Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sećanje

"Tito je posle pet sekundi zapušio uši i odmah su nas skinuli sa bine": Šta Bregović kaže o mitu da je Bijelo dugme "udbaška tvorevina"

"Neki unuci Titovi su pevali 'Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac', pa su doveli taj bend što peva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito hoće baš to da čuje. Ali kako je Tito posle pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekat"
Datum: 17/07/2017

"Tito je posle pet sekundi zapušio uši i odmah su nas skinuli sa bine": Šta Bregović kaže o mitu da je Bijelo dugme "udbaška tvorevina"

Foto Profimedia

Često se o kultnoj jugoslovenskoj grupi Bijelo dugme govorilo kao o tadašnjem "državnom projektu" i da su dugmiće zapravo izmislili u Udbi. S druge strane, poznate su i priče kako je bend stalno za petama imao odeljenje za narkotike.

Goran Bregović je često govorio o narkoticima, ali nije toliko često govorio o mitu da su državni projekat. Tako je jednom prilikom za Nedeljnik opisao susret sa Titom, koji ilustruje odnos države prema njima.

"Zaista smo imali stalno policiju za sobom. Sarajevski odsek za narkotike bio nam je stalno za petama. Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom poslednjeg meseca u vojsci imao sam kuću u Nišu gde smo probali kao Bijelo dugme pred album 'Bitanga i princeza' i sećam se kako je upao odsek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA.

A to da je Bijelo dugme bilo državni projekat? Sećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pevali 'Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac', pa su doveli taj bend što peva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito hoće baš to da čuje. Ali kako je Tito posle pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekat. Mi smo imali malo zbunjenu kulturnu politiku kao što je ona uvek zbunjena u komunizmu. Komunisti su imali tu oficijelnu kulturnu politiku koja je išla između baleta, opere i klasične muzike, ne zato što su to voleli, već su voleli da j..u pevačice i balerine. Nisu oni imali ozbiljni kulturni koncept već da čuvaju tradiciju, pa su napravili kulturna društva da konzerviraju folklor. To je zaliveno i zapečaćeno. Možda sam ja to otpečatio i promešao." 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Nikša
17.07.2017 - 15:48
LEGENDA
Kada svi mi odemo na onaj svet, iza nas će ostati Brega, Čorba, Prljavo Kazalište... i možda još po neka stvar.