Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Šveđani povlače optužnicu protiv Asanža: Čeka se sledeći potez Amerikanaca

Ova odluka, međutim, ne znači da je situacija za Asanža "čista", piše Njujork tajms. Ministarstvo pravde razmatralo je prošlog meseca da li da podigne optužbu protiv Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju poverljivih informacija
Datum: 19/05/2017

Šveđani povlače optužnicu protiv Asanža: Čeka se sledeći potez Amerikanaca

Foto Profimedia

Švedsko tužilaštvo odlučilo je da obustavi proces protiv Džulijana Asanža zbog navodnog silovanja i da povuče nalog za njegovo hapšenje. Na ovaj način dolazi se do mogućnosti brzog okončanja agonije u kojoj se osnivač Vikiliksa nalazi već nekoliko godina.

"Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu", saopštilo je Tužilaštvo, a prenose svetski mediji. Izgleda da će zaista biti obustavljen i sedmogodišnji sudski proces koji se protiv njega vodi zbog navodnog silovanja.

Ova odluka, međutim, ne znači da je situacija za Asanža "čista", piše Njujork tajms. Ministarstvo pravde razmatralo je prošlog meseca da li da podigne optužbu protiv Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju poverljivih informacija.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt "Vikiliks" objavio poverljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu. Priču su preneli Gardijan, Observer, Njujork tajms i Špigl, a on sam postao je udarna vest i lice sa naslovnih strana.

"Vikiliks" tvrdi da poseduje više od milion dokumenata. Inače, svako je pozvan da anonimno dostavi ono što smatra zanimljivim, a njihov tim odlučuje šta će biti objavljeno.

 

PROČITAJE I EKSKLUZIVNI INTERVJU KOJI JE ASANŽ DAO ZA NEDELJNIK OVDE


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.