Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

In memoriam

"Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski instrumentalista": Kolege povodom smrti Bokija Miloševića

Merima Njegomir, Bora Dugić i Dejan Petrović, saglasni su u jednom - otišao je dobar čovek i vrhunski umetnik koji je obeležio epohu
Datum: 16/04/2018

"Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski instrumentalista": Kolege povodom smrti Bokija Miloševića

Foto: Screenshot Youtube

Povodom smrti klarinetiste Bokija Miloševića, njegovi saradnici, Merima Njegomir, Bora Dugić i Dejan Petrović, saglasni su u jednom - otišao je dobar čovek i vrhunski umetnik koji je obeležio epohu, piše Blic.

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir kaže da je Milošević bio izuzetan umetnik koji je svoju veštinu rado delio sa ljudima.

"Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što se sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6.30 i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine", rekla je Njegonir.

Ona je dodala da je svojim radom, posvećenošcu muzici, obeležio epohu.

"Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko istrumenata u taj sastav. Bokijeve ćerke Tijana i Ksenija su vrhunski istrumentalisti Beogradske filharmonije", rekla je Merima Njegomir.

Instrumentalista Bora Dugić naglašava da je Milošević bio jedan od najznačajnijih protagonista naše muzičke scene.

"Milošević je bio izuzetan umetnik. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je poznat po srdačnom odnosu prema ljudima. Voleo je ljude. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski instrumentalista. Mnogima je pomogao da osvoje svoj prostor u muzici. Nema sumnje da je svojim radom obeležio epohu i da iza njega ostaje velika praznina na našoj umetničkoj sceni", rekao je Dugić.

Trubač Dejan Petrović se seća Miloševića kao učitelja i vrhunskog istrumentaliste.

"Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu", rekao je Petrovic.

Ugledni srpski klarinetista Božidar Boki Miloševic preminuo je u Beogradu u 87. godini.

Rođen je 1931. godine u Prokuplju, a muzikom je počeo da se bavi 1950. godine. U svojoj karijeri sarađivao je sa vrhunskim interpretatorima narodne muzike kod nas i bio legendarni šef Narodnog orkestra RTS-a.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.