Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Izjava je tendenciozno izvučena iz konteksta": Izetbegovićev kabinet o "priznavanju Kosova"

Umesto da isprave očiglednu "lažnu vest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine"
Datum: 14/11/2017

"Izjava je tendenciozno izvučena iz konteksta": Izetbegovićev kabinet o "priznavanju Kosova"

Foto: Profimedia

Delove intervjua kojeg je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom Dojče veleu novinska agencija Tanjug prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsedništva BiH upozoreno da informacija koju su preneli ne odgovara istini, u šta se lako uveriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti.

Umesto da isprave očiglednu "lažnu vest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine", dodaje se.

Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogrešio, nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci senka i kreira loša atmosfera uoči posete Predsedništva BiH Beogradu", zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa "Da".

Redakciji Tanjuga se, međutim, juče javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Tanjug je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način. 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Milorad Atlija
15.11.2017 - 10:16
Stvarno?
Iz kojeg konteksta su oni svi izvuceni ?
journalist u mirovini
15.11.2017 - 10:16
Priznavanje Kosova od strane Izetbegovića i BH.
Političke odluke su pravo svake države,pa tako i BH,čiji je predsednik Izetbegović.Da li je rekao da, ili možda da, je sporedno,jer su sve susedne zemlje priznale Kosovo kao posebnu državu,samo rukovodstvo Srbije stvara političku zbrku i neslogu,radi svojih ciljeva da se nešto uradi,što je već uradjeno,a to je da je Kosovo posebna država sa svim insitucijama i suverenitetima jedne države,pa prema tome,kako se Srbija odnosi prema Npr. Rumunuji,tako neka se odnosi i na susedno Kosovo.gde je narod referendumom izglasao demokratsku odluku o posebnoj državi,gde je albanski narod genocidiran od strane Miloševićevog režima.
Nebojsa
15.11.2017 - 10:17
Mediski rat
Ja ne razumijem koja je poenta siriti lazne izjave i satanizirati Bosnjake. Mi Srbi koji zivimo vjekovima sa nasim Bosnjackim i Hrvatskim komsijama , nemamo nikakvo dobro od vas brace preko Drine ako izmisljate lazi i satanizujete nase komsije. MI zivimo pored njih i djelimo istu sudbinu kao i oni i ako Vi potencirate neke lazne izjave i potpirujete ratnu vatru, MI nemamo nikakvo dobro od toga. Ja licno ne simpatisem Izetbegovica i njegovu politiku, ali on nije cijeli Bosnjacki narod, kao sto ne simpatisem ni Dodika, i volio bih da nasa braca preko Drine puste da mi sami rijesimo svoje probleme sa komsijama, i bice svima bolje , i nama Srbima sa ove strane Drine a i vama sa druge strane Drine, ai Evropi. Ne smijemo vise dozvoliti 92- 95 te sramne godine za svakog normalnog covjeka. Ako smo mi bili ludi i glupi ne smijemo dozvoliti da nam djeca to isto budu.