostavno nije tačno a to statistika i pokazuje. Neko ko radi kao medicinska sestra ima jednu platu,ko radi kao doktor ili hirurg ima drugu znatno veću,a oni sve to stave zajedno,urade presek i prezentuju nam da su žene u zdravstvu manje plaćene što nije istina... Ta priča kako statistika pokazuje prosek plata za \"isti posao\" je laž...
Makki
20.02.2018 - 12:22
ne obrazovani vladaju
Dok ja sa fakultetom drzavnog univerziteta ne mogu da nadjem posao zaposljavaju kojekakve osobe sa jedva zavrsenom srednjom skolom a ponekad i bez nje. A ova prica o nekom slabije placenom poslu kom poslu? Cisto naduvavanje feminizma i skretanje teme sa ozbiljnih problema raspale drzave.