Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"You're fired!": Tramp se ponaša kao da je u svom rijalitiju. Otkaz državnom sekretaru je samo jedan u nizu...

Pogledajte kome je sve Tramp do sada uručio otkaz
Datum: 13/03/2018

"You're fired!": Tramp se ponaša kao da je u svom rijalitiju. Otkaz državnom sekretaru je samo jedan u nizu...

Foto Profimedia

Reks Tilerson, doskorašnji državni sekretar SAD, koga je predsednik Tramp danas smenio, u Trampovoj administraciji nalazio se u paradoksalnoj situaciji. Naviknut da neprikosnoveno komanduje, kao što je to činio u Eksonu godinama, Tilerson se našao u poziciji da igra ulogu "korisnog idiota" ili "žrtvenog jarca". Tilerson nije kontrolisao nijedan od važnih dosijea američke spoljne politike.

Bliski i Srednji istok su u rukama Džareda Kušnera, Rusija je stavljena direktno pod nadzor Kongresa, tako da ni Tilersonm, pa ni Tramp nisu mogli da donesu nijednu odluku vezanu za Moskvu bez prethodne konsultacije Kapitol hila. Pitanje Severne Koreje i odnosa sa Kinom je u rukama generala kojima se okružio Tramp...

Uostalom, Tilersonova sudbina je samo jedan "pazl" u Trampovoj slagialici otkaza.

Pogledajte kome je sve Tramp uručio otkaz, a nije reč o njegovom rijalitiju "Šegrt".

 

KORI LEVANDOVSKI - Direktor izborne kampanje Donalda Trampa dobio je otkaz u junu 2016. godine, u jeku trke za Belu kuću. Levandovskom su došli glave Trampovi sinovi i ćerka Ivanka koji se nisu slagali sa njegovim stilom kampanje. Levandovski je ponižen tako što je iz Tramp tauera u Njujorku izveden uz pomoć obezbeđenja.

POL MANAFORT - Primoran je da podnese ostavku na mesto šefa izborne kampanje u avgustu prošle godine zbog svojih veza sa Kremljom i Viktorom Janukovičem, bivšim predsednikom Ukrajine i marionetom Moskve.

KRIS KRISTI - Guverner Nju Džerzija, i jedan od prvih velikih igrača u redovima Republikanske partije koji je podržao Trampa, smenjen je sa mesta šefa tranzicionog tima, samo par dana posle izborne pobede.

SELI JEJTS - Generalna tužiteljka je smenjena deset dana posle polaganja zakletve Donalda Trampa pošto je odbila da u javnosti brani odluku predsednika da zabrani ulazak građanima pojedinih muslimanskih država u SAD i pored toga što imaju regularno izdatu vizu ili dozvolu boravka.

MAJKL FLIN - Savetnik za nacionalnu bezbednost primoran je da podnese ostavku jer je dao aljkave i nepotpune izjave o svojim kontaktima sa Rusima.

DŽEJMS KOMI - Direktor FBI-a saznao je preko televizije u maju da je dobio otkaz, i to dok je bio na službenom putu. Motiv otkaza je pokretanje istrage "Russiagate" i uključivanje farova na osobe iz Trampovog najbližeg okruženja zbog njihovih veza sa predstavnicima ili osobama bliskim Kremlju.

ŠON SPAJSER - Trampov portparol podneo je ostavku pošto je najpre bio ismejan u američkoj javnosti, a zatim ga je i sam Tramp nekoliko puta ponizio svojim neodmerenim izjavama.

RINS PRIBUS - Šef kabineta Donalda Trampa, prvi čovek iz Republikanske partije koji je podržao Trampa, odigrao je ključnu ulogu u "prihvatanju" The Donalda u GOP-u. Pribus je važio i za čoveka partije u Beloj kući. Sam Pribus se žalio da je ikebana i da Tramp dozvoljava da ga preskaču ne samo zet Kušner i ćerka Ivanka već i drugi savetnici.

ANTONI SKARAMUČI - Nije proveo ni pune dve nedelje na funkciji direktora ureda za odnose sa javnošću, dovoljno da obavi svoj deo posla u "davanju ostavki" Pribusa i Spajsera, i Skaramuči se našao na izlaznim vratima Bele kuće.

EZRA KOEN VATNIK - Vojni obaveštajac koji je bio jedan od retkih koji su imali dobre odnose i sa Džaredom Kušnerom i sa Stivom Benonom. Nije mu mnogo pomoglo, zajedno sa još trojicom ljudi bliskih Benonu dobio je otkaz odmah pošto je general Keli preuzeo ulogu šefa kabineta Trampa.

STIV BENON - Strateg Donalda Trampa platio je cenu jačanja "generalske" struje oko Trampa. Benon nije uspeo da izdrži trojni generalski udar (Keli, Matis i Mekmaster) i primoran je da podnese ostavku. Benonovo protivljenje američkom angažovanju u ratovima po zemaljskoj kugli nikako se nije uklapalo u "generalsko" viđenje sveta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.