Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Sve je improvizacija i domišljatost spasilaca: Srpski ronioci o akciji koja je obradovala ceo svet - Čitajte u Nedeljniku

Matija Petković, speleoronilac i spasilac Gorske službe spasavanja Srbije kaže da je u svakom, pa i u ovom spasavanju, jedino konstantno vreme koje prolazi i koje treba da bude što kraće
Zorica Marković
Datum: 11/07/2018

Sve je improvizacija i domišljatost spasilaca: Srpski ronioci o akciji koja je obradovala ceo svet - Čitajte u Nedeljniku

Foto: Tanjug/AP

U moru loših, u moru tragičnih i sve krvavijih vesti kojima nas zasipaju, svi smo želeli da dvanaestorica dečaka i njihov 25-godišnji trener iz Tajlanda, koji su bili zaglavljeni na dve nedelje u jednoj od mračnih i monsunom potopljenih pećina, što pre odu svojim kućama.

Matija Petković, speleoronilac i spasilac Gorske službe spasavanja Srbije kaže da je u svakom, pa i u ovom spasavanju, jedino konstantno vreme koje prolazi i koje treba da bude što kraće. Koliko god da zamislite kako to spasavanje izgleda, u to treba dodati još finesa. Zato se planovi menjaju i postaju okvirni.

"Fizičko i psihičko stanje dečaka ali i spasilaca, vremenski uslovi ili u ovom slučaju neprilike, finansije koje su zanemarljiva, ali takođe bitna stavka, stanje opreme, samo su neke od varijabila koje utiču na akciju spasavanja i mogu da je ozbiljno otežaju ili čak onemoguće na neko vreme", kaže Matija za Nedeljnik, dajući nam sve one detalje zbog kojih smo radoznali, i objašnjava svu težinu i koliko se okolnosti menjaju u sekundi.

"Kako koji dečak sa 'svojim spasiocima' prođe kroz 'sifon', dolazi do zamućenja vode kome treba određeno vreme da se slegne. U zavisnosti od toga koliko se sedimenta podigne sa dna prilikom svakog prolaska, vreme njegovog ponovnog taloženja je drugačije i vreme kretanja sledeće 'ture' može zavisiti od toga. Dečaci koji čekaju na evakuaciju sigurno budu uznemireni i uzbuđeni pošto grupa pre njih ode. Potrebno ih je smiriti, odmoriti i pripremiti za ronjenje, što nije za svakog podjednaki trud. Ovakvih kockica koje je potrebno složiti ima još mnogo. Sve je improvizacija i domišljatost spasilaca. Postoji mnogo tehnika, opreme, različitih profila spasilaca koji su se mogli iskoristiti, a vođa spasavanja o tome donosi sud na osnovu informacija svojih kolega koji su u speleološkom objektu (pećini)."

S dečacima je trebalo pričati pre zarona, objašnjavati kako će put izgledati kako bi im bio što manje nepoznat, učiti ih tehnikama prolaska kroz uske prolaze koliko god je to moguće za ovako kratko vreme. Matija objašnjava da je dečacima sigurno značilo i to što su dva ronioca bila sa svakim, što su osvetljavali put.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 12. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

 

***

NE ZABORAVITE: Uz svaki primerak Nedeljnika POKLON KNJIGA o Nemanjićima, šesta i poslednja iz poklon edicije. Ove nedelje: "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji"Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.