Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Vuče, ko je ubio pevačicu?

Ko je ubica, pitanje koje bi zanimalo i Poaroa i sve one koji su gutali superpopularne romane Agate Kristi. Nema ničeg novog i nenormalnog u toj znatiželji, i bilo je logično da se uskoro pojavi u seriji. Ali, ta priča u kojoj svi sve znaju pre onih koji su uključenu u priču jeste ona priča u kojoj komšije sve znaju o vama i pre nego što ste ikome rekli
Piše: Zorica Marković
Datum: 02/12/2016

Vuče, ko je ubio pevačicu?

Foto FB

Ide Vuk Kostić ulicom i dobacuju mu: "Je l' ubica Marjanović?"

Istina ili ne, navodno, ova vic scena ("idu dve čačkalice...") dogodila se nedavno, nakon što je najavljeno da će se nastavak serije "Ubice moga oca" na neki način baviti ubistvom koje je potreslo Srbiju. Doduše, fanove interesuje da li je glavni inspektor Marjanović, Predrag Marjanović, a kojeg igra Tihomir Stanić, ubica u prvoj sezoni, ali izgleda i ne samo to. Njegovo prezime podseća na porodicu Marjanović i ubistvo pevačice Granda Jelene Marjanović koje se dogodilo 2. aprila na nasipu u Borči u naselju Crvenka, a koje i dalje opseda ovaj grad, ovu zemlju.

Upućeni kažu da nisu u pitanju samo fanovi serije, već i oni koji aludiraju na najavljenu drugu sezonu - ali i na pravo ubistvo - koja će mnogo podsećati na rijaliti potragu za ubicama Jelene Marjanović, a u kojoj su mediji imali saznanja o smrti i pre policije koja istražuje. Isto će biti i u seriji, koja možda uzore traži u daleko naprednijoj HBO seriji True Detective.

Dobro, to je super fora koju bi svaki klinac, ili svako ko se oseća kao duhoviti klinac, iskoristio dok prolazi pored Vuka Kostića. Zaista, ko je ubio Jelenu Marjanović? Priča za True Detective seriju, al' prvu sezonu, kao i ona o parama koje je država svojevremeno kao jurila preko Kipra.

Rijaliti stvarnost je uvek nekako zanimljivija od bilo kog filma, očigledno, jer kako objasniti popularnost low cost bezbroj sezona bilo kojeg rijalitija bilo gde u svetu, ne samo na "Maldivima"? Pa čak je i Kanje Vest nedavno doživeo nervni slom uživo, a i pojedini premijeri su morali da učestvuju u "24 do 48 sati radni dan". To da mediji sve znaju prvi, pa evo, i da će verovatno biti izbora u aprilu, normalan je sled događaja koji su notifikacije učinili popularnima i usavršavaju ih, samo se nekad pitate da li realnost kreira medije ili mediji kreiraju realnost.

Mala gramatička igra više je od toga - to je očigledno snaga onih koji bi da zavire u tuđi lonac i pre nego što jelo bude gotovo i zadovolje radoznalost javnosti. To je pitanje za ispred ogledala: zbog čega to mediji rade ako to nikoga ne zanima? Jer, ispostaviće se, to su najprodavanije naslovne strane, a ta priča zaista nas zanima.

Ko je ubica, pitanje koje bi zanimalo i Poaroa i sve one koji su gutali superpopularne romane Agate Kristi. Nema ničeg novog i nenormalnog u toj znatiželji, i bilo je logično da se uskoro pojavi u seriji. Ali, ta priča u kojoj svi sve znaju pre onih koji su uključenu u priču jeste ona priča u kojoj komšije sve znaju o vama i pre nego što ste ikome rekli. U kojoj su vas verili ili razveli i pre nego što ste i pomislili da to uradite. To je priča u kojoj sva saznanja imaju prvo mediji, pa i ona da je Fidel Kastro, preminuli El Komadante - brat Srbin.

To je priča u kojoj na kraju možda i ne rešimo ("mi") ubistvo jer smo ga rešavali pred kamerama. Možda je tako nekome i odgovaralo, ne samo onima koji pišu ili čitaju.

Zato će ga možda rešiti Vuk Kostić.

Iako svi već "znamo" ko je ubica. Samo što ga još nismo uhvatili.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.