Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Tramp je Severnoj Koreji poručio isto što i Truman Japancima 1945: Da li će američki predsednik upasti u zamku koju su izbegli Kenedi i Ajzenhauer?

Zapisi iz njegovog dnevnika čak govore da je Truman mislio da će bomba biti izručena dovoljno precizno, tako da se na udaru nađu vojne snage, a ne civili. "Rekao sam Stimsonu da je upotrebe tako da mete budu vojne baze, vojnici i mornarica, a ne žene i deca", napisao je 25. jula 1945. godine
Datum: 11/08/2017

Tramp je Severnoj Koreji poručio isto što i Truman Japancima 1945: Da li će američki predsednik upasti u zamku koju su izbegli Kenedi i Ajzenhauer?

Fotografije Profimedia

Nakon što je Tramp u obraćanju Kim Džong Unu saopštio da će se Severna Koreja, ukoliko bude nastavila predstavlja nuklearnu pretnju, suočiti sa "vatrom i besom" kakve svet nikada nije video, malo kome je promakla činjenica da njegove reči evociraju retoriku predsednika Harija Trumana od pre 72 godine, pred kraj Drugog svetskog rata, nakon što su Sjedinjene Američke Države sručile atomsku bombu na Hirošimu. Paralela je naročito izazvala pažnju javnosti pošto je pre samo nekoliko dana Japan obeležio godišnjicu bombardovanja Hirošime i Nagasakija.

Trampovi saradnici kažu da se on često "poziva" na Trumana kako bi iskazao gnev prema Severnoj Koreji.

Predsednik Truman je tada upozorio Japan da "očekuje kišu olova iz vazduha, kakvu svet nikada nije video", ukoliko ne pristanu na uslove SAD za završetak rata. Truman je, inače, tada bio na putu, pa je saopštenje javno izneo njegov sekretar rata Henri Stimson 6. avgusta 1945. godine, samo dan ranije pre nego što će atomska bomba sravniti Hirošimu sa zemljom.

Ipak, uprkos sličnostima u retorici "kiše olova" i "vatre i besa", istoričari kažu da je Trampov ton i način izražavanja iznenađujuće oštar uzevši u obzir kontekst dešavanja, i ističu da su Kenedijeve izjave za vreme Kubanske raketne krize bile mnogo blaže, a da je i Ajzenhauer odbio da se "upeca" na provokativni ton sovjetskog lidera Nikite Hruščeva.

Istorijski detalji dalje otkrivaju prilično kompleksan društveni kontekst u kome je izrečena Trumanova pretnja.

Dokazi ukazuju na to da - iako je u istoriji ostao upamćen kao jedini predsednik SAD koji zapravo naložio aktiviranje atomske bombe - Truman zapravo nije bio zagovornik nuklearnog oružja.

Zapisi iz njegovog dnevnika čak govore da je Truman mislio da će bomba biti izručena dovoljno precizno, tako da se na udaru nađu vojne snage, a ne civili.

"Rekao sam Stimsonu da je upotrebe tako da mete budu vojne baze, vojnici i mornarica, a ne žene i deca", napisao je 25. jula 1945. godine. "Iako su Japanci zveri, nemilosrdni i fanatični, mi kao lideri slobodnog sveta ne možemo da tu stravičnu bombu sručimo na njih. Stimson je saglasan sa mnom. Na meti će biti isključivo vojni subjekti."

Jedan od istoričara, Aleks Velerstajn, tvrdi da dokumenti poput ovog ukazuju da Truman možda nije u potpunosti razumeo domete i opseg katastrofe koju će bomba izazvati.

Istoričari takođe dovode u pitanje i Trumanovu odlučnost da odobri aktiviranje nuklearnog oružja. Vilijam Džonston, takođe profesor istorije, istakao je da je samo dan nakon bombardovanja Nagasakija jedan od Trumanovih sekretara zapisao: "Truman je rekao da je naložio obustavu bombardovanja. Kaže da mu je pomisao da obriše sa lica zemlje još 100.000 ljudi bila užasna. Nije mu se dopadala ideja o ubijanju, kako je rekao 'sve te dece'." Bomba je svejedno sručena na Japan iako nije smela da bude aktivirana bez predesednikovog naloga. Zato istoričari kao jedno od objašnjenja navode njegovu odluku da se ne meša u već postojeće i utvrđene planove.

Džonston dodaje i da je "prva eksplicitna odluka" predsednika Harija Trumana bila da se nuklearno oružje ne sme upotrebiti bez njegove dozvole.

Svejedno, u široj javnosti makar, Truman je ostao onaj koji je odlučio da Drugi svetski rat završi atomskom bombom.

Ova (naizgled) retorička sličnost između Trampa i Trumana nije jedina. Već se to dogodilo (iako su Trampa češće poredili sa Niksonom) kada je Donald Tramp postao predsednik jednako neočekivano kao što je Hari Truman dospeo u Ovalnu sobu. "Slučajni predsednik", to im je zajednički nadimak.

Nije, međutim, stvar u tome što je smrt Frenklina Ruzvelta, Trumana u Belu kuću dovela praktično nespremnog, pa postoji, eto, i dalje, neka vrsta misterije oko atomske bombe, već je i taj njegov sekretar rata Henri Stimson odigrao važnu ulogu - ne samo kada je preneo Trumanovo saopštenje. On je dvadesetih posetio Kjoto i navodno ubedio predsednika da ovaj grad skine sa spiska potencijalnih meta za bombardovanje. Kasnije, 1947. godine, istakao je da su odlučili da Kjoto bude pošteđen pošto je drevni grad i kolevka japanske umetnosti i kulture, iako jeste bio grad od vojno-strateškog značaja.

Istoričar Velerstajn smatra da je predsednik, nakon što se sa Stimsonom usaglasio oko Kjota, možda stekao utisak da su Hirošima i Nagasaki pogodniji kao industrijske i vojne mete. On takođe smatra da Truman nije najbolje razumeo opseg i posledice aktiviranja atomske bombe, te da je zato u svom oproštajnom govoru i istakao: "Započinjanje nukleranog rata potpuno je nazamislivo za racionalnog čoveka."

Posle 1945. svaki naredni predsednik znao je kako izgleda nuklearni holokaust i trudio se da ga izbegne. I iz toga se nešto da naučiti. Dobar primer je Kenedi koji je uprkos protestima savetnika i negodovanju porodice koji su zahtevali invaziju na Kubu, ipak svet vratio sa ivice nuklearnog uništenja. Pročitao je knjigu Barbare Takman "Avgustovski pištolji" o Prvom svetskom ratu i nije želeo da ikome da materijal da napiše "Oktobarske rakete".

A šta bi se dogodilo da je Truman, vodeći se sličnom mišlju, postupio drugačije 1945? Ko zna. Činjenica je, ipak, da je "nuklerani holokaust" 1962. godine izbegnut makar delom zato što je predsednik seo, pročitao knjigu i nešto iz nje naučio.

Tramp, kao što je i sam priznao, nije neki ljubitelj knjiga, a njegov zet i savetnik Džared Kušner svuda ističe: "Pročitali smo dovoljno knjiga."

A možda bi mu bolje bilo da izvuče te prašnjave japanske knjige i nešto pročita.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.