Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Upomoć, gde su nam klikovi

Dobili smo slobodu od loših, nepismenih tekstova, slobodu od klikbejtova, video-klipova i anketa koji su služili samo za podizanje reacha, slobodu od ispraznog "viralnog" sadržaja koji vas je zatrpavao svakog jutra i pri svakom otvaranju Fejsa
Piše: Marko Prelević
Datum: 26/10/2017

Upomoć, gde su nam klikovi

Može li sloboda biti nametnuta i pojaviti se pod okriljem noći? Ne, neću o govoru Herte Miler u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – gde će nobelovka i gošća Beograda pravdati NATO bombardovanje i pozvati na sličnu, pa još brutalniju intervenciju u današnjoj Ukrajini – nego o nečem mnogo prozaičnijem: "novom Fejsbuku", koji je onoliko iznervirao medije, stranice ili, kako se to već sada kaže, pablišere u Srbiji.

Ako kojom srećom živite van ove zemlje, onda nemate pojma o čemu pričam; ako još većom srećom nemate Fejsbuk ili ste ga poslednji put koristili da vidite fotke sa devojačke večeri sestre od tetke, onda takođe nemate pojma o čemu pričam, aferim, vi ste sve što bih ja želeo da budem; u suprotnom, probudili ste se prošlog četvrtka i nijednog "pejdža", nijedne vesti, nijednog medija nije bilo na vašem news feedu, nijedne kuce koja zvuči isto kao da govori! i nijedne mace koja nonšalantno ruši sve po sobi, nijedne smešne stranice, ni Tarzanije da ti ulepša dan izborom za gada nedelje, ništa.

Fejsbuk je, kao što to inače ume da radi, čačkao nešto ispod haube i promenio algoritam, laički rečeno: u šest eksperimentalnih zemalja, među kojima je i Srbija, izbačeni su svi postovi i stranice sa osnovnog News Feeda, koji je ostao rezervisan za sadržaj prijatelja i oglase, i prebačeni – sem ako su sponzorisani – na novi, Explore Feed. U ostalim državama, Explore Feed služi za nešto potpuno drugo -- tu su stranice i postovi za koje Fejsbuk proceni, na osnovu vaših lajkova, da će vam se dopasti; kod nas, u Slovačkoj, Kambodži, Šri Lanki etc. na njemu se nalaze sve stranice koje ste pratili.

Bio je to udarac u pleksus, pa još malo i ispod njega, za dobar deo ovdašnjih sajtova, koji su klikove i čitaoce privlačili pretežno, pa i gotovo isključivo, preko stranica na Fejsbuku. Što svojih, što kupljenih i iznajmljenih, što je do prošlog četvrtka bio prilično unosan biznis, ma koliko vam bizarno izgledalo što stranica "Samo je jedna majka" objavljuje vulgarne vesti iz neke nove rijaliti zabave. Gardijan je u ponedeljak objavio da je "promet" na stranicama na Fejsbuku pao, u proseku, za 60 do 80 odsto, što je za tamošnje tržište potvrdio i Filip Struharik, novinar slovačkog lista Dennik N.

Imam razumevanje za pojedine sajtove; recimo, za one dve devojke koje rade Psihobrlog i koje su mnogo polagale u svoj pejdž, a kojima se poseta – iako je posredi sasvim legitiman i veoma poučan sajt – oburdala. Imam razumevanje i za druge "male" sajtove za koje se preko Fejsbuka moglo čuti i koji su mogli brže da rastu.

No mimo toga, cenim da je Mark Zakerberg i nehotice, vođen pohlepom, pa šta ćemo sad, učinio najbolju stvar za srpsko društvo u poslednjih nekoliko godina. Jednim potezom, jednim klikom nekog programera koji je možda i sasvim slučajno štriklirao "Serbia" kada je puštao "novi Fejsbuk" u pogon, doneo je – slobodu. Ako je i kratkotrajna...

Slobodu od loših, nepismenih tekstova, slobodu od klikbejtova, video-klipova i anketa koji su služili samo za podizanje reacha, slobodu od ispraznog "viralnog" sadržaja koji vas je zatrpavao svakog jutra i pri svakom otvaranju Fejsa, ponajviše slobodu od lažnih vesti koje bi se širile brzinom pritiska na gumb "Podeli", i postajale oktroisana istina.

Ako je u ovoj beskrvnoj revoluciji morao da padne neki nevini blog, neka dobra zafrkancija sa Rickom & Mortyjem ili ljupka kuca ovolikih, vlažnih, pametnih očiju, to je sasvim okej cena; ako shvatite da vam je Fejsbuk dosadan jer su vam prijatelji na njemu dosadni, to će vam samo pomoći da ga se okanite.

Eksperiment Fejsbuka zapravo gordijevski razrešava problem "lažnih vesti" zbog kojih je kompanija došla na stub srama, o čemu ste mogli da čitate u odličnom tekstu u prošlom broju Nedeljnika. Ako na news feedu (koji u Srbiji više nije news) nema nikakvih vesti, onda nema ni lažnih vesti.

Eto, niotkuda, hvala Zakerberže, konopac spasa za prave medije i na onlajnu, koji će ih iščupati iz živog tabloidnog blata sa kojim su, hteli – ne hteli, morali da počnu da flertuju, ponajviše pod pritiskom oglašivača koji teško shvataju da je važniji kvalitet od kvantiteta.

Ponovo će, makar dok traje eksperiment u kojem su Srbi digitalni zamorčići, biti važan sadržaj, a ne klik, ponovo će se informacije tražiti na proverenim mestima, na sajtovima poput, je li, Nedeljnikovog, ali i na još nekoliko poslednjih oaza na kojima vas ne dočekuju velika slova, velike grudi i(li) velike neistine.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.