Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ekonomija

Vodič kroz srpsko-kinesku ekonomsku saradnju

Obim ekonomske saradnje sa Kinom do 2014. godine dostigao je rekordan nivo od 1,650 milijardi USD. Ta saradnja se ogleda u kreditiranju i izgradnji mosta Zemun - Borča, izgradnji puta Obrenovac - Ljig, Termoelektrane i kopova Kostolac, investiranju u rudarska istraživanja, finasiranju i izradi studije izvodljivosti o plovnom kanalu Dunav - Morava - Vardar...
Datum: 17/06/2016

Vodič kroz srpsko-kinesku ekonomsku saradnju

Foto Profimedia

Narodna Republika Kina je najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Republike Srbije na Azijskom kontinentu. Poslednjih nekoliko godina napravljen je značajan pomak i ekonomska saradnja koja je bila isključivo u oblasti robne razmene, unapređena je na viši nivo kroz velike investicione, energetske i druge projekte, dok se čine ogromni napori da se poveća priliv kineskog kapitala.

Ipak, ekonomska saradnja zaostaje za strategijskim partnerstvom u političkim i opštim odnosima. Robna razmena beleži konstantan porast ali uz veliki deficit na našoj strani, koji može biti ograničavajući faktor u daljoj privrednoj saradnji.

U 2014. godini, na listi 165 tržišta, na koja je Srbija plasirala robu, Kina je bila na 50. mestu. Na listi zemalja od kojih je Srbija uvezla robu, među 202 zemalja, Kina je bila na četvrtom mestu. U ukupnom izvozu iz Srbije u 2014. godini, Kina je učestvovala 0,1 odsto, a u ukupnom uvozu sa 8,3 odsto.

Intenziviranje bilateralnih odnosa Srbije i Kine započeto je Izjavom o strateškom partnerstvu prilikom posete državno-privredne delegacije Srbije u avgustu 2009. godine. Dve strane su se saglasile da će podržavati preduzeća dveju zemalja da ubrzaju saradnju u oblasti izgradnje mostova, elektrana, puteva i drugih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Tom prilikom je potpisan i Okvirni sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine.

Obim ekonomske saradnje (van trgovinske razmene) sa Kinom do 2014. godine dostigao je rekordan nivo od 1,650 milijardi USD. Ta saradnja se ogleda u kreditiranju i izgradnji mosta Zemun - Borča (kompanija China Road and Bridge Corporation), izgradnji puta Obrenovac - Ljig (Shandong Hispeed), Termoelektrane i kopova Kostolac (revitalizacija i izgradnja novog bloka - korporacija CMEC), investiranju u rudarska istraživanja, finasiranju i izradi studije izvodljivosti o plovnom kanalu Dunav - Morava - Vardar (Gedžouba grupa), učešće u telekomunikacionim projektima (Huavej) i dr.

Jedan od najznačajnijih dogovorenih projekata je gradnja pruge Beograd - Budimpešta. Rok za izgradnju pruge je dve i po godine, a u deo pruge kroz Srbiju treba uložiti između 350 i 400 miliona evra. Dužina pruge kroz Srbiju iznosi 184 km, a kroz Mađarsku 166 km. Cilj je da ovaj železnički pravac bude osposobljen za brzine između 160 i 200 km na sat.

Dolazak velikih kineskih kompanija, pored prisustva Huawei, ZTE, China Road and Bridge, jeste primer drugim kompanijama da dođu i započnu dugoročan posao.

Huawei je najveća privatna kompanija iz oblasti telekomunikacije koja je 2005. godine ušla na tržište Srbije, a 2007. registrovala "HUAWEI Technologies Belgrade" koji je u 2015. godini ostvario profit od prodaje opreme u iznosu od oko 200 miliona dolara.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) je veliko državno i prvo veliko industrijsko i trgovinsko preduzeće i vodeća međunarodna kompaniju u oblasti trgovine, uvoza i izvoza, istraživanja, projektovanja i međunarodnog servisa. Na tržište Srbije je ušla 2009. godine i trenutno radi na realizaciji projekta Termoelektrane Kostolac.

Shandong Hi-Speed Group je kineska državna internacionalna kompanija koja se bavi ulaganjem, izgradnjom i upravljanjem puteva, autoputeva, mostova, železničkih puteva, železnica, luka i logistikom. U Srbiju su došli 2011. godine i sada rade na projektima izgradnje dela autoputa E763 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

China Road and Bridge Corporation, je među prvim državnim preduzećima ušlo na međunarodno tržište. Uglavnom se bave projektima domaćih i međunarodnih puteva, mostova, luka, železnica, aerodroma, tunela i slično, a takođe i investiranjem, trgovinom, uslugama itd. Tokom 2009. godine su ušli na tržište Srbije i uspešno sproveli projekat izgradnje mosta preko Dunava (Pupinovog mosta) i priključnih puteva.

Džu Lianći, ekonomski savetnik ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji u jednom intervjuu izjavio je da je Srbija je najveća zemlja bivše Jugoslavije i najvažniji deo ovog regiona kada je reč o budućem poslovanju.

"Zato prvo hoćemo da radimo sa Srbijom jer već imamo uspešne pilot-projekte. Ili da preko Srbije širimo poslove na region, makar na zemlje bivše SFRJ. Prednost Srbije u odnosu na bivše članice Jugoslavije je veličina teritorije kao i broj stanovnika."

Lianći je rekao da Kina u Srbiji zainteresovana za više investicija koje se tiču termoelektrana, hidroelektrana, vetroparkova, solarne energije pa čak i investicija u vezi sa termalnom energijom.

"Dakle, sve što je povezano sa infrastrukturom i energijom. Spremni smo na takve investicije na bilo koji način i kad god imamo pozitivna reagovanja sa srpske strane."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.