Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Vuk Drašković: Ludaci svuda, a ludnice zatvorene

Političar i književnik nije optimističan da bi Evropska unija mogla da pomiri narode bivše Jugoslavije, da pogasi mržnje i ovaj region usmeri ka evropskoj budućnosti
Datum: 18/05/2017

Vuk Drašković: Ludaci svuda, a ludnice zatvorene

Foto: Nedeljnik

U novom romanu Vuka Draškovića "Ko je ubio Katarinu" čitalac ima utisak da je glavna i trgična junakinja niko drugi do Jugoslavija. I taj utisak, potvrdio je Drašković, ne vara. 

"Prvi deo knjige govori o ubistvu Katarine i našim životima na ruševinama ubijene države. U drugom delu vraćam se u godine kada je Katarina bila živa. Da, u kontrastu između onog čega više nema i današnjeg vremena, razumemo razmere zla isteklog iz krvavog rastura Jugoslavije", istakao je Drašković u razgovoru za Danas.

Kako je rekao, nije optimističan da bi Evropska unija mogla da pomiri narode bivše Jugoslavije, da pogasi mržnje i ovaj region usmeri ka evropskoj budućnosti. Obe Jugoslavije, i kraljevina i komunistička federacija, bile su žarište raznih i mržnji i podela i sukoba, ali je pripadnost zajedničkom telu sve rešavala ili smirivala.

"Virus napadne čovečije telo, ali ga to telo i pobedi. Katarina je mrtva. Nje nema, pa nema ni tog živog organizma da pobeđuje bolesti. Nisu naše pameti i savesti odbrana od novih pogibija i nesreća koje se prizivaju na razvalinama mrtve zemlje. NATO, nažalost, čuva mir, čuva nas od nas samih", rekao je on. Na pitanje znači li to da bi se, da nije NATO-a, mogle ponoviti devedesete, odgovorio je da je u to ubeđen.

"Ludaci svuda, a ludnice zatvorene", istakao je.

U ratovima u kojima je ubijena i rastrgnuta Katarina, jedini gubitnici i žrtve bili su mali ljudi, naveo je Drašković, a oni koji su pokrenuli smrt i komandovali zločinima, jedini su dobitnici.

"Obogatili se, okitili ordenjem i nagradama, dograbili se vlasti i moći. Niko od njih nije poginuo, niko nije ostao bez sina, porodice, zavičaja. Sada drže propovedi u slavu svog zla, branili su, kažu, narod i naciju, veru pradedovsku. Govore da su zločinci samo oni drugi i da je njihova nacija najveća žrtva. Surova je i žalosna istina da žrtve to prihvataju i da, povrh svega, obožavaju svoje glavne dželate", rekao je on i dodao da u knjizi ne pominje imena tih koji su raspirivali ludilo baš zbog toga što čitaoci sami sa lakoćom prepoznaju o kome je reč.

U Srbiji će zvanična književna kritika "Katarinu" dočekati sa prezirom i ruganjem, smatra Drašković, kao i "Isusove memoare".

"Do njihovih vijuga ne dopire 'apsurd' da Srbin, pisac, priznaje da su i Srbi činili zločine i da su neki Srbi najveći krivci za ubistvo Katarine. Oni me ne zanimaju. Ja ne pišem za njih, nego protiv njih", zaključio je Drašković. "Ja sam rođen u Jugoslaviji, ja sam najdraže godine svog života proveo sa Katarinom, ja sam se borio (koliko sam mogao) da ona preživi, i ja ne krijem da žalim za njom, za nama svima."


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.sava
19.05.2017 - 11:28
Kriv si...
Draskovicu i sad mozes hiljadu knjiga da napises. I dalje si jedan od dobitnika.
neidealni
19.05.2017 - 11:28
sto je u imenu
kakva katarina, cemu kozmetika, pa jos od namrgođjenog vuka iz gore, đekna je bilo njezino ime, đekna ce nam ostati u sjecanju