Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

U Bijeloj je ostala velika praznina

Tačno na 90-godišnjicu od osnivanja Brodogradilišta - otplovio je DOK-12, na najvećem plovilu koje je u istoriji uplovilo u Zaliv. U Bijeloj je ostala velika praznina za oko. Sa remorkera se čuo rekvijemski pisak sirena, a sa obale plač starijih Bijeljana
Piše: Nikola Malović
Datum: 12/08/2017

U Bijeloj je ostala velika praznina

U danima za nama u Boku je uplovio holandski brod za prevoz teških tereta da bi za potrebe jedne litvanske brodoremontne kompanije, na se (potopivši prethodno palubu 15-ak metara!) navukao DOK-12, veliki plutajući dok iz Jadranskog brodogradilišta - Bijela, koje se ovim činom gasi, radnici ostaju bez posla, i porodice bez hleba.

Nekome se deboto isplatilo da DOK-12, izgrađen 1976. u Njemačkoj, plati 11 miliona evra, da angažuje najveći heavy lifter na svijetu, "Dockwise Vangard", tek nešto manji od nosača aviona tipa "Nimitz", dug 275 m, širok 75 m) - i da dok do kraja avgusta tegli do udaljenog Baltika.

A oficijelnom se Montenegru, gle?, nije isplatilo da na najvećem plutajućem doku na Južnom Jadranu nastavi da remontuje brodove?! Ode još jedna firma - u pomorskoj akciji nezapamćenoj u istoriji Boke Kotorske - u kojoj se brodogradnja na Miholjskoj prevlaci pominje još 1361, potom brodogradilišta u Perastu, Kotoru i Herceg Novom, da bi prvi moderni škver osnovao Đuro Todorović, 1927. g, na rtu Pijavica u Bijeloj.

Kako su decenije odmicale, brodogradilište u kome su se u početku gradili i opravljali drveni brodovi, mijenjalo je imena i proizvodne orijentacije - preko remonta parobroda do modernih teretnih brodova, umnogome zahvaljujući doku-12, s kapacitetom dizanja 33.000 tona.

Do dolaska doka-12, obalno mjestašce Bijela, na 12 km od Herceg Novog i na 33 km od Kotora, bila je selo ribara, vinogradara, maslinara i pomoraca. Utemeljena godine 1812, u Bijeloj radi jedna od prvih narodnih škola na srpkom jeziku, koju - zanimljivo - ne finansiraju vlasti, nego pomorci, brodovlasnici, ali i obični puk. U Bijeloj je postojala fabrika za preradu ribe koja se, kuriozitetno, nije barila pa konzervirala kao danas, nego se prvo pržila, što je ribi davalo današnjim nepcima nepoznat, gustozan ukus.

Na mjestu nekadašnje fabrike ribe nalazi se hotel, a na mjestu brodogradilišta po svoj prilici biće manji pogon za opravku jahti, na zemljištu impozantne površine (čak 120.000 m2) što ga, kao i zemljište nekadašnjeg tivatskog "Arsenala", gdje je nikao Porto Montenegro, čini zanimljivim za sve koji uz amin vlasti mogu da kupe jeftino ono što je skupo, jer je mukom generacija i generacija bilo sticano. Dva tivatska doka koja su kompaniji Adriatic marinas Pitera Manka predata prilikom prodaje "Arsenala" - procijenjena su na 5,47 miliona evra, i prodata, a cijena koju je Adriatic marinas platio Vladi Crne Gore za ukupnu imovinu Arsenala iznosi 3,2 miliona evra.

Da li treba očekivati da neko "proda Bijelu" za više od 11 miliona? Ne, naprotiv. Treba očekivati da Bokelje na njihove oči opet ponize nedostojno niskom ponudom, koju će Vlada dakako prihvatiti, a narod otplatiti posad robovskim radom. Bez sve šale je bio genije Maks Bunker, scenarist stripa "Alan Ford", kada je stvorio Superhika - negativnog junaka koji otima od siromašnih da bi dao bogatima.

Prije 10 ljeta okončao sam dugogodišnji rad na tekstu fotomonografije "Brodogradilište u Bijeloj, 1927-2007". No knjiga koja imenom i prezimenom bilježi blizu 5.000 radnika tokom 80 godina, nije imala sreće. Bez teksta na rikni, u mekom umjesto u tvrdom povezu, pojavila se tek 2012, u svega 300 primjeraka, i nikad nije promovisana, možda zato što je naručena da bude objavljena na ćirilici.

Tačno na 90-godišnjicu od osnivanja Brodogradilišta - otplovio je DOK-12, na najvećem plovilu koje je u istoriji uplovilo u Zaliv. U Bijeloj je ostala velika praznina za oko. Sa remorkera se čuo rekvijemski pisak sirena, a sa obale plač starijih Bijeljana. U mjestu koje se pominje 1331. ostala je zebnja kako će se kupovati štruca kruva kad se istope sitne otpremnine, i kad posljednji turista okrene leđa obali.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.