Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Teodorović: Za aferu sumnjivih doktorata političara direktni krivci su FON i uprava Univerziteta u Beogradu

Odgovorni treba da ili osude plagijat, ponište odbranjenu doktorsku disertaciju, ili da javno kažu da delovi njegove disertacije nisu plagijati. I u jednom i drugom slučaju, dodao je, oni moraju čvrsto da stanu iza svojih stavova, poručio je akademik
Datum: 18/05/2017

Teodorović: Za aferu sumnjivih doktorata političara direktni krivci su FON i uprava Univerziteta u Beogradu

Foto: Igor Pavićević

"Dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević treba u najkraćem roku da donesu odluke u vezi sa doktorskom disertacijom Siniše Malog, ma kakve one bile, ili da daju ostavke i povuku se sa pozicija dekana i rektora zbog nemogućnosti da razreše da nastalu situaciju. Isto važi i za prodekane FON-a i sve prorektore Univerziteta u Beogradu", rekao je za Danas akademik Dušan Teodorović, predsednik Odora za visoko obrazovanje SANU, komentarišući nezvanična saznanja da FON još uvek nije formirao stručnu komisiju koja bi preispitala da li je doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagijat.

On je naveo da su za aferu sumnjivih doktorata nekoliko političara direktni krivci FON i uprava Univerziteta u Beogradu.

"Javnost Srbije ne zna, i sada je prilika da se kaže da je FON prihvatio prijavu doktorske disertacije Siniše Malog pošto je ona prethodno odbijena na Ekonomskom fakultetu", rekao je Teodorović i dodao da odgovorni treba da ili osude plagijat, ponište odbranjenu doktorsku disertaciju i ne promovišu Sinišu Malog u doktora nauka, ili da javno kažu da delovi njegove disertacije nisu plagijati i da Malog promovišu u doktora nauka. I u jednom i drugom slučaju, dodao je, oni moraju čvrsto da stanu iza svojih stavova.

Teodorović je naveo da je doktorsku disertaciju Siniše Malog i sam pročitao i da, pošto nije reč o disertaciji iz fizičke hemije, inženjerstva ili medicine gde sa čitanjem prestajete posle druge strane zbog nerazumevanja materije za koju niste stručnjak, ova disertacije se lako čita, baš kao i ona Nebojše Stefanovića, pošto su iz oblasti ekonomije i menadžmenta.

"Naučno trenirani ljudi koji su međunarodno prepoznatljivi, koji imaju značajan broj publikacija u vrhunskim svetskim naučnim časopisima i značajnu citiranost u svetu, znaju veoma dobro šta je plagijat", istakao je akademik. "Oni bi bili u stanju da posle pola sata čitanja i upoređivanja orginalnih tekstova i delova disertacije veoma lako izvrše evaluaciju disertacije. Svojim prethodnim odlukama se FON diskvalifikovao da sastavi ozbiljnu, nepristrasnu komisiju."

On je dodao i da ovakvim razvojem situacije nije ni najmanje iznenađen, zato što je Srbija "zemlja neslobode", a univerzitetu u Srbiji su deo srpskog društva.

"Aleksandar Vučić, pored drugih stvari za koje nije stručan, mešao se i u pitanje doktorske disertacije svog ministra policije. U društvu neslobode, kao što je srpsko društvo, mnogim pojedincima je Vučić poslao signal kako treba da se ponašaju", istakao je i dodao da je tužno što pojedini profesori univerziteta, od kojih se očekuje da budu moralni svetionici, nemaju dovoljno hrabrosti i poštenja da beskompromisno osude prepisivanja, plagijate, nezaslužena napredovanja i nepotizam.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Branka
22.05.2017 - 00:03
Strah
Kako kada se boje, imaju naredjenje da se to ne dira, ne proverava ko mu proverava toliki broj nekretnina za tri zivota obican covek nije u stanju toliko da zaradi.