Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

"Tuci tako da ne mogu da spavaju i da razvučemo pamet njihovu!": Veliki feljton "Kako je ratovao i kako je uhvaćen Ratko Mladić"

Kao i svi oficiri JNA, bio je član Saveza komunista. Nije se izjašnjavao kao Srbin, već kao Jugosloven. Na kninskom ratištu još je nosio "titovku" s petokrakom na čelu...
Piše Slaviša Lekić
Datum: 23/11/2017

"Tuci tako da ne mogu da spavaju i da razvučemo pamet njihovu!": Veliki feljton "Kako je ratovao i kako je uhvaćen Ratko Mladić"

Foto Profimedia

Godina je 1992. Mesec maj. Dan dvanaesti.

Zlokobna raspolućenost je, kao nečastivi Lutera, već ophrvala narod u Bosni i Hercegovini.

Rat je uveliko u toku!

U Banjaluci crta se krvava budućnost regiona.

Razdvajanje od druge dve nacionalne zajednice, koridor između Semberije i Krajine, eliminisanje Drine kao granice, uspostavljanje granice na Uni i Neretvi, podela Sarajeva na srpski i muslimanski deo i izlaz Srpske Republike BiH na more, to su šest strateških ciljeva bosanskih Srba koje na 16. sednici Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine iznosi Radovan Karadžić.

Za reč se javlja i dobija je krupan čovek u oficirskoj uniformi JNA:

"Ljudi i narodi nisu piljci niti ključevi u džepu, pa ćemo premjestiti tamo-amo... Rat ne možemo voditi ni na svakom frontu niti protiv naroda, ja bih ovdje predložio da mi usvojimo takvu pamet da mi nećemo u rat, a ako budemo napadnuti, mi ćemo se braniti i mi nećemo rat protiv Muslimana kao naroda, niti protiv Hrvata kao naroda, već protiv onih koji su taj narod poveli i nahuškali na nas... Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi i ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid."

Svega tri godine kasnije, 183 kilometra vazdušnom linijom dalje, istočno od Banjaluke, isti čovek, ovog puta u uniformi oficira Vojske Republike Srpske, govori u kameru:

"Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskoga, poklanjamo srpskome narodu ovaj grad i, napokon, došao je trenutak da se, posle bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru!"

Nasmešen je, bodar, a onda nabacuje smrknutu facu i žustro komanduje: "Pravac Potočari, Bratunac... nemojte se zaustavljati!"

Život Ratka Mladića, najtraženijeg begunca posle Bin Ladena, obeležio je - rat! Za jedan deo Srba Mladić je bio i ostao heroj.

"Postojala je velika opasnost da se ime i prezime Ratko Mladić pretvori u mit... Da znači nešto sveto srpsko. Kao, eto, on je generalčina", kaže pomoćnik tužioca za ratne zločine Republike Srbije Dragoljub Stanković.

 

Foto Profimedia
Foto Profimedia

 

Za sve ostale, brojnije, nema sumnje, ostaće ratni zločinac.

"On je simbolizovao sve zlo koje se tokom rata desilo u Bosni, naročito u Srebrenici", nepokolebljiv je Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog tribunala u Hagu.

Imao je sve šanse da ode u legendu, ali je pod optužbom za najteže ratne zločine, počinjene u poslednjem ratu u Evropi, onom u Bosni, ipak odveden u Hag.

"Tragična istorijska ličnost", kratak je i jezgrovit Saša Vukadinović, bivši direktor BIA, u vreme čijeg je mandata uhapšen Mladić.

Rođen je u vihoru Drugog svetskog rata, marta 1942. u Bosni i Hercegovini. Kad je imao dve godine, hrvatske ustaše ubile su mu oca, a srpski četnici pokušali su da spale njegovu majku. Postao je oficir partizanskog maršala - vojnik Titove Jugoslovenske narodne armije. "Imao je i uverenje misije, da on ispunjava misiju svojih predaka", ubeđen je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije.

Za vojsku se vezao u svojoj četrnaestoj godini i ostao joj veran sve do penzije. "Ratko Mladić je voleo vojsku, voleo vojnike", priseća se general Zoran Stanković, prijatelj Ratka Mladića.

"Čisti, autentični vojnik, komandant. Veoma, veoma opasan", daje svoj sud Karla del Ponte.

Oficirsku karijeru započeo je službovanjem u najjužnijoj jugoslovenskoj republici Makedoniji. Uoči raspada Jugoslavije premešten je na Kosovo, a učesnik rata postao je sredinom 1991. godine, kad je prekomandovan u Hrvatsku, na kninsko ratište.

Kao i svi oficiri JNA, bio je član Saveza komunista. Nije se izjašnjavao kao Srbin, već kao Jugosloven. Na kninskom ratištu još je nosio "titovku" s petokrakom na čelu.

"Voleo je sebe, ne kao čoveka, nego kao generala, i kao veličinu", kaže Dragan Stanković, koji je dugo izučavao njegovu biografiju.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

 

 

Sa tog ratišta, paralelno sa vestima o žrtvama i sukobima JNA i hrvatske vojske, o njemu se šire vesti kao o neustrašivom i, kako se svedočilo, "pomalo ludom" pukovniku koji lično demontira mine i uklanja barikade.

U jednom od retkih suočavanja sa kamerom, Mladić se hvalio:

"'Slobodna Dalmacija' objavila je vest da sam ja ranjen... A dok su oni to objavljivali, ja sam se kupao u moru pred njihovim položajima."

Ubrzo postaje medijski junak i, kako će se čuti i od međunarodnih predstavnika, u tom trenutku nesumnjivo najpopularniji oficir Jugoslovenske narodne armije.

Od sredine maja 1992. do kraja novembra 1996. godine, komandovao je vojskom bosanskih Srba. "Komandant svih snaga od Knina do Drine", ponosno je umeo da kaže.

Njegove vojne taktike cenili su i neprijatelji, a njegovom šarmu i lukavstvu nisu odoleli ni svetski pregovarači, ni inostrani mediji.

"Kad sam razgovarao sa međunarodnim poslenicima, vojnicima, ljudima koji su bili u mirovnim trupama u BiH, političarima, mnogi od njih su rekli da je Ratko Mladić bio čovek čije se vojne veštine moraju respektovati", priseća se Tadić.

U pravne anale, ulazi pak kao zagovornik taktike "sprži i raspameti". Ostaće upamćena i njegova komanda:

"Jesi razumeo, znači tuci tako da ne mogu da spavaju i da razvučemo pamet njihovu!"

(Nastaviće se...)

 

U aktuelnom Nedeljniku (od četvrtka 23. novembra) čitajte veliki dosije o Ratku Mladiću i pratite  ekskluzivna svedočenja na Nedeljnik.rs

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Bojan Pop
23.11.2017 - 18:00
Naš General
Veliki vojnik i srpski general. Rame uz rame sa STepom, Mišićem, Putnikom....
suljaga
24.11.2017 - 10:39
genocidni
kada je kretao u rat i kada su se kovali planovi za ciljeve u ratu, znao je jos tada da ce biti genocid. na znam sta tu ima biti nejasno.