Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Le Monde

Sve što treba da znate o izborima u Francuskoj: Novi broj Mond diplomatika

Šta nam to novo donosi Emanuel Makron, da li Marin Le Pen zaista može da napravi odlučujući korak za ekstremnu desnicu i kako se osramotila francuska levica
Serž Alimi i uredništvo Le Monde diplomatique
Datum: 19/04/2017

Sve što treba da znate o izborima u Francuskoj: Novi broj Mond diplomatika

Ilustracija: Zoran Svilar

Ulazimo u političku eru u kojoj se čini da fraze koje počinju s „Ovo će biti prvi put da..." najavljuju ostvarenje nekog dotad nezamislivog scenarija. Ovog proleća na predsedničkim izborima u Francuskoj prvi put se učešće Nacionalnog fronta (FN) u drugom izbornom krugu ne dovodi u pitanje: naprotiv, ispostavlja nam se, koliko god neizgledna, hipoteza da bi u njemu mogao i da pobedi. Prvi put niko ne staje u odbranu bilansa proteklih pet godina vladavine, do te mere da će se na glasačkim listićima naći i dvojica nekadašnjih ministara odlazećeg predsednika: Benoa Amon (Socijalistička partija, PS) i Emanuel Makron (En marche! - „U pokretu" - početna slova se poklapaju sa početnim slovima lidera pokreta, prim. prev.). Prvi put bi kandidati PS-a i konzervativne desnice, koji Francuskom bez prekida vladaju još od uspostavljanja Pete republike, mogli biti eliminisani već u prvom krugu.

Potraga za nekom prethodnom kampanjom do te mere zasićenom bujicom informacija, sudskim aferama i sveukupnom nesposobnošću da se na nekom od suštinskih pitanja fokus zadrži duže od 24 sata - podjednako bi bila uzaludna. Svakako se do sada nikada nije dogodilo da se istaknuti kandidat za mesto u državnom vrhu nađe na optuženičkoj klupi zbog pronevere javnog novca, nakon što je deset godina tvrdio da je Francuska u bankrotu.

****

U novom broju Mond diplomatika na srpskom jeziku:

- Odustajanje Fransoa Olanda od kandidature za drugi mandat svedoči o njegovom neuspehu, ali i o dotrajalosti institucija Pete republike koje predsedniku na raspolaganje stavljaju preveliku moć.

- U takmičenju s ishodom neizglednijim nego što se isprva dalo očekivati, korupcionaška afera republikanskog kandidata Fransoa Fijona stavila je u drugi plan probleme poput francuskih vojnih intervencija, budućnosti zdravstvenog osiguranja i kulture.

- U trenutku kada je više nego ikada suočena s evropskim Gordijevim čvorom, levica nije propustila priliku da se osramoti po pitanju imigracije.

- Tamo gde kandidati pokušavaju da naprave otklon od tradicionalnih partija, organizacije koje oko njihovih kampanja nastaju ne dovode uvek do osveženja koje zagovaraju.

- Šta nam to novo donosi Emanuel Makron, da li Marin Le Pen zaista može da napravi odlučujući korak za ekstremnu desnicu, koji je modus operandi u pogledu formiranja partijskih kadrova u francuskim političkim partijama i u kojoj meri vladajuće partije zastupaju interese onih koji za njih glasaju - sve su to pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovor u ovom broju Mond diplomatika, koji je posvećen predstojećim izborima u Francuskoj.

Oni će biti tema i okruglog stola koji organizuju Nedeljnik i Francusko-srpska privredna komora ovog petka.

 

Le Monde diplomatique dobija se na poklon uz svaki primerak novog broja Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka, 20. aprila. U slobodnoj prodaji LMD košta 300 dinara


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.