Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

U našem Savezu su mi rekli: "Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da odeš u NBA" - Velika ispovest Igora Kokoškova u Nedeljniku

U velikom intervjuu za Nedeljnik, Igor Kokoškov govorio je o svom životu, danima u JNA u vreme raspada zemlje, o saobraćajnoj nesreći zbog koje je prekinuo igračku karijeru, o američkom snu, kako je otišao u Ameriku, susretima sa najvećim imenima košarke, ali i predsednikom SAD Džordžom Bušom.
Datum: 06/12/2017

U našem Savezu su mi rekli: "Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da odeš u NBA" - Velika ispovest Igora Kokoškova u Nedeljniku

Foto Profimedia

O Igoru Kokoškovu se u Srbiji ne zna mnogo. Svakako manje nego što bi bilo logično za srpskog košarkaškog stručnjaka koji je ovog leta bio najbolji evropski trener. Osvojio je Prvenstvo Evrope sa Slovenijom, a igra sudbine je htela da rođeni Beograđanin u finalu igra protiv reprezentacije Srbije.

Šira nekošarkaška javnost za njega je čula pre nešto više od deceniju i po kada je postao prvi neamerički član stručnog štaba jednog NBA tima. I od tada samo "bilduje" svoj CV. Postao je prvi neamerički trener koji je osvojio NBA ligu, pa prvi na Ol-star utakmici, pa do titule prvaka Evrope.

Ali iza tog CV-ja, krije se životna priča jednog mladića u uniformi JNA kome se zbog saobraćajne nesreće dok se rušila zemlja, srušio san da postane košarkaš.

U velikom intervjuu za Nedeljnik, Igor Kokoškov, sadašnji trener u Juti, govorio je o svom životu, danima u JNA u vreme raspada zemlje, o saobraćajnoj nesreći zbog koje je prekinuo igračku karijeru, o američkom snu, kako je otišao u Ameriku, susretima sa najvećim imenima košarke, ali i predsednikom SAD Džordžom Bušom.

On je za Nedeljnik govorio i o tim prvim iskustvima u Americi, prvom treningu Čikago Bulsa, gde je upoznao Tonija Kukoča i kako se obreo na univerzitetu Djuk.

"Posle prvog odlaska sam shvatio da to nije neki bauk. Odmah sam napravio kontakt sa Univerzitetom Djuk. Trener Križevski mi je odobrio da sledeće godine mogu da budim njihov gost. Shvatio sam, uz sve poštovanje, da mi ne treba Udruženje trenera i da je potrebno samo malo lične inicijative.

Posle sam dobio posao od Univerziteta Mizuri i kada sam završio prvu godinu, dobio sam poziv Košarkaškog saveza da se vratim i da se bavim mlađim kategorijama. To je bila prekretnica. Postavilo se pitanje gde je moja budućnost, da li da se vraćam i radim sa svojom decom i svojom košarkom. Tad je jedino Savez reagovao i rekao - ovo može da bude projekat za nas", ispričao je Kokoškov.

Međutim, kako kaže, nije prelomio da ostane u Americi, pošto je vodio pregovore sa Savezom.

"Tokom tih pregovora, jedan moj prijatelj, Džon Hemond, sa kojim sam radio u Mizuriju, odlazi u Kliperse, i on mi tih dana kaže da može da razgovara sa Klipersima, da možda ja kao mlad trener mogu da im budem interesantan. To je meni zvučalo kao naučna fantastika.

Zovem ljude iz Saveza i kažem: 'Moramo da donesemo odluku zajedno vrlo brzo, zato što imam ponudu NBA da odem u Kliperse.' A njihova reakcija je: 'Vidi ovog malog koji nas igra sad, on nama prodaje NBA.' I sad, ne bih o imenima, ali smešno je bilo. Kažu mi: 'Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da odeš u NBA.' Spuštam slušalicu i kažem: 'Oni meni zaista ne veruju.'

Oni su mi pomogli da rešim tu dilemu", rekao je između ostalog Kokoškov.

 

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. DECEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni
07.12.2017 - 14:16
nisam Srbin ja sam Crnogorac
uf, tako bih rado ovdje ispricala pricu na temu tko Crnogorac (poznati) ali srpski novinari isti cas liferuju komentar u Hrvatsku a sve zbog bar jednog pa makar i necerenog hrvatskog osmjeha