Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Ubiću se,... ću vam mater": Balkanska kanasta Slobodana Praljka

U završnom činu postojanja Haškog tribunala, jedne od poslednjih međunarodnih institucija koje su čuvale ime Jugoslavije (otud ono "Y" u skraćenici ICTY), Slobodan Praljak je odigrao ulogu života zaokružujući sudbinu koja može biti simbol tragedije jedne zemlje
Izvor: Nedeljnik
Datum: 06/12/2017

"Ubiću se,... ću vam mater": Balkanska kanasta Slobodana Praljka

Foto Tanjug/AP

"Ima u Praljkovoj sudbini materijala za dokumentarni film ili knjigu. Prepoznao je to njegov predratni prijatelj Abdulah Sidran u svom autobiografskom romanu 'Otkup sirove kože'", piše u Muharem Bazdulj u tekstu objavljenom u novom Nedeljniku koji na kioske dolazi 7. decembra.

Sidran je želeći da kaže nešto o životu Slobodana Praljka naspram života njegovog oca pisao: "Slobodan Praljak raste u Mostaru kao sin Mirka Praljka, partizanskog prvoborca, komuniste i oznaša čije se ime u zapadnohercegovačkim selima izgovaralo sa strahom, strepnjom - i mržnjom. Jak i kršan čovjek, golemih šaka i dubokih i čvrstih uvjerenja, do 1958. godine, dokle god je ijednog u Hercegovini bilo - trijebio je ustaše. Nesmiljeno trijebio ustaše."

U čuvenoj Mostarskoj gimnaziji, Slobodan Praljak koga već zovu nadimkom Bobiša jedan je od najboljih učenika, piše Bazdulj.

Evo nastavka Sidranovog opisa: "Da sudbinu nekako pokuša nadigrati, Slobodan u Zagrebu studira naporedo i istovremeno tri fakulteta. Nije mu dovoljno da postane svoj čovjek, zrelo i samostalno ljudsko biće, on hoće sve to - utrostručeno! Događa se da, trčeći zagrebačkim ulicama od fakulteta do fakulteta, u jednome danu položi po nekoliko ispita. Elektrotehnički fakultet, Kazališna akademija, Filozofija. Ljeta provodi konobarišući po Njemačkoj. Od zarađenih para pravi trospratnu kuću u Zagrebu. Završava sva tri fakulteta. Mrzi socijalističku Jugoslaviju kao tvorevinu srpskoga hegemonizma."

Bazdulj u tekstu koji možete da čitate u novom Nedeljniku izbosi opširna svedočanstva i sećanja na ovog čoveka koji je zasenio sve svetske vesti poslednjeg 29. novembra, ritualnim samoubistvom u sudnici Haškog suda.

"Morao bi se taj roman pisati hladno, iz perspektive večnosti, iz perspektive onoga ko je zaboravio strasti, bolove i emocije, iz perspektive nekoga ko o životu i smrti jedne zemlje može pisati kao o partiji karata. Neka se igra kanasta, recimo, ona igra u čijim pravilima doslovno stoji: 'Igru mogu igrati od 2 do 6 igrača, svako za sebe. U slučaju da je u igri više od 6 igrača, onda se formiraju parovi.' I neka se završi kao onaj film koji ima kanastu u naslovu, sa porazom koji se uzalud pokušava osmisliti suicidom: 'Ubiću se, j...u vam majku'", piše Bazdulj.

 

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. DECEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.