Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

"Politiko"

Šta znači "očuvanje nacije" na kome će raditi Beograd i Banjaluka?

Deklaracija o očuvanju srpske nacije i naroda na kojoj rade Beograd i Banjaluka biće predstavljena krajem godine, a predlozi stižu iz skoro svih zemalja u regionu
Datum: 09/08/2017

Šta znači "očuvanje nacije" na kome će raditi Beograd i Banjaluka?

Foto Profimedia

Očuvanje srpskog jezika i kulture, poboljšanje demografske slike i ekonomsko jačanje srpske zajednice u zemljama u regionu i u svetu biće tri ključne tačke na kojima će počivati deklaracija o očuvanju srpske nacije i naroda na kojoj zajedno rade Beograd i Banjaluka, pišu Novosti.

Deklaracija bi trebalo da bude predstavljena 25. novembra ili 1. decembra i biće deklarativni i pravni akt koji će usvojiti parlamenti obe zemlje. Sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je da deklaracija nije motivisana dnevnopolitičkim potrebama kao ni velikosrpkim nacionalizmom.

"Kad nema jezika, nema naroda. Biće predložene određene mere koje će pomoći da se sačuvaju jezik, pismo i identitet. Najnormalnija stvar u svetu su institucije kao što je nemački Geteov institut ili španski Servantes. Zašto i mi ne bismo imali naš institut? Srbija je primer garancije prava manjina, ništa više od toga ne tražimo za Srbe u drugim državama regiona", poručio je Selaković u razgovoru za RTS.

Da je srpski jezik ugrožen, najbolje pokazuje situacija u Hrvatskoj. Na popisu iz 2011. godine 135 hiljada izjasnilo se kao Srbi, ali da govori srpski "štikliralo" je samo 51 hiljada, pišu Novosti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da deklaracija o opstanku srpske nacije nema aspiracije za preuređenje država.

"Deklaracijom se ne dovodi u pitanje nijedna država niti njen teritorijalni identitet, ali se dovode u pitanje politike kojima se devastiraju srpske zajednice i njihova prava. U pojedinim zemljama regiona Srbi se nalaze u teškoj situaciji", zaključio je Dodik. I iz Crne Gore stižu reakcije na najavljenu deklaraciju. Jedan od lidera opozicije Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije rekao je da će predsedniku Vučiću poslati svoje viđenje do prvog septembra.

"Očekujemo da naši predlozi i ideje na kojima već duže rade brojni ugledni srpski intelektualci u Crnoj Gori, budu ozbiljno razmotrene u Beogradu i da budu ugrađeni u deklaraciju", rekao je Mandić, prenose Novosti. Iz Makedonije stižu poruke da je krajnje vreme za reforme. Predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković kaže da treba da bude "temelj za očuvanje i budućnost naše nacije, a ko to ne vidi i ne prihvata, može slobodno da se ispiše iz srpskog korpusa", rekao je Stoilković.

Na tekstu deklaracije rade stručnjaci iz Beograda i Banjaluke, a predstavljanje se očekuje 25. novembra kad se obeležava stota godišnjica prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevine Srbije ili 1. decembra, povodom formiranja Kraljevine SHS.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.TV gledalac
10.08.2017 - 17:08
TRI CILjA plus bolji RTS
Izgleda da neki nisu shvatili, pa da ponovim i razjasnim : TRI ključne tačke na kojima će počivati Deklaracija o očuvanju srpske nacije i naroda su : 1).OČUVANjE srpskog jezika i kulture, 2).POBOLjŠANjE demografske slike i 3).ekonomsko JAČANjE srpske zajednice u zemljama u regionu i u svetu . Ko je protiv ovih ciljeva, verovatno i nije Srbin !