Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Važno mi je da smo se sretali": Miljenko Jergović o odnosu sa Tijanićem

"Razočaranje koje spominjete, a tiče se njegovog angažmana tokom devedesetih i pristupanja vladajućem dvoru, nije predstavljalo završetak. Kraj je bio mnogo sentimentalniji, ljepši, na neki način i sretniji"
Datum: 12/01/2018

"Važno mi je da smo se sretali": Miljenko Jergović o odnosu sa Tijanićem

Fotografije Nedeljnik

Posle smrti Aleksandra Tijanića Miljenko Jergović je napisao esej u kome je naveo mu je imponovalo što je s njim zajedno radio u „Slobodnoj Dalmaciji", mada nikada nisu bili na zajedničkoj večeri. A i kasnije ga je, govorio je Jergović, razočarao.

Tijanić je u svom poslednjem intervjuu, koji je dao za Nedeljnik, ocenio da je "Srbija pretragična za prozu, prekomična za poeziju". Zato smo Miljenka Jergovića, u intervjuu koji je objavljen u novom Nedeljniku (na kioscima od četvrtka 11. januara) pitali u koji književni žanr bi on svrstao Srbiju...

"Moj rastanak s Tijanićem bio je malo kompleksniji. Nisam bio za redakcijskim svečanim stolovima kada je on bio 'gigant hrvatskog novinarstva', ali razočaranje koje spominjete, a tiče se njegovog angažmana tokom devedesetih i pristupanja vladajućem dvoru, nije predstavljalo završetak. Kraj je bio mnogo sentimentalniji, ljepši, na neki način i sretniji, ali ga ja ovdje neću prepričavati. Neka nešto ostane i prešućeno. Sretali smo se mi još u Beogradu, dvijehiljaditih. I važno mi je da smo se sretali. Pitate za žanr u kojem je Srbija? To je preteško pitanje, na koje nema jednoznačnog i jedinstvenog odgovora, a možda ni ja nisam prava osoba za takvo pitanje. Da je živ, Stanislav Vinaver bi vam najbolje odgovorio. A za drugo mišljenje, nakon Vinavera, preporučio bih Krležu. Njihovi odgovori bi, možda, bili u međusobnoj opoziciji, ali istinit bi bio i jedan i drugi. Iako bi, možda, bili i slični", rekao je Jergović.

 

VELIKI INTERVJU SA JERGOVIĆEM ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 11. JANUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Jeremija
14.01.2018 - 00:02
Licemjer
Kada bi imao ista mjerila, ne bi se imao s kim družiti u Zagrebu. Tamo su svi bili podrepne muve kod Tuđmana. Ali baš svi.
Lune
14.01.2018 - 00:05
Tijanic
Hm,hmmsto se tice \" devedeset ih\" i zamerki, treba sesetiti,kakosu mislim uSarajevu,jurili Tijanica i Bobu Mojsilovic,kojacse uznemiria,a Tijanic joj rekao \" sta hoces,nikada nije ovoliko muskaraca trcalo zavtobom. A,nije na odmet, ni Tijanicevmkomehtar,na nekom \" srpskom mitingu\"\'u Zemunu,kadaxse,obratio,nakon prica,nekih ucesnika \" kada,neko od vas,izadje ovde na binu,i poleti u vis,pocecuvda verujem,da su srbi nebeski narod\"