Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Tereza Kesovija: Nemam potrebe da se opravdam nikome što pevam u Srbiji - Čitajte u Nedeljniku

"Sude mi oni koji nisu osjetili snagu zla na svojoj koži, ali ja im opraštam jer ne znaju što čine".
Branko Rosić
Datum: 17/03/2017

Tereza Kesovija: Nemam potrebe da se opravdam nikome što pevam u Srbiji - Čitajte u Nedeljniku

Foto: Promo

Pre sedam godina objavila je autobiografiju To sam ja u kojoj je opisala najteže trenutke u životu - spaljivanje njene kuće početkom rata i pogibiju njenog brata u saobraćajnoj nesreći.

S raspadom Jugoslavije, i sa ove i sa one strane granice uglavnom se bavilo pitanjem da li će Tereza nastupiti u Beogradu. Prestala je da pravi "društvo" Oliveru Dragojeviću, došla 2011. u Sava centar i uknjižila možda i najemotivniji koncert u svojoj karijeri. U ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik Tereza je pričala o svemu - od svog nedavno remasterizovanog albuma "Stare ljubavi", inostrane i domaće karijere, gubitka sluha, preko paljenja njene kuće u Dubrovniku, napada da je "četnikuša", pa do osvrta o prilikama u svetu i regionu.

"Nostalgična sam za vremenom svog siromašnog djetinjstva ali toliko bogatog ljubavlju. Nostalgična sam za vremenom u kojemu je bilo više poštovanja prema istinskim umjetnicima, književnicima, naučnicima, dubine osjećaja za svakog vrijednog čovjeka. Mirnije se živjelo, danas je sve samo nasilje. Protagonisti najgoreg, rekla bih životinjskog iživljavanja nad djecom, nedužnim ljudima i životinjama prolaze nekažnjeno. Strah me je i pomisliti što u budućim vremenima čeka našu mladost. Zar sve to nije dovoljan razlog za nostalgiju i žal za vremenima prošlim?", rekla je Kesovija o nostalgiji.

"Volim biti upoznata sa svim događajima od vitalne važnosti u zemlji kao i u svijetu oko nas, zato pratim vijesti iz raznih izvora, jedino na taj način mogu stvoriti stvarnu sliku o tome koliko smo na rubu ponora ili koliko smo, nadajmo se, udaljeni od njega. Svijet je uzavreo, mržnja poput aveti se nadvila nad sve nas. Strelovit uspon tehnologije vodi nas u propast. Doduše, jedan njen dio služi dobru, ali kako uvjeriti "one neke" da taj uspon većim djelom služi destrukciji onog dobroga. Zabrinjavajuća je činjenica koliko uspješno političari provociraju sukobe da bi u njima vidjeli isključivo svoj profit. Zaboravljaju da su u konačnici i sami žrtve svojih morbidnih ideja. U šumi bolesnog drveća teško je uočiti zdravo stablo!", kazala je odgovarajućo na pitanje da li pratri politička dešavanja.

Te 2011. morala je da objašnjava svoj dolazak u Srbiju, a tada su već uveliko pevali umetnici sa obe strane. Dolazili su hrvatski pevači u Srbiju bez problema, odlazili su srpski pevači u Hrvatsku bez problema, a ona je morala da se pravda sa obe strane. Na pitanje da li joj je to smetalo, rekla je:

"Ono na što sam posebno ponosna jest da gledam svakoga provokatora ravno u oči, uvjerena da će on prvi spustiti svoj pogled, ne ja. Upravo zbog toga nemam se potrebe opravdavati nikome pa ni dragom Bogu, svjesna da je sve što činim u skladu s mojom savješću. Sude mi oni koji nisu osjetili snagu zla na svojoj koži, ali ja im opraštam jer ne znaju što čine".

O tome kako je reagovala kada su joj na zidu kuće napisali "četnikuša", Tereza Kesovija je rekla: "Ponekad se svega sjetim i bude mi teško, ali sutra je novi dan, odmahnem rukom i krenem dalje. S osmjehom na licu".

 

 CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 16. MARTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.mia
18.03.2017 - 16:24
o dido, dido dobri moj dido
svaka cast plasticnoj kirurgiji, kod nje su se zaista uspjesno pokazali...mora se priznati da izgleda odlicno....