Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Učen sam

Učili su me da su sve knjige dobre, iako nisu, kao ni trave. Učili su me da dobar đak prođe najbolje, a nije tako. Učili su me da je država uvijek u pravu, a nije tako. Učili su me da je čovjek evoluirao, a nije tako...
Piše: Nikola Malović
Datum: 17/03/2017

Učen sam

Učen sam da ne lažem i da ne kradem - možda valja natuknuti, onako usput - dok voda raste u vremenima u koja smo uronjeni.

Učen sam da budem pošten, da budem na strani slabijega, da pomognem drugu u nevolji.

Učen sam da pomažem u poslovima spram moje sve veće zrelosti i snage.

Učen sam kako je obaveza mojih roditelja da vrijedno rade, a moja da uzvratim odličnim uspjehom u školi.

Učen sam da se javljam starijima znao ih ili ne znao, da im ustupim mjesto u prevozu, da im pomognem fizički i kako god.

Učili su me da je Tito bio lijep, a Hitler ružan. Da čuvam bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svog. Učili su me da je svaki stranac špijun, i da radi kontra interesa naše zemlje.

Učen sam da cijenim ljude koji nešto znaju da naprave rukama. Učen sam da cijenim obrazovane i mudre.

Učen sam da je familija važna. Da je radost kada se neko rodi, a žalost kada neko ode pod čemprese.

Učen sam da je dobro znati uloviti i očistiti ribu, ili ubrati i spremiti školjke, ili osušiti smokve, iscijediti ulje, napraviti vino...

Učen sam da plivam, da vozim bicikl, da lovim lignje.

Učen sam kako se zove koja jestiva biljka. Učen sam gdje ima vode u prirodi.

Učili su me da je vjera opijum za narod, da je napredak stalan i zagarantovan, da svaki obrazovan dječak na koncu postaje rukovodilac, a svaka djevojčica uposlenica i majka.

Učen sam da volim roditelje, more i državu. Učen sam da kazujem ni po babu ni po stričevima, da održavam higijenu i marim za bonton. Učen sam da poštujem žene. Da čašu vode dam i Ciganinu i crncu.

Učen sam da poštujem katolike. Pripadnika drugih vjeroispovijesti nije bilo u mojoj obalnoj optici.

*

Učili su me da su sve knjige dobre, iako nisu, kao ni trave. Učili su me da dobar đak prođe najbolje, a nije tako. Učili su me da je država uvijek u pravu, a nije tako. Učili su me da je čovjek evoluirao, a nije tako...

Danas znam da postoji više zvaničnih istina. Danas znam da se mnogima neće dopasti moj pogled na to što istina jest, ali - valjda smo naučili da se ne možemo dopasti baš svima. Volter je bio u pravu kada je kazao da prvo valja spoznati sve, pa odbaciti sve, da bi čovjek na kraju u miru obrađivao vlastiti vrt. Danas znam da nije dozvoljeno da svako ima vlastiti vrt, jer vrt daje slobodu.

Danas znam da je najmetafizičniji stih onaj Njegošev: Neka bude što biti ne može. Vremena se, ne rekoh prvi put, na naše oči presvlače kao zmije.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.