Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Epidemija koja preti Srbiji, Erdogan uvodi smrtnu kaznu i odlazak Čaka Berija: Vaš brifing za nedelju

Najvažnije vesti dana + Pogledajte naslovne strane dnevne štampe
Datum: 19/03/2017

Epidemija koja preti Srbiji, Erdogan uvodi smrtnu kaznu i odlazak Čaka Berija: Vaš brifing za nedelju

Fotografije Profimedia

EPIDEMIJA - Epidemija malih boginja u kojoj je već umrlo 17 dece u Rumuniji i Mađarskoj, preti i Srbiji, tvrde epidemiolozi, pošto je broj vakcinisanih MMR vakcinom koja štiti od morbila sve manji, a antivakcinalni pokret sve jači. Epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević tvrdi da je trenutna pokrivenost MMR vakcinom problematično niska i u stalnom opadanju, svega 65 odsto, što je za čak trećinu manje od minimalne za postizanje kolektivnog imuniteta za ovu zarazu.

"Razlog za epidemiju je isključivo nedovoljna vakcinisanost", istakla je za Novosti.

 

IZBORI U BROJKAMA - Republička izborna komisija je utvrdila da je ukupan broj birača na izborima za predsednika Srbije 6.724.172 i da će biti štampano 6.757.793 glasačka listića. Predsednički kandidati imaju još 11 dana za kampanju, budući da 30. marta u ponoć počinje predizborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta, to jest do 2. aprila u 20 sati. Iz RIK-a su naveli i da će obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora biti dostavljeno najkasnije do 27. marta u ponoć. Konačne rezultate izbora RIK će utvrditi najkasnije do 6. aprila u 20 časova.

 

VUČIĆ U NOVOM SADU: PREMINUO JE NAŠ AKTIVISTA - "Noćas je jedan od naših aktivista poginuo lepeći plakate, Milivoje Gajić. Neka mu je laka srpska zemlja", rekao je Vučić na predizbornom mitingu u Novom Sadu.

 

GAĐANJE JAJIMA - Pokret DJB optužio je "huligane Srpske napredne stranke" da su jajima gađali lidera tog pokreta Sašu Radulovića dok je govorio novinaima u Kladovu, piše Blic. Pokret je ocenio da "nervoza meu Vučićevim pristalicama raste", a da je nasilje "poslednji stadijum njegove odbrane". "Strah od drugog kruga izbora u kojem je Vučić pobediv tera ih da fizički napadaju političke protivnike. Juče je na ulici napadnuta devojka koja je delila flajere u kampanji Vuka Jeremića, danas Saša Radulović i novinari, sutra ko zna ko", piše u saopštenju.

 

KAKO JE PROTEKAO JUČERAŠNJI DAN U KAMPANJI POGLEDAJTE OVDE

 

BOŠNJAČKI UDŽBENICI NA ČEKANJU - Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je sa spiska od 29 naslova koji nedostaju za nastavu na bošnjačkom jeziku, "zeleno svetlo" dao samo za štampanje gramatike za šesti razred. Udžbenici su na čekanju zbog spornih pojmova od kojih Bošnjačko nacionalno veće ne odustaje, pa se očekuje obraćanje Ministarstva prosvete i njihov stav o pojmovima koji određuju nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka, kao i njihovom korišćenju u udžbenicima. Sporni termini su korišćenje naziva Sandžak umesto Raška oblast, ali interpretacija pojedinih istorijskih perioda i njihovo vrednovanje.

 

KURDI PROTIV ERDOGANA - Oko 9.000 pristalica Kurda protestovalo je juče u nemačkom gradu Frankfurtu protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i aprilskog referenduma o ustavnim promenama kojim bi mu se dala veća ovlašćenja. Demonstranti su uzvikivali "Erdogan terorista" i "Sloboda za Okalana", mašući zastavama sa likom Abdulaha Okalana, vođe radničke partije Kurdistana (PKK) koji je u pritvoru, preneo je Rojters.

 

SLOBINA TAJNA - Bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević pred kraj rata bio je spreman da likvidira tadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, tvrdi bivši britanski ambasador u Beogradu Ajvor Roberts, piše Kurir. On je otkrio da je taj zadatak Milošević poverio tadašnjem šefu DJB Jovici Stanišiću nakon što su u leto 1995. vlasti Republike Srpske uzele pripadnike UN za taoce. Britanski diplomata je tada navodno lično išao kod Miloševića i rekao mu da mora da izvrši pritisak da se "plavi šlemovi oslobode", a Milošević je ratne lidere, kako tvrdi Roberts za britanske medije, nazvao "ludacima".

 

SMRTNA KAZNA U TURSKOJ - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je na mitingu podrške ustavnim promenama da očekuje da posle refernduma 16. aprila parlament odobri ponovno uvođenje smrtne kazne, dodavši da će taj zakon potpisati "bez oklevanja". Turska je inače smrtnu kaznu ukinula tek 2004. godine, zbog kandidature za ulazak u EU, ali je Erdogan njeno ponovno uvođenje najavio još nakon ppkušaja vojnog puča u julu protekle godine.

 

ČAK BI GUD - Jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji rokenrola Čak Beri preminuo je u 90. godini, saopštila je policija američke savezne države Misuri. Karijera Čaka Berija trajala je više od sedam decenija. "Gardijan" navodi da je legendarni gitarista spojio bluz i sving u fenomen ranog rokenrola. Bio je najvažnija figura rokenrola tokom pedesetih pored Elvisa Prislija. Korišćenjem gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku. Među njegovim najvećim hitovima ističu se "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Maybellene" i Johnny B. Goode" koja je je jedna od najobrađivanijih pesama u istoriji muzike.

 

NA KIOSCIMA JE I AKTUELNI BROJ NEDELJNIKA 

 

 

POGLEDAJTE I NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.