Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Zašto nismo spasili Jelenu Dokić: Reakcije australijskih medija na zlostavljanje teniserke

"Čuli smo sve glasine, ali ako Jelena ne progovori, ne možemo ništa da učimo", bila je nezvanična verzija saopštenja Teniskog saveza Australije
Datum: 13/11/2017

Zašto nismo spasili Jelenu Dokić: Reakcije australijskih medija na zlostavljanje teniserke

Foto: Profimedia

Posle objavljivanja detalja iz knjige "Nesalomiva" teniserke Jelene Dokić u kojoj je pisala o nasilju koje je godinama trpela od strane oca Damira, kao i brojnih intervjua, australijski mediji se pitaju zašto joj niko nije pomogao.

"Batinanje kožnim kaišem posle treninga, nazivanje ćerke pogrdnim imenima zato što je izgubila jedan beznačajan tinejdžerski turnir. Udarci i povlačenje za kosu, brojne zloupotrebe koje su šokantne, ali ne iznenađuju nikoga ko je bio blizu ponekad i brutalnog sveta tinejdžerskog tenisa. Sigurno je neko znao. Sigurno je to neko mogao da zaustavi. Zašto nismo spasili mladu Jelenu Dokić?", piše novinar Ričard Hinds u tekstu za australijski ABC.

"Odgovor je veoma jednostavan, a u isto vreme i složen. To je ujedno i izvor patnje, a pretpostavljam i neke sumnje za nadležne u svetu tenisa iz Australije koji moraju da usklade svoju nesposobnost, a možda čak i nespremnost da intervenišu u ovako teškoj situaciji", objasnio je Hinds i dodao da su čelnici znali da nešto nije u redu. Kao sportski novinar koji je redovno pratio turnire, Hinds piše da su svi znali da je nešto pogrešno u vezi sa porodicom Dokić.

"Neprijatni i često pijani ispadi Damira Dokića u javnosti stvarali su zabrinutost. Strašno je bilo gledali i Jelenin izraz lica dok je pričala o teorijama zavere i korumpiranim zvaničnicima koje su, jasno, potekle iz izopačene mašte njenog manipulativnog oca", piše australijski novinar i dodaje da su glasine počele da kruže još tokom Vimbldona 2000. godine.

"Najčešće se govorilo o incidentu na turniru na kojem je, prema rečima jednog izvora, Jelenu otac 'udarao o zidove u hotelskoj sobi' jer je izgubila meč. To je navodno čuo trener koji se nalazio u susednoj sobi", podsetio je Hinds na priče o kojima su svi ćutali. Piše i da su on ili kolege bar tri puta pokrenuli to pitanje pred teniskim savezom te zemlje, a odgovor je bio sličan onom koji su dali posle objavljivanja autobiografije.

"Bilo je mnogo ljudi koji su u to vreme bili zabrinuti za Jelenino stanje i koji su pokušavali da pomognu u vezi s teškom porodičnom situacijom. Neki zvaničnici su čak podnosili žalbe koje policija, nažalost, bez saradnje onih koji su direktno uključeni u slučaj nije mogla u potpunosti da istraži", stoji u saopštenju Teniskog saveza Australije, prenosi ABC.

"Čuli smo sve glasine, ali ako Jelena ne progovori, ne možemo ništa da učimo", bila je nezvanična verzija ovog saopštenja. Sve to vreme, Jelena je bila pod kontrolom svog oca, a pokušaji nadležnih i medija da potvrde da je bilo reči o nasilju, zaustavljeni su. Kako navodi australijski list, o kom god razlogu da je reč, nereagovanje ide na savest onih koji su uključeni u slučaj. To su tvrdnje o kojima treba pitati Žensku tenisku asocijaciju, krovno telo ženskog tenisa koje funkcioniše u strahu od moćnih agenata, roditelja i igrača i štiti svoj komercijani ugled.

"Naivno su neki skretali pažnju s krivice i predlagali, čak i u štampi, da Jelena treba da se distancira od svog oca", piše Hinds i pita se koliko bi tinejdžerki koja je odrasla u inostranstvu u disfunkcionalnoj porodici u inostranstvu i živela usamljenim životom profesionalnog tenisera, bilo jednostavno da ode tek tako.

"Oni koji su joj rekli da ode, nisu tražili da ode od trenera ili agenta već od člana porodice. Nažalost, za to bi bilo potrebno nekoliko godina i to sa velikim finansijskim i emocionalnim gubicima". Dalje se navodi da, koliko god je bila žrtva ambicije svog oca, takođe je mogla da bude i žrtva želje Australije za još jednom teniskom zvezdom.

"Dokić je predstavljala novi izvod potencijala, jedno od dece migranata koja su, prema stereotipima, bila spremna da radi više od australijske dece ili kako je to često bilo naređeno od strane ambicioznih roditelja".

"Ako želite najbolju decu, morate da trpite roditelje", priznao je tokom ranih dana Jelenine karijere, jedan od čelnika iz sveta tenisa. Pitanje koje je se nametnulo je, koliko takvih roditelja je teniski savez spreman da podnese i ignoriše sve kako bi bila unapređena budućnost Australije u svetu tenisa.

"Svako je ko posmatrao tragediju Jelene Dokić mora da prizna surovu istinu da je trebalo da uradimo više", zaključio je australijski novinar.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni
14.11.2017 - 03:19
Jelena ce se sama spasiti
Sa onom pojavom damir dokic nikako ne moze biti pozitivan lik. Toliko je odvratan da ga je gadljivo gledati. Jelena ce se sama spasiti. I to vrlo uspjesno.