Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ubiti glasnika: Zakon ćutanja i borba protiv nasilja nad ženama

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ponovo se bavimo statistikom.Prošle godine centrima za socijalni rad prijavljeno je skoro 19.000 slučajeva nasilja nad ženama, a poslednjih deset godina ubijeno je 327 žena u Srbiji
Piše: Zorica Marković
Datum: 25/11/2016

Ubiti glasnika: Zakon ćutanja i borba protiv nasilja nad ženama

Foto Profimedia

Ubiti glasnika. Taj film Majkla Kueste bavio se temom slobode štampe i prljavim novcem, CIA-om i korumpiranim vladama, političarima i moćnicima. Sve je zasnovano na istinitoj priči o novinaru Geriju Vebu, koji je diskreditovan pošto je napisao seriju članaka protiv vlade SAD. Taj bi verovatno bio diskreditovan u bilo kojoj zemlji sveta jer je to priča, kako su je nazvali, o Davidu i Golijatu u realnosti, u kojoj pobeđuje Golijat. Nije teško zamisliti kako mediji, pa i korumpirane institucije mogu da diskredituju pojedinca. Moć medija pokazala se više puta, ali je ponekad umela i da bude korisna. Zato su mediji shvaćeni kao ključ ne samo u političkim kampanjama, već i u situacijama kada je potrebno mobilisati javnost za neko pitanje. Jer, oni mogu da kreiraju kakvu god poželite klimu.

Kao u slučaju nasilja nad ženama.

Znao je to i glumac Sergej Trifunović kada je gostujući u emisiji o "Velikom bratu" pokrenuo masu da pomogne bolesnoj devojčici. Na sličan način su kampanje doprinele donošenju Marijinog zakona, pa Tijaninog zakona, zato se govori o usvajanju Aleksinog zakona. Zato se Srbija uključila u globalnu kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja je startovala ovog "Black Friday-a" (iako je "crni petak" iz sasvim drugih razloga), 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i okončaće se, simbolično, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Bez statistike se ne može, iako bi i bez nje svako ko je ikad prošao pored kioska ili odgledao neki Dnevnik, znao da je ove godine ubijena 31 žena. Slovima: tridesetjedna. Prošle godine centrima za socijalni rad prijavljeno je skoro 19.000 slučajeva nasilja nad ženama, a poslednjih deset godina ubijeno je 327 žena u Srbiji. Zato je i usvojen novi zakon o porodičnom nasilju - primenjivaće se od polovine 2017. godine - koji je dao ovlašćenja policiji da iseli nasilnika za 48 sati i predviđa izricanje zabrane prilaska žrtvi. Praksa do danas je bila da žena bude sklonjena u "Sigurnu kuću", a onda je obično pitanje bilo šta posle sigurne kuće. Videćemo šta će njegova selidba značiti, kad nasilnika udarite po egzistenciji.

Taj Zakon, kako je objasnila Jasmina Puhača iz MUP-a gostujući na RTS, donosi još jednu novinu: kada se prijavi nasilje policija obaveštava policijskog službenika iz Kriminalističke policije zaduženog za sprečavanje nasilja u porodici koji procenjuje rizik u odnosu na konkretnu situaciju. Ima li oružje, da li je pijanac, mentalno uračunljiv ili ne... i tada se odgovornost svodi opet na procenu policijskog službenika koji, ako smatra da postoji rizik, listu rizika dostavlja u roku od 48 sati sudu. I opet se oslanjamo na procene.

A šta je sa onima koji ne piju, mentalno su uračunljivi, ne nose oružje, poznate su ličnosti?

Šta je sa onima koji verbalno zlostavljaju?

Srbiju ako pitate, ona bi vešala nasilnike, ubijala bi ih na električnoj stolici. A onda se setite da je, recimo, celo selo znalo da gomila bednih muškaraca siluje, nekad i grupno, devojčicu zaostalu u razvoju, i da je ćutalo. Celo selo. I da je njena majka, ko zna u kakvom stanju, ćutala jer "bi neko mogao da je ubije". A onda se setite još onih koji ćute kada čuju, kada naslute. Jer to su "tuđa posla", i "ne treba se mešati".

Onda se prisetite da zvanična statistika kaže da većina žena ne želi da svedoči protiv nasilnika i da Tužilaštvo mora da odustane od daljeg gonjenja. Zakon ćutanja vlada u svakoj zatvorenoj i licemernoj sredini. I zato je najvažniju rečenicu danas izgovorila ministarka Zorana Mihajlović: "Hajde da pokušamo da uvedemo novu statistiku, da umesto ubijenih žena počnemo da brojimo koliko će nasilnika završiti iza rešetaka zbog nasilja, da konačno krenemo da prijavljujemo nasilnike, jer sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja."

Statistiku je važno poznavati jer je važno znati sa čime se borite. Važno je da ova zemlja zna da se ne događa samo ono o čemu pišu mediji na naslovnicama. Da ako neko ne pominje, ne znači da ne postoji.

I onda se vraćamo na "ubiti glasnika" i na strah. Da ne bi uvek pobeđivao Golijat, jer u prvobitnoj priči pobeđuje David. Samo, ovoga puta ne mora da bude sam.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.