Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Diskriminacija u Švedskoj: Kakva je sudbina finskog jezika

Od procenjenih 6.000 učenika pripadnika finske nacionalne manjine u Geteburgu, njih samo 177 sluša nastavu na finskom jeziku
Datum: 13/03/2018

Diskriminacija u Švedskoj: Kakva je sudbina finskog jezika

Foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da će finski jezik uskoro nestati iz Švedske, zbog kršenja politike o bilingvalnom obrazovanju, piše Gardijan.

U vreme u kojem su migracije u porastu, poslovična tolerantnost Skandinavaca je stavljena na probu. Najbrojnija nacionalna manjina u Švedskoj, Finci, žale se da je njihovo pravo na jezik ugroženo i da će im deca odrastati sa sa lošim ili nikakvin znanjem maternjeg govora.

Finska nacionalna manjina čini 7% populacije Švedske, koja broji 10 miliona. Njoj je dodeljeno pravo na časove finskog u osnovnim školama, nakon što je prekinuta posleratna politika obavezne asimilacije.

Ipak, gomilaju se primedbe da se inkluzivna jezička politika ne poštuje. Učenici jedne škole u Geteburgu žale se da im se govori da potpuno prestanu da komuniciraju na finskom. Neli Tikaja, koja ima devet godina, izjavila je da su joj učitelji rekli da prestane da govori maternjim jezikom.

"Kažu nam da prestanemo da pričamo na finskom kad nas čuju", kaže ona. "To je ružan osećaj. Nije lepo kad mi kažu da ne smem da pričam finski, jer je to meni najlakši jezik."

Druga deca u školi su joj takođe rekli da prestane. "Ponekad nam prete. Dečak iz drugog odeljenja je jednom rekao da će nas udariti ako ne prestanemo. Kao da žele da unište čitav finski jezik."

Roditelji dece kojima se zabranjuje da govore finskim jezikom žalili su se direktorki škole."Nije dobro to što se deci ne dozvoljava da govore maternjim jezikom", rekla je Ingela Berteden, direktorka škole i dodala da je rekla učiteljima da ne želi nikakve zabrane pričanja bilo kojim jezikom.

Postoji "ozbiljna opasnost" da finski jezik nestane iz Švedske‚, rekao je Sami Pesonen iz Instituta za slovenske i baltičke jezike u Stokholmu. "Signali koje dobijamo od nastavnika su alarmantni. Nešto se mora učiniti", rekao je on. U istraživanju sprovedenom od strane Saveta Evrope pokazuje se da učitelji finskog jezika doživljavaju diskriminaciju i da im nije dozvoljeno da govore finski izvan učionice.

Od procenjenih 6.000 učenika pripadnika finske nacionalne manjine u Geteburgu, njih samo 177 sluša nastavu na tom jeziku.

"Ne želim da selim ćerku u Finsku kako bi išla u vrtić, ali uskoro će mi to biti jedina opcija.", rekla je Sonja Jakobson na onlajn peticiji koja traži od švedskih vlasti da ispuni obećanja o bilingvalnom obrazovanju. "Šveđani imaju obezbeđeno mesto u finskom društvu i omogućen im je pristup školovanju na maternjem jeziku. Zašto nije isto u Švedskoj?"

Situacija u Finskoj je skoro obrnuta od one u Švedskoj. U Finskoj je švedski jezik obavezan za sve, ne samo za pripadnike švedske nacionalne manjine, koja čini 5% populacije Finske.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.