Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Vučić sa Pensom, Stefanović napustio sastanak sa NVO i šta sluša Džastin Trudo: Vaš brifing za nedelju

Teme o kojima će se danas pričati + Pogledajte naslovne strane dnevnih novina
Po izboru Jovane Radovanović
Datum: 16/07/2017

Vučić sa Pensom, Stefanović napustio sastanak sa NVO i šta sluša Džastin Trudo: Vaš brifing za nedelju

Foto Profimedia, Nedeljnik, Profimedia

VUČIĆ U SAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje danas posetu SAD, prvu u svojstvu šefa države, a prema procenama eksperata, piše Tanjug, jednu od najtežih.

Pred Vučićev susret sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom u prvom planu je, prema prognozama analitičara o tome šta će biti ključna tema razgovora, pitanje rusko-srpskih odnosa i uticaj Rusije u regionu.

 

UVREĐEN - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović napustio je konsultacije sa predstavnicima NVO povodom poslednjih slučajeva porodičnog nasilja. Kako se navodi, "nije želeo politizaciju jednog dobro osmišljenog sastanka".

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova ističe se da je poslanica pokreta "Dosta je bilo" Tatjana Macura "iskoristila ovaj susret za sticanje jeftinih političkih poena iznoseći neistine".

Navodi se i da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Ženske platforme za razvoj Srbije i organizacije "UN women" na hitne konsultacije predstavnika državnih institucija i civilnog društva, povodom poslednjih tragičnih slučajeva porodičnog nasilja.

 

POJAČANO OBEZBEĐENJE -Pojačane patrole uz centre za socijalni rad i kontrola porodica u kojima je vec bilo nasilja, mere su koje policija primenjuje posle zločina ispred centara.

On je objasnio da je pojačano prisustvo policije u blizini centara za socijalni rad, kako bi u slučaju incidentne situacije mogla brže da reaguje. Takođe, načelnici su obavezani da stupe u kontakt sa direktorima centara za socijalni rad kako bi dobili informacije o budućim susretima supružnika za koje postoji saznanje da je u prethodnom priodu bilo nasilja između njih, kako bi policajci zaista bili u tom trenutku u prostorijama centara.

"Direktori će dostavljati informacije o terminima kada taj neko ko je u prethodnom periodu nasilno rešavao odnose sa svojim partnerom, obaveštavati policiju i policajci će biti prisutni u blizini. Ne mogu naravno biti prisutni u toku razgovora, ali biće u blizini kako bi mogli da reaguju", objasnio je Rebić.

 

PLATA 500 EVRA - Fiskalna stabilizacija je potreban, ali ne i dovoljan uslov za bolji život, izjavio je kandidat za člana Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i dodao da, ukoliko u narednom periodu budemo imali privredni rast od oko četiri odsto, tek ćemo za pet godina stići do prosečne plate od 500 evra.

"Nije trebalo u startu očekivati da će fiskalna konsolidacija rešiti sve naše probleme. Potrebno je da prođe više godina da bi se to osetilo u džepovima građana. Ozbiljni ekonomisti to nikad nisu govorili", rekao je Vučković u intervjuu za današnju "Politiku".

 

REKONSTRUKCIJA - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da sutra počinje rekonstrukcija ulice Bore Stankovića na Vračarskom platou, da vrednost radova iznosi 71,8 miliona dinara, a da će posao biti završen u roku od pet meseci.

"Rekonstrukcija ove ulice trebalo je da počne još 2008. godine, ali zbog direktne opstrukcije bivšeg rukovodstva opštine Vračar nisu mogle da budu raseljene udžerice na trasi nove ulice. Tek pošto je pre godinu dana Vračar dobio novu vlast počelo je da se ozbiljno radi na raseljavanju i danas, godinu dana kasnije, možemo da počnemo sa rekonstrukcijom ulice", kaže Vesić.

 

ŠTA SLUŠA TRUDO - Muzički ukus Džastina Trudoa nije više tajna. Kanadski premijer objavio je na sajtu „Spotifaj“ plej-listu domaće i inostrane muzike koju ovog leta sluša. Među izvođačima su Drejk, Fijona Epl, Šon Mendes, Piter Gejbrijel i Nene Čeri, a na listi je ukupno 39 pesama.

 

ZEMLJOTRES - Snažan zemljotres jačine 5,3 stepeni Rihterove skale pogodio je grčko ostrvo Krit, saopštio je Grčki institut za geodinamiku.

Potres se dogodio u 23:30 po lokalnom vremenu kod južne obale Krita na dubini od 10 kilometara, prenosi AP.

 

FESTIVAL NA PALIĆU - Glumac Slavko Štimac, ovogodišnji domaći dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, otvorio je na Letnjoj pozornici 24. Festival evropskog filma Palić, u okviru koga će do 15. jula biti prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.

 

TRIJUMF JUNIORA - Mlada košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je započela nastup na Evropskom prvenstvu na Kritu, pošto je savladala selekciju Italije 77:69 (19:12, 26:19, 21:21, 11:17) u prvom kolu D grupe.

Juniore Srbije do trijumfa predvodio je Vanja Marinković sa 30 poena, Boriša Simanić dodao je 13, Miloš Glišić 10, dok je kod Italijana najbolji bio David Okeke sa 20.

 

NA KIOSICMA JE NOVI NEDELJNIK, IDEALNO ZA ČITANJE VIKENDOM


 

POGLEDAJTE I NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.