Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Šta pokazuje govor tela Trampa i Kima: "Pazi se, i ja sam alfa muškarac"

Dvojica lidera pokazala su uzdržanost i poštovanje prema onom drugom
Datum: 13/06/2018

Šta pokazuje govor tela Trampa i Kima: "Pazi se, i ja sam alfa muškarac"

Foto: Profimedia

Susret američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una tema je dana u svetskim medijima, kao i njihovo ponašanje tokom Samita.

BBC je pokušao da odgonetne šta se iza kraćeg susreta dvojice lidera krije i šta pokazuje govor njihovog tela. Dve naučnice koje proučavaju govor tela analizirale su da li su Kim i Tramp zaista bili opušteni i srdačni, kao što je izgledalo prilikom susreta.

Kada je u pitanju Kim, on je zaista bio impresioniran celim događajem.

"Bez obzira na sve, vidljivi su trenuci kratkotrajne prisnosti dvojica lidera. Tokom rukovanja, koje je trajalo 13 sekundi, vidim da Kim Džong Un ima vrlo opuštenu vilicu. Njegova usta su otvorena i gleda Trampa od glave do pete, možete da vidite kako mu se oči pomeraju gore-dole. Skoro kao da ne može da veruje da se ovaj trenutak koji je čekao, kad se sreće s liderom slobodnog sveta, događa upravo sad", rekla je stručnjak za govor tela Karen Leng.

"Vidljiva je, a to je deo azijske kulture, određena poniznost i poštovanje kad sretnete nekog starijeg, pa tako pušta Trampa da vodi", dodaje Leng.

S druge strane, i Tramp je pokazao dozu poštovanja prema rivalu.

"Tramp očigledno ulaže napor da ublaži svoj nastup. Njihovo rukovanje bilo je balansirano, bez jakih stisaka i bez mačo povlačenja ruke koje smo viđali ranije. Ovo je bilo s mnogo više dobrodošlice. Ali suzdržano", kaže Meri Sivijelo, takođe stručnjak za govor tela.

Ona dodaje da je Tramp tokom dana izgledao vrlo opušteno, pokazao je svoj potpis na zajedničkoj izjavi, prosledio je knjigu Kimu, prvi je pružio ruku i lagano ga potapšao.

"Iako je Tramp rano preuzeo vođstvo susreta, pružanjem ruke i vođenjem Kima, Kim je takođe pokazao da je i on suvereni lider nacije. Kad ga je Tramp potapšao po ruci, on je uzvratio tapšanjem kao da kaže: 'Hej, ja imam pojednak položaj, zato se pazi jer i ja sam snažan alfa-muškarac'", zaključuje Long.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.