Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Tajmova ličnost godine su sve osobe koje su progovorile o seksualnom uznemiravanju

Svi koji su prekršili zakon ćutanja su proglašeni za ličnost godine zbog lavine reakcija koje je njihov hrabar istup izazvao * Velike zasluge pripadaju onim glumicama i njiihovim koleginicama koje su optužile Harvija Vajnstina
Datum: 06/12/2017

Tajmova ličnost godine su sve osobe koje su progovorile o seksualnom uznemiravanju

Osobe koje su progovorile o seksualnim napadima i uznemiravanju proglašene su za Tajmovu ličnost godine 2017. zbog lavine koje je njihov prekid zaveta ćutanja izazvao.

U obrazloženju, u članku Tajma kaže da te osobe pripadaju svim rasama, svim društvenim slojevima, svim profesijama i obuhvataju praktično sve krajeve sveta. Njihov kolektivni bes izazvao je neposredne i šokantne rezultate, konstatuje list. Naravno, veliki deo teksta u Tajmu pripada osobama koje su optužile producenta Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje, što je dovelo do njegovog pada i lančane reakcije ostalih priznanja, čak i u drugim slučajevima.

U velikom tekstu u Tajmu, Ešli Džad, jedna od onih prvih koje su progovorile u slučaju Harvija Vajnstina, do juče najmoćnijeg producenta Holivuda koji je svoju poziciju koristio da ucenjuje i iznuđuje masaže, oralni seks i sek od glumica, preteći im kada bi odbijale, objasnila je da je takvo ponašanje bilo javna tajna i da se o njemu šaputalo u Holivudu.

"Počela sam da govorim o Harviju minut nakon što se to dogodilo", rekla je Džad u intervjuu za "Tajm". "Bukalno, izašla sam iz hotelske sobe 1997. godine i sišla u lobi, gde me je otac čekao, jer se dogodilo da je došao u LA iz Kentakija, da me poseti na snimanju. I mogao je da zaključi po mom licu - da upotrebim njegove reči - da mi se dogodilo nešto poražavajuće. Rekla sam mu. Rekla sam svima."

Iako su jedne druge upozoravale, glumice nisu mogle ništa da učine, niti je bilo načina da se zaustavi zloupotreba.

"Nije bilo mesta kojem bismo mogli da prijavimo ova iskustva", rekla je Džadova. Članak od petog oktobra u Njujork tajmsu pokrenuo je lavinu kakvu niko nije očekivao: jedna po jedna, glumice su se javljale i prijavljivale svoja strašna iskustva ne samo sa Vajnstinom, već i sa drugim kolegama.

Tajm je tokom šest nedelja intervjuisao na desetine ljudi iz različitih industrija koji su pokazali ličnu hrabrost i progovorili o seksualnom uznemiravanju na svojim poslovima.

Inače, u konkurenciji za ličnost godine bili su i američki predsednik Donald Tramp, kineski predsednik Si Đinping, bivši direktor FBI Robert Meler, Kim Džong Un, lider Severne Koreje, Kolin Kapernik, američki kvoterbek i rediteljka Peti Dženins, ali su završili kao drugoplasirani.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.