Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Svi naši Vajnstini: Vlada li u Srbiji zakon omerte?

Vajnstin je primer da niko nije dovoljno moćan i veliki da ne bi pao. Ali je i primer da predrasude o ženama i uspehu i dalje vladaju. Koliki je ekvivalent žena za jednog moćnog muškarca - dvadeset ili trideset?
Piše: Zorica Marković
Datum: 18/10/2017

Svi naši Vajnstini: Vlada li u Srbiji zakon omerte?

Foto: Tanjug-(Photo by Vince Bucci/Invision/AP, File

Posle strmoglavog pada Harvija Vajnstina, nije veliko iznenađenje što je i krevet postao nekorektan na Holivud Hilu. Organizatori u Hollywood & Highland šoping centru cenzurisali su čuvenu javnu izložbu "Road to Hollywood" i izbacili unikatni predmet. Pomenuti krevet trebalo je da bude sinonim za holivudski san, a ne za ulazak u industriju preko kreveta, pogotovo ne uz nepristanak i ucene.

Vajnstin je primer da niko nije dovoljno moćan i veliki da ne bi pao. Ali je i primer da predrasude o ženama i uspehu i dalje vladaju. Koliki je ekvivalent žena za jednog moćnog muškarca - dvadeset ili trideset?

Ako su ćutale one koje su dovoljno uticajne i moćne da pokrenu mašineriju, ma iz kog razloga ili "interesa" to činile - interesa da ne izgubi karijeru, ili da citiram Sanju Pavlović, aktivistkinju Autonomnog ženskog centra, interesa da ne budu okarakterisane kao laka žena, interesa da ne budu proglašene lažljivicom, ludačom, neurotičnom, onom koja preteruje.. - šta sa ostalima? Šta sa Srbijom, vlada li u njoj zakon "omerte"?

Kada je Snežana Savić otkrila da joj je jedan reditelj pretio uništenjem karijere, kao i da seksualnog uznemiravanja ima "u svim profesijama, pogotovo u glumačkoj, koja je vrlo teška i neizvesna", i da lepota podrazumeva da "samo naskaču na vas", i da na "pritiske te vrste, ponekad morate da pokleknete", ostali su ćutali, a koleginice demantovale da su ikada imale takva iskustva. Čaršija vas, pak, uverava da su kod nas u pitanju sve "dobrovoljni slučajevi" pomaganja u karijeri, kojih imate koliko hoćete i to ne samo u svetu muzike i glume.

Možda u zemlji u kojoj nova vrsta "javnih ličnosti" bez zadrške otkriva da "voli da uvek pored sebe ima nekoga ko će da je finansira", kako se nedavno hvalila jedna od tih "ličnosti" u najgledanijem šou na TV, u kojoj je seks oruđe koje redovno završava na naslovnim stranama, ni ne može da se očekuje da će one druge zaista progovoriti. Kako je sve pod navodnicima, onda bi i takav napad bio, možda, proglašen "napadom". Ili bi možda toj ženi bilo ponuđeno da uđe u rijaliti i zaradi neku lovu, kad već nije htela drugačije.

 

Veliki dosije o Harviju Vajnstinu i kulturi napastvovanja u Holivudu čitajte u novom broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 19. oktobra 
Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dragan Golubović
21.10.2017 - 06:24
Slučaj Vajnstin ili priča o korupciji
Slučaj Vajnstin ima univerzalnu vrednost. Pogrešno je tumačenje da se to dogadja samo u filmskoj industriji i da su žrtve isključivo holivudske zvezde. Štaviše, ogrnute materijalnom sigurnošću ovim glumicama je bilo olakšano da javno saopšte golu istinu o svojim vezama sa ovim filmskim magnatom. Zapravo afera Vajnstin je još jedna priča o 100 likova korupcije. Nema nikakve sumnje da je ogromna većina ovih glumica profitirala tako što su u kraćem ili dužem vremenskom intervalu bile u vezi sa njim. Korupcija je upravo to: (Wikipedija) U filozofskim, teološkim, ili moralnim raspravama, korupcija je duhovna ili moralna nečistoća ili odstupanje od ideala. U korupciju se ubrajaju brojne aktivnosti, uključujući podmićivanje, proneveru i pranje novca, isto kao i poklanjanje kako bi se dobile određene usluge ili pružanje usluga ili ustupaka na osnovu veza i poznanstava. Kakva je razlika izmedju ovih glumica i \"ljubavne\" veze mlade lekarke i 20 godina starijeg profesora jednog našeg Medicinskog fakulteta? On dobija njeno telo a ona neophodnu pomoć oko dobijanja željene specijalizacije kao i polaganja specijalističkih ispita kod prijatelja našeg profesora? Razlika svakako postoji: u prvom slučaju bismo gledali neke druge likove iz bljutave holivudske produkcije a drugom slučaju direktnu štetu trpi naš zdravstveni sistem.