Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Zašto nam je važan Mihiz, ko su (bili) čuvari Jugoslavije, čekajući Zvezdino proleće: Vaš brifing za četvrtak

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci dobijaju na poklon luksuzni magazin Original i neobjavljenu priču pisca Gorana Petrovića. Pogledajte i ostale teme dana
Piše Marko Prelević
Datum: 07/12/2017

Zašto nam je važan Mihiz, ko su (bili) čuvari Jugoslavije, čekajući Zvezdino proleće: Vaš brifing za četvrtak

Fotografije privatna arhiva i Profimedia

DOSIJE MIHIZ - Jedan od najboljih novinara u regionu Darko Hudelist više od deset godina istražuje biografije i nepoznate detalje iz života pripadnika "siminovaca" - intelektualnog kruga u kom je ključnu ulogu imao upravo Borislav Mihajlović Mihiz. Dvadeset godina posle Mihizove smrti, Hudelist u novom broju Nedeljnika iznosi nepoznata svedočenja Mihizovih prijatelja i baca novo svetlo na lik čoveka kojeg mnogi nazivaju najvećim srpskim intelektualcem dvadesetog veka.

 

ČETIRI RATNA DRUGA - U Vojnoj pošti 5835 - Artiljerijskom školskom centru, odnosno kasarni "Marko Orešković", tik naspram starog grada Zadra, početkom devedesetih su se u istom trenutku na službi, po redosledu subordinacije, našli: Momčilo Perišić u činu pukovnika i na poziciji komandanta AŠC-a, Milivoj Petković u činu potpukovnika, kao komandant II diviziona ŠRO, Atif Dudaković u činu majora, kao komandant I diviziona ŠRO, i poručnik Agim Čeku kao komandir voda ŠRO. U novom broju Nedeljnika čitajte zapanjujući tekst o tome kako se kroz sudbinu četiri generala prelama čitava nedavna prošlost Balkana.

 

PRALJKOVA KANASTA - U završnom činu postojanja Haškog tribunala, jedne od poslednjih međunarodnih institucija koje su čuvale ime Jugoslavije (otud ono "Y" u skraćenici ICTY), Slobodan Praljak je odigrao ulogu života zaokružujući sudbinu koja može biti simbol tragedije jedne zemlje, piše Muharem Bazdulj u novom Nedeljniku.

 

ČUVAJTE MI JUGOSLAVIJU - O Jugoslaviji i Hagu pisali su i kolumnisti Nedeljnika Ljiljana Smajlović, Veljko Lalić i Aleksandar Apostolovski. "Uvreženo je mišljenje da su Srbi najveći jugonostalgičari. Ali za kojom Jugoslavijom tačno žale?", pita glavni urednik Veljko Lalić. "Praljku je za zločine barem suđeno, a radije se ubio nego da živi sa osudom. Ali šta je sa žrtvama zločina čiji počinioci nisu osuđeni, ili im nije ni suđeno?", piše Ljiljana Smajlović. "Kad nam se zakunu pred časnim krstom da Zvezdin tim iz Barija nije bio reprezentacija Jugoslavije, već etnički čist srpski tim sa Prosinečkim, Dejom Savićevićem, Refikom Šabanadžovićem, Pančevim i Najdovskim, sve će ionako biti gotovo", opominje Aleksandar Apostolovski.

 

TRAMPOV MALER - Noćna mora Donalda Trampa zove se Robert Maler. Imenovanje bivšeg dugogodišnjeg direktor FBI-ja, republikanca, državnog službenika bez mrlje u karijeri, na čelo tima koji istražuje uticaj Rusije na predsedničke izbore u SAD prošle godine, svakim danom se pokazuje kao najveća greška Trampove administracije, piše Željko Pantelić u velikoj analizi "Rusijagejta" u novom broju Nedeljnika.

 

BELEŠKE O BAKIROVOM SKANDALU - Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je uoči konferencije za medije u Beogradu molio Dragana Čovića da ne govori o Kosovu u ime Predsedništva, ali ga on nije poslušao. Izetbegović je podsetio da je Čović još pre 20 dana rekao da će BiH odluku o priznanju Kosova prepustiti Srbiji. Podsetimo, zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Predsedništva BiH završeno je uz male trzavice i "pojašnjenja" koja su dali Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić.

 

KOKOŠKOV: ISPOVEST - Evropski prvak Igor Kokoškov iz "daleke Amerike" pričao je za novi broj Nedeljnika naširoko o svom životu, američkom snu, susretima sa najvećim imenima košarke...

 

PETROVIĆEV TRIPTIH - Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju neobjavljenu priču pisca i dobitnika NIN-ove nagrade Gorana Petrovića.

 

NOVI ORIGINAL - Na kioscima je, uz novi Nedeljnik, i novi broj Originala, časopisa koji zajedno izdaju Nedeljnik i Fondacija Novak Đoković. Koja je razlika izmedju snažnog i slabog lidera? Šta je organizacijska kultura? Da li ćemo osuditi sebe na čekanje? Kako se čuva jezik? Zašto volimo Skandinaviju? Kome smeta Ilon Mask? Kako biti najbolji? Kako se igra igrica za koju vam ne treba vid? Gde je nestao dizajn automobila i da li se on konačno vraća? Kako to da je Majkrosoft razvojni centar u Srbiji jedan od najboljih u Majkrosoft mreži? Ko je 'most decent fella' u Holivudu? Saznajte u novom broju Originala.

 

ČEKAJUĆI PROLEĆE - Crvena zvezda večeras juri pobedu ili makar "dobar" remi protiv Kelna na Stadionu "Rajko Mitić". Sa tri boda je zagarantovano prvo evropsko proleće posle četvrt veka. Partizan je to već obezbedio i večeras će u hladnom Kijevu probati da pobedom stigne do prvog mesta u grupi i (makar uslovno) boljeg položaja pred žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope.

 

POGLEDAJTE NASLOVNE STRANE NEDELJNIKA I ORIGINALA. I PREGLED NASLOVNIH STRANA DNEVNE ŠTAMPE

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.