Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Tilerson nije poricao da je Trampa nazvao 'moronom'": Majk Pompeo je mnogo bliži predsedniku SAD

Njujork Tajms je još 2017. pisao o mogućnosti da Pompeo zameni Tilersona koji je služio kao umirujući faktor u Trampovoj administraciji, koja je poznata po agresivnosti
Datum: 13/03/2018

"Tilerson nije poricao da je Trampa nazvao 'moronom'": Majk Pompeo je mnogo bliži predsedniku SAD

Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp smenio je državnog sekretara SAD, Reksa Tilersona, čime se završava buran mandat diplomate. Na njegovo mesto doći će dosadašnji šef CIA, Majk Pompeo. Reks Tilerson je na mesto državnog sekretara postavljen prvog februara 2017 godine. Bio je izvršni direktor multinacionalne energetske korporacije Ekson Mobil od 2006. do početka rada u Trampovoj administraciji. Budući da je čitavu karijeru proveo u ovoj kompaniji, on je bio prvi državni sekretar SAD koji nije imao nikakvog iskustva u politici ili vojsci.

Njujork Tajms je još 2017. pisao o mogućnosti da Pompeo zameni Tilersona. Tilerson je služio kao umirujući faktor u Trampovoj administraciji, koja je poznata po agresivnosti i često "nebiranim rečima". I tada se još navodilo da tom profilu mnogo više odgovara Majk Pompeo, poznat po oštrim kritikama na račun Hilari Klinton zbog napada u Bengaziju dok je bio kongresmen, a ona državni sekretar.

Tilerson je eksplicitno isključio mogućnost smene režima u Severnoj Koreji i zalagao se za diplomatski pristup rešavanju tenzija, piše u tekstu Njujork Tajmsa.

Majk Pompeo je po tom pitanju došao na korak od otvorenog zalaganja da se severnokorejski vođa Kim Džong Un direktno ukloni sa vlasti. Govoreći o severnokorejskom nuklearnom naoružanju, na bezbednosnom forumu u Aspenu prošle godine, Pompeo je rekao da je "najopasnija stvar čovek koji stoji ga kontroliše".

Tramp i Tilerson se nisu slagali oko dogovora sa Iranom, jer ga Tramp naziva jednim od "najgorih dogovora svih vremena".

Pompeo je povodom tog dogovora izjavio da je Iran kao loš podstanar: "Ne plaćaju kiriju na vreme i onda kad ih pozoveš, pošalju ček koji ne važi", piše u tekstu Njujork Tajmsa.

Kada su Majka Pompea novinarili pritisli da prokomentariše navodno rusko uplitanje u američki izborni proces, on je nemarno odgovorio: "Naravno, to je istina, i za ove i za prošle i za pretprošle izbore. Rade to prokleto dugo vremena. I čini mi se da nemaju nameru da prestanu".

Tilerson je imao malo više takta. Kada se našao sa ruskim ministrom spoljnih poslova, Sergejom Lavrovim, rekao mu je da je incident jako ozbiljan i da je "puno oštetio odnose između SAD i Rusije."

Po mišljenju nekih u Vašingtonu, Tilerson je bio neka vrsta roditeljskog nadzora Trampu, nekoga ko je umekšavao njegove grube izjave i savetovao ga na promišljanje. Ipak, njegovi kritičari ističu da njegov trud nije urodio plodom u saudijsko-katarskom sukobu, kao i da njegov diplomatski pristup nije rešio tenzije sa Severnom Korejom.

Tilerson nije imao saradnju sa Trampom pre nego što je ovaj postao predsednik i njegov izbor za državnog sekretara bio je iznenađenje.

Na konfernciji za štampu, Tramp je izjavio da su Tilerson i on imali dobru saradnju i da mu želi sve najbolje, ali da su drugačije razmišljali o nekim stvarima.

U oktobru 2017, Tramp je tvitovao da Tilerson uzaludno troši vreme u pregovorima sa "raketnim čovečuljkom", predsednikom Severne Koreje, Kim Džong Unom.

 

 

Tilerson je rekao da predsednik "govori u svoje ime" kada je odbio da osudi nacionalističke ispade nakon nasilnih protesta u Šarlotsvilu, u avgustu 2017, piše Gardijan.

Prošle godine snažno je odjeknula vest, bez jasne potvrde, da je Tilerson predsednika SAD nazvao, baš ovim rečima - "moronom". U oktobru 2017. Tilerson nije poricao navode da ga je tako nazvao, a predsednik Tramp je izjavio da će morati da uporede IQ testove ako je to istina, takođe piše Gardijan

Poslednji tvit između njih dvojice bio je onaj iz kojeg je Tilerson saznao da je otpušten.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.