Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Šta kad narod shvati da njihov lider nije baš dobro u glavi: Komentar Njujork tajmsa

Bio je pun grandioznih obećanja. Spavao je svega tri časa svake noći i redovno se susretao sa javnošću. Ali, bio je krajnje nekompetentan. Tekst Nikolasa Kristofa iz novog broja Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 14. septembra
Piše Nikolas Kristof
Datum: 13/09/2017

Šta kad narod shvati da njihov lider nije baš dobro u glavi: Komentar Njujork tajmsa

Šta se dogodi kada narod jedne velike nacije shvati da njihov lider možda i nije, pa, baš dobro u glavi?

Kada je Kaligula postao rimski car 37. godine naše ere, ljudi su slavili. Senat ga je prigrlio, i slavljen je kao dašak svežeg vazduha nakon ustajalosti njegovog deda-ujaka, cara Tiberija. Kaligula je bio živopisan. Imao je četiri supruge. Bio je šarmantan, plahovit i energičan, spavao je svega tri časa svake noći i redovno se susretao sa javnošću. Njegovi prvi dani u carskoj palati bili su ispunjeni nadanjima.

Kaligula se usredsredio na poništavanje svega što je njegov prethodnik uradio. Kaligula je takođe obećao poresku reformu kako bi građani bili manje opterećeni. Bio je pun grandioznih obećanja o infrastrukturnim projektima.

Ali avaj, Kaligula nije imao nikakvo veliko iskustvo u vladavini, a pokazaće se da je bio krajnje nekompetentan kada je trebalo stvarno uraditi neke stvari. U isto vreme, njegova lična ekstravagancija dovela je do povećanja poreza.

Svetonije, rimski istoričar, prisećao se kako su Kaligulini brodovi imali "krme optočene draguljima, šarena jedra, ogromne kade za kupanje, stepeništa i sale za bankete".

Rimljani su u početku prihvatili Kaligulinu ljubav prema luksuzu. Ali njegovo trošenje uskoro je potrošilo sav budžetski suficit koji je nasledio, i Rim je ostao bez novca.

To je dovelo do očajničkog i okrutnog ponašanja. Kaligula je navodno otvorio javnu kuću u palati kako bi zaradio novac, i uveo je nove poreze. Kada ni to nije bilo dovoljno, krenuo je sa konfiskovanjem imovine, što je razbesnelo rimsku elitu; ponekad ih je i ubijao.

Kaligula, megaloman, ostao je bez ikakvih kočnica. Navodno se valjao po ogromnom krevetu od zlatnih novčića, vodio je razgovore sa Mesecom i zvao ga da mu se pridruži u krevetu. Zamenio je statuama bogova glave i postavio svoje, a povremeno se pojavljivao u javnosti obučen kao bog. Napravio je hram u kojem su podanici mogli da ga obožavaju.

"Imajte na umu da imam pravo da uradim bilo šta bilo kome", kazao je svojoj baki, prema Svetoniju.

Kaligula se uvek divio generalima, i povremeno bi nosio odeždu trijumfalnog vojnog komandanta. Sa sarkofaga Aleksandra Velikog uzeo je oklop i nosio ga s vremena na vreme.

Senat, dostojanstven i tradicionalan, posmatrao je Kaligulu sa sve većom nelagodom. On je skandalizovao javnost time što se povremeno oblačio kao žena, a pogoršao je stvari kada je javno denuncirao Senat, oslanjajući se na sarkazam i uvrede, pokazujući sav prezir prema senatorima.

Jedan od poslednjih Kaligulinih saveznika bio je njegov voljeni konj, Incitat, koji je nosio ogrlicu od dragog kamenja i živeo u mermernoj štali. Kaligula bi umeo da ugosti Incitata na večeri.

Edvard Šamplin, istoričar Rima sa Univerziteta Prinston u Nju Džerziju, kaže da je Kaligula pokazivao "sklonost ka zvrčkama koje bi i običnom četvorogodišnjaku bile dosadne" i imao je naviku da "govori sve što mu padne na pamet" - poput toga da bi Incitat mogao da postane konzul. Ovakve izjave odzvanjale bi Rimom, jer vođe velikih sila ne samo da svi uzimaju za ozbiljno, nego ih uzimaju i doslovno.

Ali dok je Kaligula pravio haos, Rim je takođe imao vrednosti, institucije i običaje koji su inspirisali otpor. On je uvredio praktično svakoga, nije mogao da ispuni svoja obećanja, njegova mentalna stabilnost je dovođena u pitanje, i pokazivao je da nema ni blage veze o tome kako treba vladati. Za nekoliko godina, izgubio je svu podršku, a pretorijanska garda ga je ubila u januaru 41. godine (to nije nešto što bih podržao).

Slično tome, Rim je preživeo i Nerona jednu generaciju kasnije, čak i ako je Neron zapalio Rim, poklao hrišćane, spavao sa svojom majkom i potom je ubio, nasmrt prebio svoju trudnu suprugu, kastrirao i potom oženio jednog muškarca i generalno uništio carstvo.

"Ako postoji jedan heroj u priči o Rimu u prvom veku, to su rimske institucije i tradicionalna očekivanja", kaže Ema Denč, koja na Harvardu proučava taj period. "Koliko god da su ih udarali ili menjali, one su sačuvale carstvo za buduće generacije."

Za mene, lekcija je u tome da je Rim uspeo da se pelcuje od nestabilnih vladara kako bi se oporavio i ponovo uzleteo. Čak i najvećim nacijama može da se dogodi katastrofalni vođa, ali nacija može da preživi test i da se očuva - ako javnost ostane verna svojim vrednostima, institucijama i tradicijama.

 

 

U novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 14. septembra, pročitajte i:

- Kako je Grčka postala najveći prijatelj Kine u Evropi

- Može li doći do iznenađenja na izborima u Nemačkoj

- Oživljavanje tradicije streličarstva u Turskoj

- Porodično nasilje u Indiji prolazi nekažnjeno

- Đelem, đelem: Razumeti Rome i njihovu kulturu

- Najsmrtonosniji grad u Meksiku

- Reportaža o evropskim kalfama koji odolevaju modernom vremenu

- Zašto Rusija guši sopstvene inovatore

- Zapanjujući svet u tami okeana

- Najveće žene matematičkog sveta

- Zašto nedostaje pacijenata za laboratorijsko ispitivanje lekova protiv raka

- Prestonica francuskih parfema

- Finska, država najčudnijih sportova sveta

- Hrabri arhitektonski potez Santandera

- Predrasude prema punačkim glumicama u Holivudu

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.sneyana
13.09.2017 - 14:32
Glava
55\% od 50\% još nije shvatilo, oni koji ne izlaze na izbore nece nikad.
misa milutinovic
14.09.2017 - 08:53
asocijacija
Dok sam citao ovaj tekst celo vreme mi je pred ocima bila slika,ovosadasnjeg ,modernog Kaligule.Toliko slicnposti u ophodjenju ,nedoraslost i bahato ponasanje je skoro istovetno ,izuzev tih dijamanata kopji su zamenjeni eurima a konj,konja ima i na pretek danas u vladi (ovde ne zelim da uvrerim tu plemenitu zivotinju ) koji pre lice na rage ali ne jedu seno nego drzavu Srbiju !