Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

"Politiko"

Vučić: Podržavam odluku Srba da uđu u Haradinajevu vladu, on je za nas i dalje zločinac

Vučić je naveo da od oktobra počinje nova faza dijaloga koju će organizovati Vlada Srbije
Datum: 12/09/2017

Vučić: Podržavam odluku Srba da uđu u Haradinajevu vladu, on je za nas i dalje zločinac

Foto: Nedeljnik

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije da su Kosovo i Metohija suština političke sadašnjosti i budućnosti Srbije.

On je poručio da je podržava Srpsku listu u tome što su ušli u kosovsku vladu, a da Srbija neće promeniti svoje mišljenje o Haradinaju. Kako kaže, u zavisnosti od odnosa prema Kosovu Srbija će imati sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, već i budućnost.

"Od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je insitutcionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, kroz koncentrične krugove, ozbiljan, odgovoran, da imamo jasne ciljeve, inkluzivan i tolerantan", rekao je Vučić. 

Predsednik Vučić je naveo da je Srbija po pitanju Kosova do sada samo govorila ono što ne želi, kao što je da prizna nezavisnost, a da politiku nije imala. 

On je istakao i da će biti objavljen Izveštaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji u kojem će biti predstavljeni rezultati iz prethodne tri godine, kao i svi potezi koje je Srbija kao država napravila od 1998. godine po pitanju Kosova. 

“Kada prođete kroz to možete da vidite koliko je komplikovana naša moderna istorija, koliko je tu promašaja“, rekao je Vučić. 

Kako je rekao, pitanje politike nije pitanje kleveta ni uvreda. Dodao je i da je došao da pokaže zašto je srećan i ponosan. 

“Nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima. Srbiju nikad nisam unizio, obezbedio sam da Srbi na KiM žive nešto lakše i da u ove četiri godine nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima“, rekao je on. 

Vučić je naveo i da po prvi put nema dramatičnog pada u broju Srba na KiM. 

Kako je rekao, obraća se naciji i da bi objasnio odluke Srpske liste, čiji predstavnici su izloženi “stalnim napadima“. 

Vučić je naveo i da postoji spisak koji dokazuje koliko je smanjen broj etnički motivisanih napada od 2012. 

“Napadi, ubistva, sve je to bilo ranije, ali ne sad. Ja sam ponosan na politiku koja čuva građane na KiM. Da li će biti napada – biće, ali da li će ih biti manje – da, biće ih manje“, dodao je Vučić.

On je istakao da su Srbi imali tri opcije, da uđu u vladu sa Kurtijem, čiji pokret za Samoopredeljenje poziva na uklanjanje Euleksa sa KiM i za spajanje Kosova i Albanije, da ne uđu ni u jednu vladu ili da uđu u Vladu Ramuša Haradinaja.

"Kada su to uradili (Srbi)laknulo im je. Mogu da pošalju decu u školu i  da ne razmišljaju o tome da li će da se vrate", rekao je Vučić.

“Ljudi u Srbiji to treba da znaju. A ne, sede po kafićima u Beogradu ili Novom Sadu ubrljani od pene od kapućina ili piva, a onda sole nekom pamet o KiM. Danas se glas Srbije ponovo čuje“, rekao je on. 

Predsednik Srbije je naveo i da kada je došlo do izmeštanja razgovara o Kosovu iz UN u EU, da je Srbija morala da “počne da se bori ispočetka“. 

“Uspeli smo teškim pregovorima. Da li iko od vas misli da je ikad bilo lepo kad sednem sa Tačijem, Mogerini, Ketrin Ešton? Nikada nijednog lepog trenutka se ne sećam.

Već imam Pavlovljev refleks, osetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lepo neće da se dogodi“, naveo je on. 

Kako je rekao, obraća se naciji i da bi objasnio odluke Srpske liste, čiji predstavnici su izloženi “stalnim napadima“.

Vučić je najavio da će u novu fazu dijaloga o Kosovu organizovati Vlada Srbije, i zamolio je civilni sektor da organizuje raspravu u svojim sektorima. Dodao je da će on biti na raspolaganju i da će doći "gde treba da dođe".

On je istakao da je Haradinaj za Vladu Srbije i dalje osuđivani ratni zločinac, i da će i dalje tražiti ispunjenje pravde.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.lilit
13.09.2017 - 18:24
au
Prevedeno: Navijam za Partizan i za C. Zvezdu....