Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Željko, to nije naš stil

Ključ je u drugom delu njegove izjave, o klubu i prijateljima, ne u onom delu u kojem se prebrojavaju krvna zrnca i stavovi
Piše: Zorica Marković
Datum: 13/01/2017

Željko, to nije naš stil

Foto: Tanjug / Tanja Valić

Lako je pisati iz fotelje. Udobne, izlizane od sedenja u njoj, tople, negde daleko od ledom okovanog Pionira (danas hale "Aleksandar Nikolić"), tradicionalnog mesta na kojem se teže diše od dimnih bombi, znoja bitke na terenu dok se čuje cičanje patika, pa i od vatre koja izbija iz svakog od navijača zgusnutih na tribinama. Na obe tribine, meni je, da izvinite svejedno. Odavno mi se smučila trulost sporta kad se pogleda iznutra i to kako se zloupotrebljavao i spolja i iznutra, pa i te tribine, i za to kome i kako treba.

Lako je i pametovati sa distance, bez emocionalnog naboja ili sa. To je ono kao kad ste pukovnik posle bitke, ili kao selektor reprezentacije iz Beograda, a ona igra u Riju. Na primer. Ustavom zagarantovano pravo, pravo da ste najpametniji na svetu.

Lako je, čak, zauzeti stav o utakmici na kojoj se prolilo mnogo znoja, ali i mnogo kontroverzi zbog skandiranja Željku Obradoviću "Željko Turčine", sa vulgarnim nastavkom.

Izveštaji nisu isti, čak i kad čitate analizu utakmice, ali i onoga što se događalo na tribinama, posebno ako pratite forume i komentare na portalima, onda ćete "lako" zauzeti stav: jedni se brane da niko nije vređao Željka Obradovića ili da bar nije bilo orkestrirano sa tribine, već isključivo Bogdanu Bogdanoviću - a to se izgleda ne računa! Valjda je navikao kao igrač, a i mlad je, nek' očvrsne - a drugi tvrde da je to pokazatelj kako smo kao društvo dotakli dno i da je ovo ogromna sramota, vređati trenera te veličine, čoveka koji je iz tog Pionira, koji nije imao neviđene uslove dostojne svetske košarkaške sile nebitno iz kojih razloga, vodio tu reprezentaciju do oblaka i nazad.

Biće stava i o ovom tekstu, ali nije stvar u navijačima. Vrlo često navijanje je umelo da ode dalje od onoga što bi neko kao pojedinac uradio, jer navijač u masi je jedno, a gledalac drugo. Svakako, od navijača se do danas očekivalo sve, i ništa se tu nije promenilo. Vređali su se redom svi veliki igrači, pa i vređali su ih navijači sopstvenog kluba, ne samo protivničkog. Ali za trenutak, zamislite huk sa tribina, zamislite da stojite na parketu, da ste pored linije, da vam je srce u predinfarktnom stanju, a živci nestali, i da vam se ko zna šta još navalilo na kičmu.

Zamislite da ste Željko Obradović, trofejni trener, ime pred kojim Evropljani stoje mirno. Zatvorite oči i zamislite da vam neko viče: "Željko Turčine, napuši se..." pa bio makar i jedan jedini navijač, huligan, građanin, komšija, rođak, prijatelj ili smrtni neprijatelj. Zar ne biste poželeli da uletite gore i ulemate ga?

"Arena" je dvorana kamernijeg tipa i možda se tamo ne bi događao identičan "pakao za goste". Možda je i problem što je to hala koju voli i pamti Obradović, možda su to oni navijači koji nisu spavali čekajući rezultate fajnal-fora na kojem je Željko jedini Srbin, veći od njih, kako je sebe nazvao. Ili tek reprezentativne. Ali, ključ je u drugom delu njegove izjave, ne u toj u kojem se prebrojavaju krvna zrnca i stavovi.

Da je neko došao kod nas, tamo u uslovno rečeno "moju" halu, zavapio je povređeni Željko, s pravom, i da mu navijači tako nešto skandiraju, ja bih otišao do njih i rekao "nemojte, nema smisla".

Zaista, da sam ja trener, da si ti, da, da, ti, ti što čitaš - da si ti trener, direktor, sportski direktor, predsednik, sekretar, čistačica kluba, legenda kluba, bilo šta, ili bilo ko ko ima autoritet ili misli da ga ima ili bar hrabrost da uzme mikrofon u ruke jer mu je blizu ako ništa drugo i zavapi: "Ljudi, prestanite, pa to nije naš stil", kao što je svojevremeno rekao Duško Vujošević kada su vređali Karija Pešića, a danas se šeruje po mrežama, da li bi ga dograbio i skočio na sto i rekao šta imaš?

Da li bi ti, ako ćutiš, mogao da priđeš tom Željku i pogledaš ga u oči?

A trenera Željka Obradovića to nije izbacilo iz koloseka, nije postiglo ništa. Nije on juče počeo da vodi klub. Njemu se bes stalno kanališe. Već Željka Obradovića, legendu srpske i jugoslovenske košarke, to je povredilo. "Bili su moji drugari, ali od večeras nisu." Sad, drugari ili prijatelji, svakako nisu reagovali, bar ne javno, iako je očigledno jedino trener Zvezde Dejan Radonjić otišao u svlačionicu i "popričao sa njim".

Ne znamo o čemu, ali očigledno o skandiranju.


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Nemanja
13.01.2017 - 15:49
Sta je zeljko?
Sta je Zeljko uradio za Srpsku kosarku? Nista nije uradio sam, vec ga je Duda Ivkovic vodao okolo i ucio kako se radi. Sad je zeljko neka velicina, ok jeste, ali je isto tako placeni profesionalac, ne znam sta je mogao da ocekuje? da mu aplaudiraju? Bio sam i pioniru sinoc, i nisam cuo povike protiv njega. Skandirali su Bogdanu ali isti taj Bogdan dok je igrao u partizanu je \'\'pucao po delijama kada da trojku\'\' i decko mnogo mladji od zeljka je imao zreliju izjavu povodom toga. Ovaj kao neka curica place, valjda ga pogodila pobeda zvezde, povredjena sujeta, itd. Ali jedna stvar je bitna sta se desi na utakmici ostaje na utkamici sve mimo toga nije realno!!
Marko Marinković
13.01.2017 - 15:49
kiša oko kragujevca
Toliko reči, zareza, apozicija, apozitiva, a nigde u ovom tekstu nekog stava, iako je još na početku pisalo da će biti stava. A i kako drugačije kad se polazi od pogrešne premise - da ga je neko vređao. Nije ga niko sinoć vređao. Izađe čovek na konferenciju i izmisli priču. Mogao je isto tako da izmisli da ga je neko sreo u tunelu i metalnom sipkom opalio po glavi i onda se popeo na krilatog jednoroga i izleteo kroz prozor. Isti bi imalo smisao. I, kad je već reč o vređanju, isti ovaj Željko Obradović je sinoć kamerom uhvaćen kako sudiji... mrtvu majku. Eno, ima i snimak, tačno pre nego što je dobio tehničku. Valjda se i to računa, što bi napisala autorka članka? Izašao li je taj sudija u javnost? Dobio li je tekst zaštite u Nedeljniku?
rudi
13.01.2017 - 16:53
.
Novinarka bi trebalo da poznaje materiju o kojoj piše i da je objektivna, a vi niste ni jedno od toga.Ako ste već našli da reagujete, trebali ste prvo kad su grobari vredjali Djokovića koji čak i ne igra košarku, posebno ne protiv njih. Vredjanje je i meni neprihvatljivo ali eto navijači ga koriste. Ovde je samo reč o tome da se opravda poraz i oko 30miliona uloženih u tim. Skreće se sa Zvezdinih velikih pobeda da se ne bi radovali u miru, da se sve ukalja i unizi.
Sanja
14.01.2017 - 13:21
Kulturo vidimo se u nekom drugom zivotu
Ok je navijanje za svoj tim, ali izgovaranje takvih reci na nekom sportskom dogadjaju je uzas! Molim sve te \'recite\' navijace da se pozabave malo svojom psihom i da razmisle o tome da li bi mozda nekoj porodici koja ima cerkicu od sest godina bilo neugodno da sedi na tribinama i slusa takve bljuvotine? Zasto od mesta na kome treba da se zajednicki voli sport a da svako podrzava svoju stranu pravite verbalnu septicku jamu koju ce ljudi samo zaobilaziti? Nije bitno kome ste skandirali vec sta ste govorili. Sram vas bilo! Sramota-to je onaj osecaj... ma nije ni bitno...
Bogdan
14.01.2017 - 13:22
Turčine ???!!!
Je li biti Turčin sramota ??!! Isto koliko i Srbin.Kolektivno ludilo i bolest nacionalizma, mržnja prema drugosti, spuštanje na nivo primitivnog, sve je to odraz očaja gomile. Ako je stvarno bilo skandiranja (teško da je izmislio), pita li se iko, hoće li se Turci ljutiti. Hoće naravno. I kada neko opet pogine tamo, kada ubiju, sjetite se ovog skandiranja.....a da Željko vodi neki tim iz Francuske, Islanda ili.....\"Željko francuzu poliži nam.....\"