Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Oproštajni govor Reksa Tilersona: "Tramp me je pozvao telefonom." Bilo je to posle "tvita"

Tilerson je u svom oproštajnom govoru prozvao Rusiju, navodeći da je "još mnogo posla ostalo da se uradi kako bi se odgovorilo na problematično ponašanje ruske vlade"
Datum: 13/03/2018

Oproštajni govor Reksa Tilersona: "Tramp me je pozvao telefonom." Bilo je to posle "tvita"

Foto Tanjug/AP

Vest dana u svetuglasi: Donald Tramp je dao otkaz državnom sekretaru Reksu Tilersonu. Na njegovo mesto dolazi dosadašnji šef CIA Majk Pompeo, a obaveštajnu ageniciju će voditi prva žena u istoriji Đina Haspel.

Mogli smo danas da čujemo od Donalda Trampa da su se on i Tilerson generalno dobro slagali, ali da su imali drugačiji pogled na pravce spoljne politike, a kao primer je izneo sporazum sa Iranom. Mogli smo da čujemo i da je Tilerson za smenu saznao preko Tvitera...

 

PROČITAJTE JOŠ

"Tilerson nije poricao da je Trampa nazvao 'moronom'": Majk Pompeo je mnogo bliži predsedniku SAD

 

Tek, posle halabuke koja se digla posle Trampovih rokada, oglasio se i Tilerson. On je na konferenciji za štampu rekao da ga je Tramp pozvao telefonom iz čuvenog predsedničkog "Air Force One" aviona dok je bio na putu za Kaliforniju, kao i da je taj poziv došao nakon "tvita" u kom je Tramp napisao da je Pompeo novi državni sekretar.

"Primio sam poziv od predsednika SAD malo posle podneva iz predsedničkog aviona, i razgovarao sam sa šefom kabineta (Džonom) Kelijem", rekao je Tilerson. "Jasnoća nam je najvažnija u danima koji predstoje kako osigurali pravilano i glatko prenošenje ovlašćenja."

On je rekao da prenosi sva svoja ovlašćenja več od danas na zamenika državnog sekretara Džona Salivana, pošto se njegov mandat zvanično okončava 31. marta u ponoć. 

Tilerson je govorio o najznačajnijim dostignućima za ovih godinu dana koliko je bio šef diplomatije SAD, naglašavajući napore da se Severna Koreja privuče za pregovarački sto.

"U saradnji sa saveznicima, nadmašili smo očekivanja većine u kampanji maksimalnog pritiska prema Severnoj Koreji", rekao je Tilerson. Takođe je naglasio napredak u Avganistanu i globalnoj kampanji protiv ISIS-a u Siriji.

On je u svom oproštajnom govoru prozvao Rusiju, navodeći da je "još mnogo posla ostalo da se uradi kako bi se odgovorilo na problematično ponašanje ruske vlade".

Kako navodi CNN, ovaj komentar je posebno interesantan imajući u vidu "oklevanje predsednika Trampa da osudi rusko mešanje u izbore 2016. godine".

"Rusija mora pažljivije da razmotri koliko su njene akcije u najboljem interesu ruskog naroda i sveta uopšte. Ako nastave ovim putem sve je verovatnije da im preti sve veća izolacija, a takva situacija nije ni u čijem interesu", rekao je Tilerson.

 

PROČITAJTE JOŠ 

Mučenje zatvorenika i "voterbording": Šta znamo o Đini Haspel, novoj direktorki CIA

 

Tilerson se u svom obraćanju zahvalio američkom narodu, svojim saradnicima, mreži američkih diplomata širom sveta, drugim državnim i bezebdnosnim agencijama za saradnju u ovih godinu dana.

Samo jednom čoveku se nije zahvalio - Donaldu Trampu.

Zapravo, Trampa je pomenuo samo na početku govora kada je rekao da je dobio poziv od njega. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.