Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Ubistvo kornjače izazvalo buru na mrežama: "Na sud jer je ubio zaštićenu ugroženu vrstu"

Međutim, odmah su reagovali i oni koji brane postupak ronica navodeći da ih je "kornjača napadala", a jedan od meštana je objavio da je ronilac ubio kornjaču "u samoobrani jer je i njega napala"
Datum: 08/08/2017

Ubistvo kornjače izazvalo buru na mrežama:

Foto Profimedia

Fotografija ronioca na crnogorskom primorju kako u Stolivu u Boki Kotorskoj koji ubija morsku kornjaču izazvala je veliku buru na internetu. Na društvenim mrežama je osvanula fotografiju muškarca u ronilačkom odelu, kako stoji nogom naslonjen na morsku kornjaču, držeći rukom šilo harpuna ili podvodne puške, zabodeno u predelu vrata životinje.

Kotorski sudija Špiro Pavićević bi trebalo da odluči da li je i koje je krivično delo je počinio M. M. (24) iz Kotora, za koga policija sumnja da je ulovio zaštićenu vrstu morske kornjače.

Ekološka inspekcija će međutim podneti prijavu protiv NN lica zbog usmrćivanja morske kornjače u Stolivu, kazali su "Vijestima" iz Instituta za biologiju mora.

"Vijestima" je u policiji rečeno da je mladić iz Kotora saslušan po nalogu tužioca, koje će zatim odličili o kvalifikaciji dela. Oni ne komentarišu da li je kornjača mrtva.

Direktor Instituta Mirko Đurović rekao je da su po dojavi najprije mislili da je u pitanju nesrećan slučaj, ali da fotografija jasno ukazuje da je životinja odstreljena.

"Mislili smo da je nesrećan slučaj, jer je ovih dana jako prometno u Bokokotorskom zalivu, ali na fotografiji se jasno vidi odstrel od puške. Kornjača nije mogla sama da se nabije na šilo", rekao je on "Vijestima".

Korisnici društvenih mreža su ga odmah napali i pozvali društva za zaštitu životinja da reaguju jer, kako navode, ronilac je ubio zaštićenu vrstu.

"Ako je 'turista', treba ga na sud jer je ubio zaštićenu ugroženu vrstu i zabraniti mu ulazak opet u Crnu Goru pet godina. Ako je seronja iz CG, onda kazna drakonska i u Spuž (zatvor)", glasi jedan od komentara.

Međutim, odmah su reagovali i oni koji brane postupak ronica navodeći da ih je "kornjača napadala", a jedan od meštana je objavio da je ronilac ubio kornjaču "u samoobrani jer je i njega napala".

"Ova kornjača je napadala kupače, a niko od nadležnih se nije oglašavao. I ovaj momak je bio napadnut i ubio je u samoobrani... Nije to uradio zbog koristi i nije se ni krio ni pobegao, ali žalosno je kako ljudi reaguju", navodi on, prenosi B92.

Takođe, drugi muškarac je naveo da je jedna žena "doživela šok" zbog ujeda kornjače i zamalo se nije udavila.

"Vi ste svi kreteni glupi koji ste komentarisali sliku, a niste biti u Stolivu kad je ta kornjača napadala ljude, a biologija mora nije htela ništa da preduzme. Sva sreća da nije nekoga ubila, a moj tata je lično zvao biologiju mora kad je ugrizla gošću i žena je preživela šok, zamalo se nije udavila."

Iz Instituta za biologiju mora su prošle sedmice, nakon više prijava građana da je u zalivu primećena najmanje jedna kornjača, apelovali na građane da ih ne diraju jer u normalnim uslovima ne napadaju ljude. One mogu biti agresivne ukoliko su povređene, uznemirene zbog parenja, iritirane bukom pod morem...

Morske kornjače su, podsećaju iz Instituta, zaštićene i međunarodnim i propisima u Crnoj Gori i zabranjeno je njihovo hvatanje, uznemiravanje i ubijanje i, prema Zakonu o zaštiti prirode, za kršenje zakona u tom delu, predviđene su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 40.000 eura...

"Molimo građane i turiste da shvate da more nije naše prirodno okruženje, već okruženje morskih organizama, a mi samo njegovi korisnici. Nadamo se da nećemo biti u prilici da svedočimo i ubuduće ovakvim i sličnim nemilim događajima", kazali su iz Instituta.

Ronilac Andrija Gazivoda je rekao da lice sa fotografije sigurno nije član nijednog ronilačkog kluba u Crnoj Gori.

Caretta caretta ili glavata kornjača je gmizavac iz reda Testudines i familije Cheloniidae. Postoji u celom svetu. Prosečna jedinka je duga oko 90 cm, mada su otkriveni i primerci dugi čitavih 280 cm. Odrasla kornjača je teška otprilike 135 kg, a najveći zabeleženi primerci su teški preko 1.000 kg.

Glavate kornjače se smatraju ugroženom vrstom i zaštićene su od Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Često stradaju u ribarskim mrežama, pa se u mreže često ugrađuju uređaji koji pomažu kornjačama da se izvuku iz njih, a kako se navodi, gubitak plaža na kojima se gnezde, kao i pojava egzotičnih predatora, takođe su uticali na smanjenje populacijeg glavatih kornjača, prenosi B92.

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Marko Marusic
09.08.2017 - 11:17
kornjaca i smrt
Slucaj treba dati na sud, prikupiti dokumentaciju, dovesti svjedoke, ukoliko se dokaze krivnja i ubistvo zivotinje zbog obijesti i izivljavanja, kazniti drakonski. Ukoliko se radi o dobrocinstvu, covjeku dati mogucnost da se opere kroz medije. Ipak fotografija dosta govori sama po sebi.